waarheid-vierkantkopie

Preekkunst: de waarheid

2 min leestijd

De vraag naar waarheid is een vraag die veel losmaakt. Is er wel een absolute waarheid of heeft iedereen in de basis alleen zijn eigen waarheid? Een interessant stuk over waarheid is te vinden op overgeloven.nl (een aanrader!). Hoe zit dat nu met de prediking. Moet je ruimte voor de verschillen houden of is er een waarheid die je doorgeeft?

Deze vraag wil ik stellen: wie bepaalt eigenlijk wat waarheid is… Is dat de prediker of de luisteraar? Laat het duidelijk zijn dat het geen van beiden is. Dat zou bijzonder aanmatigend zijn! Er zit angst om vasthoudend de waarheid door te geven zonder in een religieus-politiek grijs gebied terecht te komen.

De waarheid is niet alleen iets maar is ook iemand. Jezus zegt over Zichzelf dat Hij de Weg, de Waarheid, en het Leven is. En dat niemand tot de Vader kan komen dan door Hem (Johannes 14 vers 6). Deze waarheid jeukt dan misschien bij een aantal mensen, maar is echt de enige boodschap die de weg tot het hart van God, een ontmoeting met de Schepper aanwijst. Wees niet verbaasd als een boodschap krachtloos wordt als je dit niet meer vasthoudt. Je bent dan namelijk alle inhoud van de bevrijdende boodschap kwijtgeraakt.

De waarheid die je doorgeeft heeft verschillende facetten:

  1. De prediking over Jezus (Hij is immers de Waarheid). Eigenlijk draait alles in de prediking om Hem alleen. Helaas wordt dat in veel kerken vergeten met de gedachten “je moet toch verder”? Maar is er meer dan Hem? Stap niet in de valkuil door psychologische onderwerpen te brengen in plaats van het doorgeven van wie Jezus is, wat Hij kwam doen, wat Zijn verlangen was, wat Hij oploste en herstelde. De boodschap over Jezus en Zijn sterven aan het kruis is de enige boodschap die deze wereld kan veranderen.
  2. De openbaring van Vader God door Jezus Christus. God kwam dichtbij door Zijn Zoon. Jezus opende de weg naar het Vaderhart van God. Het leren kennen van God kan alleen door Jezus Christus, je leert Hem kennen als liefdevol, zelfopofferend, genadig, goed, geduldig, vergevingsgezind, eerlijk, betrouwbaar, betrokken…
  3. Door het kennen van God leer je de waarheid over jezelf kennen. Identiteitscrisis? Als je Gods waarheid, Gods mening leert kennen over jezelf, geloof me, het luidt het einde van identiteitscrisis in! Bang voor de dood? Bevangen door angst? Uitzichtloos? Gevoel van waardeloosheid? Er is geen psycholoog nodig op de preekstoel maar iemand die het hart van God heeft leren kennen!

Waarom is de prediking van de waarheid zo belangrijk? “Dus door te luisteren komt men tot geloof, en wat men hoort is de verkondiging van Christus.” (Romeinen 10 vers 17).

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties