Ontwikkelen kerk website in WordPress

9 min leestijd

Kerk website in WordPress

Nu ben ikzelf recent nogal wat kerksites langsgelopen in verband met de Webfish Award. Mijn persoonlijke perceptie is dat het nogal droevig gesteld is met het grootste percentage websites voor kerken. Maar er zijn zeker ook mooie en verrassende sites bij. Check bijvoorbeeld eens de nominaties voor de Webfish Award 2009.

De site voor onze eigen kerk (baptistengemeente Doetinchem) heb ik zelf onderhanden genomen. Neem even een kijkje en beoordeel voor je verder de implementatiestappen leest [ klik hier ].

Nu noem ik mezelf niet direct een webontwikkelaar ofzo. Ik ben eerder een “intensieve internetgebruiker”. De oplossing die ik voor de site van de kerk zocht moest enerzijds gemakkelijk zijn (dus niet technisch ingewikkeld in het opzetten), anderzijds wel een aantal basis ingrediënten bevatten. Hoe heb ik het aangepakt? Even wat zaken op een rijtje (ps, het is een wat langer artikel geworden)

Wat heb je nodig om te starten?

Domeinnaam

Dit is de www.jedomeinnaam.nl. Let op, dit is een belangrijke stap, want deze zal je veel gebruiken. Liever een kortere naam, dan een hele lange zin. Onze kerk heeft de domeinnaam baptistengemeentedoetinchem.nl. De domeinnaam baptistendoetinchem.nl was nog beschikbaar, scheelt toch weer 8 letters! Wees creatief maar wel duidelijk in de naam. Wil je checken of de naam nog vrij is? Gebruik dan de site van SIDN. Slaap eens een nachtje over de naam die je gaat gebruiken. Deze zal je vaker tegenkomen dan je nu kan voorstellen.

Hosting provider

Ergens zal je website moeten worden neergezet. Dat doet een hostingprovider voor je. Vaak kan je bij het claimen van je naam ook gelijk een hosting abonnement aanschaffen. Neem even de tijd om rond te kijken. Duur hoeft het namelijk echt niet te zijn. Deze site wordt bijvoorbeeld gehost bij MijnDomein.nl voor €29,- per jaar (dat is inclusief de domeinnaam, 1Gb ruimte, etc.). ‘k Ben erg tevreden over deze hostingprovider, maar er zijn natuurlijk talloze alternatieven.

Keuze Systeem:

Grof gezegd kan je kiezen uit twee oplossingen.

 1. een statische website (informatie wordt niet vaak bijgehouden, er zit geen systeem achter die de site dynamisch maakt) of
 2. een CMS (Content Management Systeem).

De keuze voor een CMS is gemakkelijk gemaakt als je bijvoorbeeld met een bepaalde regelmaat informatie wilt wijzigen, toevoegen, etc. Met een dergelijk systeem (mits goed uitgevoerd) kan een leek informatie bijhouden. Voor een kerk is dat vaak geen overbodige eigenschap.

De keuze van je systeem wordt gemaakt op basis van wat je wilt gebruiken. Maak eens een lijstje van wat je echt wilt hebben. En wees hierin realistisch. Starten met een website is nooit echt heel moeilijk. Een site levend en up-to-date houden is het echte werk!!

Inhoudelijke vereisten voor de site

Voor baptistendoetinchem.nl heb ik het volgende gedefinieerd als noodzakelijk:

 1. Informatie voor de buitenstaander waardoor er een eerlijk beeld van de gemeente kan worden gevormd
 2. Adresgegevens (hoe kom ik er) en contactgegevens (postadres en mailmogelijkheid via de site)
 3. Agenda met de verschillende activiteiten van de gemeente
 4. Downloads (preken en studies worden via de site in mp3 beschikbaar gemaakt)

Verder moet dit allemaal bijgehouden kunnen worden zonder moeilijke systemen. Ik ben op zoek gegaan naar een systeem wat alles precies zou doen zoals ik het wilde. Dat was een lastige. Met name blijkt de agenda functionaliteit niet erg gemakkelijk te zijn.

