Waarom geen Bijbelstudie?

2 min leestijd

Geen Bijbelstudie

Leuke vraag natuurlijk. Als je www.startersbijbel.nl checkt zul je zien dat ik zeker niets tegen het bestuderen van de Bijbel heb. Eerlijk gezegd, eigenlijk juist het tegenovergestelde. Het is prima om een “bijbelstudie groep” te vormen, naar centrale bijbelstudie avonden te gaan in de kerk. Vaak gaat dat over een specifiek thema of het gaat juist over een Bijbelboek. En vaak ook aan de hand van een boekje of een methode. Prima, maar… (hmmz, als je “maar” zegt, zeg je eigenlijk dat het eerste niet helemaal oké is)

Ergens moet een punt komen dat er een gezonde onafhankelijkheid ontstaat en mensen zelf de Bijbel gaan bestuderen. Het leren van de principes voor het zelfstandig en eerlijk bestuderen van de Bijbel zou een prioriteit van de kerk moeten zijn. Vaak is dat echter niet het eerste wat in kerken wordt aangeboden. Wat ik zie is dat pastorale kwesties enerzijds en voorgeselecteerde-christelijk- basis-thema’s anderzijds vooral de agenda bepalen in het toerusten van gelovigen. De keuze voor het eerste komt vooral omdat ze tegemoet willen komen aan de actuele kwesties van nieuwe gelovigen, de keuze voor het tweede lijkt vooral te zijn ingegeven door efficiency: in een korte tijd mensen klaar stomen. Daarbij staat eigenlijk het programma vast, omdat er een vast beeld is van wat mensen als eerste nodig hebben in hun leven met God.

Als het gaat om Bijbelstudie dan gaat het niet zozeer om de studiebijbels op tafel en allerlei diepzinnige gesprekken over de precieze betekenis van teksten en vertalingen. Het gaat hierbij echter wel om onbevangen de Bijbel leren lezen en God de kans te geven om te spreken. Mijn ervaring: soms hoor je door de studiebijbels en naslagwerken Gods stem niet meer!

Naar mijn gevoel heeft de kerk een roeping laten liggen. Als er Bijbelstudie wordt gedaan is te vaak de focus op kennis (academisch, hoog niveau) of juist aandacht voor speciale thema’s (dit komt dan door series die worden gegeven). De prioriteit van een kerk zou moeten zijn om de relevantie van de Bijbel voor het dagelijkse leven terug te brengen. Daar moeten de nieuwe gelovigen, maar ook de jarenlange kerkgangers, in worden toegerust. Wat mij betreft is het tijd voor een inhaalslag!

PS: de afbeelding komt van de site www.creativemyk.com, een site waarin allerlei christelijke vormgevers hun werk (gratis) delen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]