Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

OverGeloven.nl: opbouw en verfijning

4 februari 2010

In de afgelopen periode ben ik aan het werk geweest aan de site OverGeloven.nl. Het is een experiment om te kijken hoe je een grote hoeveelheid content (het boek “The New Evidence That Demands A Verdict” van Josh McDowell van rond de 750 pagina’s) op een effectieve manier te publiceren op Internet. Effectief betekent daarbij dat (1) de informatie gemakkelijk te vinden en te lezen is, (2) goed vindbaar in de zoekmachine en (3) goed doorzoekbaar op de site zelf. Hoe is de site opgezet?

 1. Standaard set-up in WordPress (zoals deze site, met zelfde template)
  • De pagina’s worden zo kort mogelijk gehouden. Dat kan doordat alles netjes is onderverdeeld in de boomstructuur.
  • Het thema genereert zelf de boomstructuur in een widget aan de rechterzijde.
 2. Definiëren van de hoofdboom (deze zijn te vinden in het topmenu)
 3. Creëren van sub-landings-pagina’s als inleiding op de hoofdthema’s
 4. Veel gebruik van onderlinge links

De komende tijd zal ik vooral tijd steken in het optimaliseren van de usability. Waarbij een van de doelen is om de bounce-rate (mensen die maar één pagina van je site bezoeken) omlaag te halen. Als je tips hebt, heel graag!


Google Custom Search

Voor deze site heb ik trouwens ook gebruik gemaakt van Google Custom Search, de zoekmachine technologie van Google die je kan gebruiken voor je eigen site of een set van sites. Hoe maak je een eigen aangepaste zoekmachine? Ga naar www.google.com/cse en klik op Create a Custom Search Engine. Deze zoekmachine kan je zelf uitbouwen. Je kan hierbij uitgaan van “niet behalve mijn sites” of “alles maar speciaal de mijn sites”. Voor de zoekmachine op overgeloven.nl ben ik uitgegaan van het eerste.

Nadat je het begin hebt gedefinieerd kan je aan het fine-tunen beginnen. Bijvoorbeeld, hoe je de zoekmachine gaat tonen in je site. De look & feel zijn gemakkelijk aan te passen. Als je het aandurft kan je aan de slag gaan met de Google Custom Search API, maar dat is een vak apart. Check zelf eens het eindresultaat zoals het nu is geïmplementeerd op OverGeloven.nl.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
2 Comments
 1. creatov

  Dank je Simon! Het is een standaard werk apologetiek. Met het op deze manier (digitaal, internet, free) publiceren hoop ik dat meer mensen profijt hebben van de enorme hoeveelheid en goed onderbouwde informatie. Als je trouwens suggesties hebt, graag!

OverGeloven.nl: opbouw en verfijning

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
2