DoopformulierAudio-player bij prekenKalender op voorpaginaGoogle kalender ingebed in de website

Technische oplossing

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de volgende technische oplossing: WordPress als CMS. WordPress is bekend als een van de grootste bloggers systemen. Je kan een site starten zonder hostingprovider door je aan te melden bij WordPress.com. Je krijgt dan een URL die er als volgt uitziet: mijnnaam.wordpress.com. Voor onze kerk heb ik webruimte bij MijnDomein.nl. Om het systeem op je eigen server te installeren volg je de aanwijzingen op WordPress.org. Let op, je moet beschikken over een database met inloggegevens. Deze wordt verstrekt door je hostingprovider. Bij MijnDomein.nl duurt het zo’n vijf minuten na aanvraag voor ik deze gegevens in de mailbox heb staan.

Als je de installatie gewoon doet zoals het moet staat de basis van je site binnen vijf minuten. Dan heb je je CMS klaarstaan. Welke stappen volg je dan?

Pagina’s en Post

 1. Indelen van je page’s / pagina’s. Dit zijn de statische pagina’s van de site. Maak voor het gemak de pagina’s aan met de titels. Het vullen kan later.
 2. Indelen van je categorieën. Welke onderdelen zullen vaak worden gebruikt op je site? Ik heb voor dit moment gekozen voor drie categorieën: (1) laatste berichten, (2) jongeren en (3) boeken en muziek. Deze zul je terugvinden op de voorpagina. Bij nieuwe berichten worden deze bovenaan geplaatst.

Als jetekst gaat schrijven of laten schrijven, schrijf dan niet alsof je voor een kerkblaadje schrijft, maar schrijf voor een onbekende internetter. De informatie moet kort, snel en to-the-point zijn. Artikelen liefst maximaal 200 woorden. Het is een hele sport om hier te komen. Zelf heb ik maar initiatief genomen (nu kon ik dat ook vanuit onze kerk) om de basis te schrijven of lange teksten te herschrijven.

Plug-ins

De site heeft een aantal basisfuncties meegekregen. Het systeem kan je echter verrijken met extra functionaliteit. Ze noemen dat plug-ins. Het installeren in gemakkelijk (zeker vanuit de laatste versie WordPress): vanuit je beheerscherm kan je deze direct binnenhalen en activeren.Let op: installeer alleen wat je nodig hebt. En wees er op bedacht dat sommige plug-ins elkaar negatief beinvloeden. Op baptistendoetinchem.nl heb ik de volgende plug-ins in gebruik:

