Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Hoe wordt identiteit gevormd

5 juni 2009

oogEen interessante notitie die ik nog vond in mijn notebook. Het gaat over hoe onze identiteit zich vormt. Je moet het je zo voorstellen dat je eigen brein jezelf niet kunnen zien. Je identiteit wordt dus niet gevormd door naar jezelf te kijken en dan een oordeel hierover te vormen. Je brein ziet jezelf door wat je ziet aan reacties bij anderen op jou en je aanwezigheid. Als je deze wetenschap begrijpt, dan begrijp je ook dat het hier nogal eens misgaat. Mensen hebben anderen nodig om een gezonde identiteit te ontwikkelen!

Op deze gedachte ben ik wel door gaan denken. Stel je nu voor dat de echte oplossing is dat je kijkt naar de reactie van iemand die nooit zal teleurstellen. Uiteindelijk geloof ik in de enige echte oplossing voor een goed zelfbeeld, en dat is in het gezicht van God durven kijken. Hoe reageert Hij op mij? Wat zie ik in Zijn ogen, wat zie ik op Zijn gezicht?

Als ik toesta om te kijken in ogen die laten zien dat ze van me houden, een gezicht dat zich ontspant door een mooie lach… Als ik merk dat God blij met me is, hoe ik me ook voel, wat ik ook heb gedaan en hoe ik er ook bij loop en als ik merk dat die blijdschap en aanvaarding helemaal en vol overtuiging gemeend is… dan wordt mijn identiteit definitief gevormd op een gezonde manier.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
4 Comments
  1. Niels

    Ha Wouter, het is zelfs zo dat bij zeer jonge baby’s het goed aankijken door de moeder (niet te lang, maar lang genoeg om de baby vreugde te geven) er voor zorgt dat de baby een diepe basis van tevredenheid krijgt. Dit helpt bij het vormen van een gezonde identiteit en omgaan met teleurstellingen etcetera. Dus over dat aankijken: heel belangrijk dus! Ciao!

God

Hoe wordt identiteit gevormd

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
4