timer

De eerste seconden van je site

3 min leestijd

Je kan met nog zoveel liefde werken aan je website en uren besteden aan prachtige teksten en geweldige informatie. Vergeet echter niet dat de eerste indruk een bezoeker laat besluiten om verder door te gaan op je site. En geloof me, daar zit echt maar zeer weinig informatie bij. Het gaat om de indruk in de eerste secondes van hun bezoek. Hieronder wat tips op de eerste indruk te verbeteren.

1. Laad-tijd

Hoe lang duurt het voor je website is geladen en je informatie wordt getoond. Als dit vlot gaat, dan zal het doorklikken ook wat gemakkelijker gaan. Let op, ook voor Google is het een steeds belangrijkere marker.

2. Vormgeving

De vormgeving van je site is dat wat je bezoekers zien. Kijk naar goede sites, doe inspiratie op. Denk aan wat jezelf ook mooi zou vinden. Vaak gaat het bij vormgeving niet zozeer om theorie maar gewoon om de simpele vraag: vind ik het gewoon mooi?! Hou het simpel en duidelijk. Herkenbare beelden.

3. Kleuren

Er zit een hele wetenschap achter kleuren en kleurgebruik. Hou er rekening mee in wat je wilt communiceren. En gebruik voldoende witruimte.

4. Branding (merk, naam)

Wie ben je? Dat moet wel duidelijk zijn. Dat kan met logo, je URL, etc. En is het fotowerk ondersteunend aan je merk?

5. Lettertypes (typologie)

Wees kritisch in het gebruik van je fonts. Ze zeggen meer dan je zou denken. Ook qua lettergrootte, regelafstand, etc. Zorg dat het uniform is (dus overal hetzelfde, consequent).

6. Knipperende plaatjes en geluidjes

DIT IS NOT DONE, maar vooral een reden om noooooit meer op je site te komen. Geen geluidjes, geen filmpjes die vanzelf gaan afspelen. En zeker geen fruitige animated miniplaatjes. Jakkes, dat is echt not-done en is nog nooit functioneel geweest.

7. Advertenties

Als je deze al gebruikt (wat mij betreft liever niet), zet ze op een nette plek en laat ze zeker niet de boventoon voeren. Dat geldt trouwens ook voor advertenties en banners voor je eigen website.

8. Navigatie

De navigatie en menu-structuur zijn je wegwijzers en deuren naar je site. Als je navigatie niet klopt, dan komen je bezoekers nooit bij al het geweldige wat je hebt gemaakt.

9. Kwaliteit afbeeldingen

Aan de kwaliteit van je foto’s en illustraties ervaar je de kwaliteit van de gehele site. Is dat belabberd, geloof je je eigen boodschap wel? Zorg dat de kwaliteit goed is. Stop er tijd in en als het nodig is zelfs een paar euro’s voor mooie foto’s.

10. Content

Dit is tekst en andere inhoud. Wat is het eerste dat je bezoekers zien? Zorg voor snelle informatie voorziening. Verdeel je artikeltjes netjes in in subkopjes, zodat er snel gescand kan worden of de inhoud interessant genoeg is. Dit geldt zeker voor je titels. Zorg dat er een goede trigger in zit.

Als laatste tip: vraag eens iemand om eerlijke feedback te geven op je site. Wat is goed, wat mis je, wat kan beter, snap je hoe het werkt, etc.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard Adriaanse
Gerard Adriaanse
14 jaren geleden

Aan puntje 6 voldoet eo.nl mijns inziens niet meer sinds ze een automatische video-player hebben geinstalleerd. Ik hou er iig idd ook niet van…