 1. Akismet. Deze plug-in zorgt ervoor dat spam op je site wordt voorkomen.
 2. All in One SEO Pack. Deze plug-in helpt je om je site te optimaliseren voor de zoekmachine. Je weet het: als je goed wordt gevonden in de zoekmachine, dan ben je vindbaar voor onbekenden!
 3. Audio Player. Met deze plug-in kan je mp3’s direct laten afspelen vanaf je website. Deze heb ik toegevoegd aan de download bibliotheek zodat je studies niet per-sé hoeft te downloaden om te kunnen beluisteren.
 4. Contact Form 7. Met deze plug-in kan je verschillende webformulieren bouwen die je in berichten en pagina’s kan plaatsen. Deze kunnen ook allemaal naar verschillende adressen worden gestuurd.Wij gebruiken een algemeen contactformulier, pastorale aanvraag, doopinformatie… Allemaal verschillende formulieren. Erg gemakkelijk en in een paar kliks voor elkaar!
 5. ICS Calendar. Als agenda gebruiken wij Google Calendar. De simpele reden is dat iedereen hier gemakkelijk toegang tot kan krijgen en je deze ook weer makkelijk kan integreren in je personal agenda. Deze plugin leest de agenda uit en zorgt ervoor dat op de voorpagina altijd de komende paar afspraken staan. Als hele agenda heb ik gewoon Google Calendar gebruikt.
 6. Page List Plus. Deze plug-in is erg in ontwikkeling maar bijzonder handig. Je kan de titels van de pagina’s, de menu’s e.d. gemakkelijk beinvloeden en bijvoorbeeld een vast menu-item koppelen aan een los berichtje.
 7. PRO Player. Wat een mooie plug-in. Met deze plugin hang je bijvoorbeeld YouTube filmpjes op jouw manier in je site. Weg met YouTube logo’s, reclames, koppelingen naar andere filmpjes etc. Met een simpele klik hang je een filmpje in je artikeltje.
 8. WordPress Stats. Meten is weten. Met deze plug-in heb je snel overzicht over hoeveel bezoekers je hebt op je site, welke pagina’s ze openen, waar op gezocht wordt. Op basis van wat je meet kan je je site weer verbeteren.
 9. WP Super cache. Het is wat lastig om uit te leggen wat deze plug-in doet als je niet begrijpt wat cachen is. De plug-in zorgt ervoor dat de site wat meer snelheid krijgt. Even uitproberen of het ook werkt. Ik merk groot verschil in het opbouwen van de pagina’s.

Als je je techniek in orde heb, dan staat je website technisch klaar. Maar het ziet er allemaal nog niet erg fris en fruitig uit. Hoe je site eruit ziet wordt geregeld door je Template.

Template

WordPress wordt standaard geleverd met het WordPress thema. Je kunt echter kiezen uit honderden verschillende templates die je gratis kan downloaden en gebruiken in jouw site. Snuffel eens rond op WordPress.org. Mijn ervaring is dat veel er best leuk uitzien, maar er altijd weer onhandigheden of beperkingen inzitten. Gewoon even blijven zoeken en uitproberen. Je kan het gedrag het beste beoordelen als je al wat content (tekst, plaatjes, filmpjes) op je site hebt gezet. Een template kan je vervolgens nog aan je eigen wensen aanpassen. Zoals met het CSS (daarin wordt het lettertype met de hele reutemeteut geregeld).

Omdat ik niet goed en gemakkelijk (met name dat laatste) uitkwam voor onze kerkwebsite ben ik opzoek gegaan naar een betaalbare “premium” template. Dan betaal je voor een hogere kwaliteit template en kan je vaak beter op support rekenen bij moeilijkheden of onduidelijkheden. Voor onze kerk ben ik uitgekomen op de “Church 3.0” template van Studiopress. Het scheelde me dagen aan werk. Zoals je zult zien heb ik weinig gedaan aan de basis lay-out. Ik was immers opzoek naar een snelle oplossing?! Voor onze kerk gebruik ik hetzelfde template als voor dit domein namelijk een van de Premium templates van Pagelines.com.

Eco Pro Premium WordPress ThemeiBlogPro Premium WordPress Theme

Toekomst

In de toekomst worden nog een aantal zaken uit de site geoptimaliseerd:

 1. Audio downloads als PODcast aanbieden
 2. Verbetering kalender functionaliteit
 3. Inhoudelijk meer informatie voor “zoekers”, mensen die God niet of nauwelijks kennen

De grap met internet is dat je nooit kan zeggen dat je klaar bent. Want altijd komt er weer wat nieuws beschikbaar of worden de wensen aangescherpt. Met internet kan dat ook. Nu nog werken aan een kleine redactie die zorgt dat de site vitaal en up-to-date blijft.

9 reacties

 1. Wouter op 06-04-2010 om 14:25

  @marnix Het mooiste is om gebruik te maken van mailchimp. Dat is tot 500 abonnees en maximaal 3000 mails totaal per maand gratis. In het artikel op http://creatov.nl/2010/03/google-apps-marketplace/ vind je meer. Probeer het eens zou ik zo zeggen. 2. marnix op 06-04-2010 om 14:18

  Heb jij ook ervaring met gemeente-rondzend e-mails? wat gebruiken jullie? I 3. creatov op 17-06-2009 om 22:02

  Tja… Mijndomein is niet helemaal onbesproken positief. Voor dit domein (creatov.nl) ben ik weggegaan omdat ik een LMS systeem wilde opzetten (leren.creatov.nl) en wat server specifieke details goed moeten staan (Safe Mode, magic quotes, etc). En inderdaad, de cache doet het niet goed, dus die heb ik uitgezet. Uploaden van mp3’s moet via FTP omdat ook dat niet vergroot kan worden. FYI, ik zit met dit domein bij Webreus.nl. 4. Niels op 17-06-2009 om 21:16

  Ha Wouter,

  Jij zit dus ook bij mijndomein? Mijn WordPress heeft nogal wat problemen met het php geheugen. Ik kan sommige plugins niet installeren omdat ze te veel geheugen trekken. Hoe zit dat bij jou?

  Verder draait WP Super Cache niet vanwege ‘Safe mode’, heb jij hier geen problemen mee gehad?

  Niels 5. Thon van Eijk op 23-03-2009 om 11:30

  Hallo Wouter,

  Dankjewel voor dit artikel. Ik heb er veel aan gehad en we gaan de tips zeker implementeren in onze kerksite http://www.parousia.nl. Daar zit nu erg veel handwerk en geen CMS achter.

  Goed bezig!

  Hartelijk groet,
  Thon van Eijk
  Gouda 6. creatov op 12-03-2009 om 22:26

  Hi Eric,

  Je kan zeker rondspelen op je eigen computer. Wat je er dan echter wel bij krijgt is dat je je bestanden en je database moet exporteren / importeren (migreren). Dit is voor beginners wel een wat complex proces. Migreren heeft soms lastige effecten (sommige zaken staan hard in de database, of verwijzingen moeten even worden doorgelopen), maar het kan zeker wel. ‘k Heb het zelf opgelost door op een ontwikkeldomein te werken of op een subdomein. Voordeel is dat ik dan via de WordPress community hulp kan inroepen van medegebruikers. Als ik het offline heb kan ik niemand mee laten kijken.

  Groet,

  Wouter 7. Eric op 12-03-2009 om 17:06

  Dag Wouter,

  Handige uitleg. Maar weet je ook of je dit in z’n geheel eerst op je harde schijf kunt zetten en er daar mee ‘spelen’, net zolang tot alles goed werkt, en pas dan een hostingprovider te zoeken en de zaak online te zetten?

  Eric. 8. Eric op 10-03-2009 om 20:49

  Goede tips, en een heel herkenbaar verhaal. Jouw gemeente heeft ook een mooie oplossing gecreerd. Chapeau!

  Ik vraag me wel af of een gemiddelde kerkverantwoordelijke of parochiele vrijwilliger voldoende technische bagage heeft om WordPress goed in te richten (zeker als je constatering is, dat er nu veel kerkensites zijn die te wensen over laten). Oke, WordPress is handig en gebruikersvriendelijk, maar het blijft ook een blogging tool.

  Het lastige met audio en videocasting dat het snel webspace “vreet”. Dus mogelijk krijg je last van te hoge traffic, en te weinig webspace. Dat is overigens op te lossen door een van de vele gratis webspace-aanbieders aan te bieden, puur voor opslag.

  Wij van Isidorusweb doen het zo: wij bieden sinds vorige week kerken gratis ons CMS aan met de belangrijkste basisfunctionaliteiten aan: menubeheer, paginabeheer, webformulieren e.d.
  Geen hostingskosten, subdomeinnaam gratis, en we geven technische en/of inhoudelijke ondersteuning. Wij hebben de techniek en de software, dus waarom delen we dat niet met de christelijke gemeenschap?

  Hartelijke groeten,

  Eric