open boeken

7 manieren om burn-out voorganger te voorkomen

3 min leestijd

Op het blog van afgelopen zondag over 7 redenen waarom voorgangers burn-out raken zijn best een aantal reacties gekomen. Een hele concrete van de voorganger van de WEG. Ook op Twitter en Facebook, en op andere plekken waar het artikel is herplaatst trouwens. Het roept veel herkenning op. De vraag die overblijft is hoe je een burn-out kunt voorkomen bij dominees, voorgangers en kerkelijk werkers.

open boeken

Hier een aantal suggesties om burn-out te voorkomen

1. 24/7 mentaliteit

Als er één voorganger is in de kerk, zorg dat er diakenen zijn waarmee je de pastorale zorg kan delen. Zijn er meerdere mensen die dienen in je kerk, zorg dat de verantwoordelijkheden gedeeld worden (en periodiek gewisseld). Voorgangers moeten minimaal een dag per week vrij zijn. Over het algemeen zijn vrijdagen en maandagen daar geschikt voor.

2. Conflict

Zorg dat je in de tijden dat het goed gaat samen afspreekt en (schriftelijk) vastlegt hoe je omgaat als er een conflict ontstaat.

3. Verwachtingen

Wat is je taakomschrijving? Zorg dat deze helder is. Periodiek (eens per kwartaal?) zou deze met een voorganger en het leidersteam besproken moeten worden. Doe dit trouwens niet in een frontale vergadersetting, maar neem je voorganger mee uit om een hapje te eten en neem tijd om te luisteren naar de voorganger. Luisteren… dat is trouwens een heel bijzonder woord.

4. Niet delegeren

Spreek duidelijk af wat de rollen en verantwoordelijkheden zijn van je voorganger. Zeker als hij of zij nog in de startfase zit. Als dat in de beginperiode niet is gedaan, zorg dat het een prioriteit wordt en begin er mee. Vooral ook het samen één team zijn met het leiderschap en één missie hebben in de kerk is belangrijk voor dit proces.

5. Geen vrienden

Wie heeft een succesformule voor vriendschap? Vriendschap heeft te maken met een onvoorwaardelijke liefde, een positieve en niet veroordelende houding, aandacht voor de ander en een luisterend oor. Het kan prima iemand zijn in de eigen kerk. Maar misschien ook erbuiten. Stimuleer je dominee om vriendschappen te onderhouden.

6. Niet geschikt voor sommige taken

Er zijn verschillende testen (zelf ken ik de DISC test wat beter, maar heb meer teamrollentesten gedaan) die je helpen om je eigen persoonlijkheidsprofiel te ontdekken maar ook de samenhang in een team te ontdekken. Je kan bijvoorbeeld ook een gaven-test doen om te ontdekken wat je gaven wel en wat ze niet zijn. Het gaat uiteindelijk niet om de titel die je draagt in de kerk maar om de manier waarop je je kerk kan dienen met de talenten en gaven die jij hebt gekregen.

7. Geen leven buiten de kerk

Is er ruimte dat je dominee op vakantie kan gaan? Ruimte in tijd en ruimte in geld? Een predikant die een gemeente al een aantal jaren dient is misschien toe aan een sabbatical. Het kan een van de belangrijkste investeringen zijn die je kan doen in het leven en de gezondheid van je voorganger. Het altijd beschikbaar zijn om de kudde van God te hoeden eist op een gegeven moment zijn tol. En dat mag op bepaalde momenten (zoals vakantie of sabbatical) gewoon even stoppen.

Reageer

Zijn er nog andere tips die je zou mee willen geven?

Bron: thomrainer.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
10 jaren geleden

Enigzins gerelateerd eraan.

The Gospel Coalition heeft een artikel/interview aan “te druk zijn” gewijd: http://thegospelcoalition.org/blogs/tgc/2013/10/01/when-youre-too-busy-to-be-godly/

Dat is zeker een valkuil voor mezelf. En veel mensen in mijn omgeving met mij merk ik.

Kevin de Young heeft er ook een boek over geschreven: http://www.amazon.com/Crazy-Busy-Mercifully-Really-Problem/dp/1433533383/

Het is maar een onderdeel van het groter plaatje wat je schetst, maar niet een onbelangrijk onderdeel.

Simon van Groningen
Simon van Groningen
10 jaren geleden

Een eerlijke plek is het belangrijkste wat er nodig is. Waar je niet wordt afgerekend op ongeloof, angst, hoogmoed, verslaving, zorg en onwetendheid. Ik nodig hierbij mensen in leidinggevende posities uit om interesse aan te geven voor een bijeenkomst (ochtend, middag, hele dag? ) Ik durf mijn verhaal daar met je te delen.

Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
Antwoord aan  Simon van Groningen
10 jaren geleden

Zou de gemeente op zichzelf al geen eerlijke plek moeten kunnen zijn? Ook voor predikanten? Want we zijn tenslotte allemaal mensen met onze zwakten afhankelijk van dezelfde God.

Daarnaast denk ik inderdaad dat zo’n bijeenkomst voor mensen heel veel kan betekenen. Want burn-out komt steeds vaker voor.