Review studiebijbel (web)applicatie

2 min leestijd

Studiebijbel (Mac OS X)‘k Heb er even op moeten wachten voor ik de Studiebijbel op mijn Mac kon gebruiken, want de Studiebijbel op CD-Rom werkt alleen op Windows. Het duurde even voor ik een inlogcode kreeg (geldig tot 1 mei 2009), maar vandaag kan ik er dan echt in. ‘k Heb gelijk even wat screenshots gemaakt zodat je ziet wat het programma is en doet. Inhoudelijk is het gewoon lekker de Studiebijbel, een state-of-the-art Nederlandstalig naslagwerk bij de Bijbel.

Installatie
De installatie ging niet helemaal vlekkeloos. GlimmerBlocker (een ad-blocker voor Mac OS X) blokkeert de internetconnectie, dus deze moest ik uitschakelen. Bij de eerste echte start kreeg ik allemaal blokjes in plaats van de Griekse en Hebreeuwse fonts op het scherm. Nu loopt het dan wel. Al heb ik nog steeds het idee dat er een paar dingen niet kloppen (zoals de lichtgrijze balken in de middelste blokken). Je merkt trouwens wel dat het een web-applicatie is als het gaat om performance. Het schakelen gaat traag. ‘k Ben benieuwd hoe stabiel dit allemaal blijft. En… je kan deze applicatie dus niet gebruiken als je niet online ben. Dat is bijzonder vervelend als je regelmatig onderweg ben en door wil blijven werken.

Ander lastig punt is dat je bij iedere opstart moet inloggen met een te moeilijke inlogcode (oftewel: steeds in de mail opzoeken, of uitschrijven en op je bureau leggen). Omdat het een zelfstandige webapplicatie is, kan je het wachtwoord niet in de container stoppen.

Duur abonnement
Laatste opmerking is dat ik het uiteindelijke abonnement à €9,95 per maand best wel heel veel vind (minimale abonnementsduur is 6 maanden). Dat is dus €120 per jaar. En als je stopt met de abonnement heb je niets meer over :s. Daar zullen ze echt nog bij Studiebijbel over na moeten denken. Wellicht is er een redelijker verdienmodel hierop te zetten, want dat de boel niet gratis kan begrijp ik. Al met al, als je wilt proberen, dan moet je het nu doen. Want straks gaat de teller lopen van een abonnement.

Mijn conclusie op dit moment is: inhoudelijk goede tool voor de professional (maar dat is niets nieuws voor de studiebijbel). De applicatie is echter veel te duur voor de gewone bijbel-freak. Daarnaast begrijp ik de hele applicatiegedachte niet als je de data toch online hebt staan. Waarom niet gewoon in de browser? Een beter alternatief met veel rijkere inhoud is de Onlinebijbel (echter, alleen voor Windows) of gewoon lekker Blueletterbible.org gratis raadplegen (engels).

Screenshots (klik op de kleine plaatjes)

studiebijbel, installatiescherm 1studiebijbel, vraag om certificaat te accepterenstudiebijbel, applicatie koppeling aanmakenstudiebijbel, kan niet starten vanwege Glimmerblockerstudiebijbel, inlogschermstudiebijbel, data wordt geladenstudiebijbel, eerste keer opstarten geen hebreeuwse fontsstudiebijbel, normaal scherm na herstarten, dit is het