Klopt het allemaal wel

2 min leestijd

VraagEr wordt van alles beweerd door mensen. Maar in de kerken zeker. Het vervelende is dat het nogal eens verschillende dingen zijn die beweerd worden. Hoe weet je nu wat waar is, wat klopt of wat niet klopt? Nu gaat het in het gewone leven al op dat je netjes en eerlijk moet checken als er twijfel is. Lijkt me handig als het bijvoorbeeld om mensen gaat. Je kan er niet klakkeloos op vertrouwen dat er altijd een neutrale en juiste mening wordt gegeven over anderen. Ik denk dat dat logisch is.

Hetzelfde gaat ook op als het gaat om wat er over God gezegd wordt. Je kan er niet klakkeloos op vertrouwen dat er altijd een neutrale en juiste mening over Hem wordt gegeven. Ook dat moet je toetsen. Ik kom erachter dat het een belangrijk thema is waar veel kerken niet in zijn opgevoed. Er wordt wat verteld vanaf de preekstoel of het podium. Klopt het wel? So-wie-so is deze vraag een nuttige vraag. Afgelopen zondag heb ik gepreekt over het “Bidden in de Geest” of “tongentaal”. Dat is nu ook zo’n thema. Hoe weet je nu wat waar is, wat klopt? Het is te gemakkelijk om het af te wegen op de volgende manier: “Dat klinkt wel goed, dus het zal wel goed zijn“. Of precies het tegengestelde: “Dat is anders dan ik altijd heb geleerd, heb gehoord, dus het zal wel niet waar zijn” of zelfs “dat voelt niet goed, dus het klopt niet“. Onbewust gaat het afwegen wel op deze manier. Zo kan je gemakkelijk een boodschap naast je neerleggen zonder dat het zijn werk in je kan doen. Maar hoe moet je dan wegen?

In Handelingen 17 wordt beschreven hoe de mensen in de stad Berea luisterden. “De Joden in Berea waren welwillender dan die in Tessalonica, want ze luisterden vol belangstelling naar de verkondiging van het evangelie en bestudeerden dagelijks de Schriften om te zien of het inderdaad waar was wat er werd gezegd.” (Hand 17:11). Voor sommige predikers zou het een lastige omgeving zijn omdat de woorden worden getoetst en gekeken of wat er wordt gezegd wel allemaal klopt. Voor mij zou het een verademing zijn als mensen op deze manier zouden luisteren. Er wordt dat en dat gezegd. Maar klopt het ook, en blijft het ook staan als je even een wat diepere studie doet naar wat er gezegd is.

Dat is het eerste. De tweede vraag blijft dan wel even staan: maar waaraan moet je dan toetsen. Dat is het thema waar ik komende zondag over ga preken. Dus zit nog even in de week.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -