verhaal

Preekkunst: vertel het verhaal

2 min leestijd

Stonden de jaren 80 – 90 vooral in het teken van “ratio” met de daarbij horende technische discussies over geloof, daar zitten we nu in de tijd dat mensen graag verhalen willen horen. Verhalen mogen weer. Niet dat dat iets nieuws is, eeuwenlang hebben volken door middel van verhalen de geschiedenis, principes en waarheid doorgegeven. De prediker mag leren om het verhaal te vertellen. ‘k Herinner me dat we met jonge enthousiaste christenen op een trainingsweek zaten en een van de leiders (letterlijk) bij het haardvuur zijn avonturen vertelde van vroeger, reis naar India… Het gekke is, iedereen is stil en als je de gedachten en fantasieën kon uittekenen dan zag je dat nagenoeg iedereen in India was geweest!

Jezus maakt ook veel principes duidelijk door de verhalen die Hij vertelt. Aan de hand van situaties (gelijkenissen, vergelijkingen) legt Hij de waarheid uit. Het gekke met verhalen is dat ze een ander stuk van je mens-zijn raken. Een verhaal werkt anders uit dan een college of les.


Zomaar wat tips

Om te oefenen zou je een geschiedenis uit de Bijbel kunnen vertellen vanuit de verschillende personages. Zo kan je het verhaal van de bruiloft in Kana (Johannes 2:1-12) vertellen vanuit het perspectief van Jezus, het bruidspaar, de discipelen, een bediende, de ceremoniemeester, Maria, een niet genoemde aanwezige. Iedereen maakt iets anders mee, voelt een andere emotie. Het leren zien van deze verschillende perspectieven opent een nieuwe wereld, ook voor het begrijpen van de impact van wat er gebeurt!

Neem mensen mee in het verhaal. Stel je hardop de vraag hoe het rook, wat iemand zou voelen, hoe jijzelf in deze situatie zou reageren: “Kan je je voorstellen hoe ze reageerden?” Zo wordt je in de geschiedenis geplaatst. Het zou toch leuk zijn als je na de preek het gevoel hebt gehad dat je erbij was!

PS: een mooi artikel vandaag op ReporterNews.com over “It’s in the telling of the story

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -