Hoe wordt identiteit gevormd

1 min leestijd

oogEen interessante notitie die ik nog vond in mijn notebook. Het gaat over hoe onze identiteit zich vormt. Je moet het je zo voorstellen dat je eigen brein jezelf niet kunnen zien. Je identiteit wordt dus niet gevormd door naar jezelf te kijken en dan een oordeel hierover te vormen. Je brein ziet jezelf door wat je ziet aan reacties bij anderen op jou en je aanwezigheid. Als je deze wetenschap begrijpt, dan begrijp je ook dat het hier nogal eens misgaat. Mensen hebben anderen nodig om een gezonde identiteit te ontwikkelen!

Op deze gedachte ben ik wel door gaan denken. Stel je nu voor dat de echte oplossing is dat je kijkt naar de reactie van iemand die nooit zal teleurstellen. Uiteindelijk geloof ik in de enige echte oplossing voor een goed zelfbeeld, en dat is in het gezicht van God durven kijken. Hoe reageert Hij op mij? Wat zie ik in Zijn ogen, wat zie ik op Zijn gezicht?

Als ik toesta om te kijken in ogen die laten zien dat ze van me houden, een gezicht dat zich ontspant door een mooie lach… Als ik merk dat God blij met me is, hoe ik me ook voel, wat ik ook heb gedaan en hoe ik er ook bij loop en als ik merk dat die blijdschap en aanvaarding helemaal en vol overtuiging gemeend is… dan wordt mijn identiteit definitief gevormd op een gezonde manier.

4 reacties

  1. creatov op 11-06-2009 om 21:51

    :) Het heeft me inderdaad ook erg geraakt. Het is een bevrijdende gedachte!  2. Hans op 07-06-2009 om 12:27

    Mooie gedachte, Wouter!  3. Niels op 05-06-2009 om 19:02

    Ha Wouter, het is zelfs zo dat bij zeer jonge baby’s het goed aankijken door de moeder (niet te lang, maar lang genoeg om de baby vreugde te geven) er voor zorgt dat de baby een diepe basis van tevredenheid krijgt. Dit helpt bij het vormen van een gezonde identiteit en omgaan met teleurstellingen etcetera. Dus over dat aankijken: heel belangrijk dus! Ciao!