De boodschap van het Lege Graf

1 min leestijd

Lege grafAls er één punt is dat weinig twijfel laat bestaan is wel het feit dat Jezus opstond uit de dood. Wat anderen er ook van willen maken, er zijn teveel zaken die anders niet meer zouden kloppen en zouden kunnen. Zomaar een paar feiten op een rijtje:

– Waarom zou de vroege kerk zijn ontstaan met de vaste overtuiging dat Jezus op was gestaan? Zouden er toen niet net zoveel vragen bij zijn gesteld als bij ons?
– Er zijn allerlei getuigen die Jezus hebben gezien. Dat is gecheckt. Het waren zelfs vrouwen die Jezus als eerste zagen. Hoogst ongebruikelijk in die tijd om vrouwen een primeur te geven, laat staan ze überhaupt te noemen in het verhaal.
– Er was een leeg graf. Ergens moet het lichaam anders zijn gebleven. Maar waarom zouden de discipelen dan van de ene op de andere dag er toch zo steevast van overtuigd zijn dat ze een Levende Heer dienden?

De boodschap van het Lege Graf is dat Jezus de dood heeft onttroond. Het Koninkrijk van God is gekomen. Jezus heeft overwonnen. En wij hebben een levende Redder en Heer.

N.T. Wright, een anglicaanse bisschop, heeft er heel veel studie naar gedaan. Heel wat van zijn materiaal is via internet beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan deze pagina vol met mp3, pdf’s en documenten.