Online cursus “Bijbellezen voor starters”

2 min leestijd

Startersbijbel.nl

De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan een proefopzet van een nieuwe online cursus. In de Internet bediening die we hebben met concepten als IkzoekGod.nl zijn we in staat om veel mensen te bereiken met het goede nieuws. Maar wat komt er daarna? In een goede situatie zouden er gezonde kerken zijn om nieuwkomers te ontvangen en te helpen om te wandelen als kinderen van God. Daar is, helaas, een groot gebrek aan. Nu ben ik blij dat nieuwkomers in onze kerk ondertussen een goede plek krijgen waarin ze de fundamenten meekrijgen van het christelijk geloof. En zelfs in onze situatie kan de online cursus bijzonder goed helpen in een heel proces van discipelschap. In de komende weken starten we een pilot met een beperkte groep waarbij we met deze nieuwe cursus aan de slag gaan. Het leuke is: het zijn ook mensen waar we in het gewone leven veel mee optrekken. Internetconcepten kunnen (zo is mijn verwachting) helpen om een nog diepere te investering te doen.

Deze cursus is een introductie bij de Bijbel waarbij een aantal basisprincipes worden aangereikt bij het lezen en begrijpen van de Bijbel. Gedurende 7 à 8 weken werk je daarbij het hele evangelie van Johannes door onder begeleiding van een mentor / cursusleider.

Als je wil, je kan rondsnuffelen op deze online cursus, al is de cursus nog niet vrijelijk beschikbaar en volop in beweging. Toch is het mooi om nu in het prille begin alvast een tipje van de sluier op te lichten… En wil je met de pilotgroep meedraaien, stuur me dan een berichtje via het online-formulier.

Technische achtergronden

Het LMS systeem (Learning Management Systeem) is redelijk nieuw, volgens mij nog maar een aantal maanden wat breder beschikbaar. Het draagt de naam eFront. Ik ben erg tevreden over het gemak van het opzetten van het systeem. Er zijn weinig technische complicaties geweest, wel ben ik nog bezig om het CSS wat te tweaken. Kenmerkend is dat er veel (en naar mijn gevoel effectief) gebruik wordt gemaakt van AJAX elementen. Ik kon dit systeem gewoon op de server bij MijnDomein.nl installeren.  Dat in tegenstelling tot een aantal andere opties als Moodle en Dokeos die erg veel server specifieke instellingen vraagt.

Binnenkort zal ik een kort overzicht geven van de technische omgeving van eFront (al kan je al prima rondsnuffelen op de site van eFront).