Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Twitter, twittert, getwitterd... hoe werkt het?

19 maart 2009

twitter-mail

Vandaag redelijk prominent in de NRC·Next een twee pagina groot artikel over twitteren. Het is blijkbaar de grote doorbraak, het zgn. ‘microbloggen’. Sinds de laatste vliegtuigcrash heeft een breed publiek gezien dat het best wel handig is. ‘k Begon zelf “al” op 17 november 2007 met mijn eerste tweet “having fun”. De echte start met twitter kwam voor mij pas in april 2008. Sinds die tijd heb ik ruim 440 updates gepost. In het begin was het leuk, want in Nederland twitterde bijna niemand. Het was een gemakkelijke manier om even bij te houden hoe het een paar mensen aan de andere kant van de oceaan vergaat. Iedereen in Nederland was namelijk nog in de ban van Hyves. Nu is de beer los. Is dat leuk? ‘k Weet het nog steeds niet.

Ben je een beginner? Een vriend uit de USA heeft een leuke uitleg gepost, die ik gedeeltelijk maar even overneem. Want Twitter heeft aardig wat overeenkomsten met email:

  • Heb je een publiek profiel, dan lijkt elke twitter update op een email die geadresseerd is AAN “mijn twitter volgers“, CC “iedere geïnteresseerde“.
  • Als je een gesloten profiel hebt, lijkt elke twitter update op een email die geadresseerd is AAN “mijn twitter volgers“, CC “niemand
  • Als je je tweet (zoals een update heet) begint met “@iemand_persoonlijk”, dan lijkt het op een email die geadresseerd is AAN “iemand persoonlijk“, CC “mijn twitter volgers
  • Start je je tweet met “d iemand persoonlijk”, dan lijkt het op een email die geadresseerd is AAN “iemand persoonlijk“, CC “niemand
  • Als je een tag toevoegt “#tag”, dan is het als een email die gericht wordt AAN “mijn twitter volgers“, CC “iedere geïnteresseerde“, en onderwerp “tag
  • Als je aan het begin van je tweet “RT:” zet dan lijkt het op een emailtje dat je doorstuurt (forward) AAN “mijn twitter volgers“, CC “iedere geïnteresseerde“, Onderwerp: “FW:

Laatste tip: ben je een Hyver? Dan kan je Twitter aan je Hyves updates koppelen zodat je tweets terecht komen in het vakje “wie-wat-waar”. Dan hoef je dit maar op een plek bij te houden. Check voor de uitleg deze pagina.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
3 Comments

Twitter, twittert, getwitterd… hoe…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
3