Graftuin Jezus

Geen graf om bij te bidden

4 min leestijd

Nadat Jitzchak Rabin in 1995 werd vermoord zijn duizenden mensen naar zijn graf gegaan om te bidden. Helden krijgen een heldenbegrafenis. Bij hun graf gedenk je de overledene en de daden die hij deed deed, de mens die hij was. Bij zoveel helden is dat zo. Nog steeds kan je het graf van de grote koning David bezoeken en stilstaan bij deze grote held uit het verleden.

“Masada, het gebied waar het laatste bolwerk van Joden was in het jaar 73 na Christus” 

Jezus’ graf is geen gedenkplaats

Maar waarom hebben de eerste christenen nooit het graf van Jezus bezocht om hem daar te gedenken voor al de geweldige dingen die Hij deed. Hij had tenslotte hoop gegeven aan mensen uit de marge van de samenleving, Hij had toch een nieuwe boodschap gepredikt en zijn boodschap ging hand in hand met allerlei wondertekenen. Mensen waren genezen, mensen waren zelfs uit de dood opgewekt. Waarom is deze Jezus van Nazaret na zijn dood niet op dezelfde manier als de andere helden herdacht?

Er is niets

Er is maar één redelijk antwoord op: er was niets te vinden bij dat graf. Ja, er gingen mensen om te bidden naar het graf van Jezus op de zondagochtend, maar toen al bleek het graf leeg te zijn. Tot hun eigen stomme verbazing. Hij was er niet. De plek om Hem te gedenken was niet bij het graf waar Jezus was neergelegd na zijn sterven. De mensen beweerden dat Hij was opgestaan uit het graf en deze overtuiging ging zo ver dat ze daar hun leven voor over hadden!

Graftuin Jezus

De plek die wordt aangewezen als het graf van Jezus in Jeruzalem 

Deze leider is anders

Dit is een bijzondere reactie. Volgens de overleveringen en de geschiedschrijving (o.a. van Flavius Josephus) zijn er tientallen helden geweest in de eeuw rond het leven van Jezus. Tientallen helden die iets weg hadden van een Messias, een beloofde redder van God die de vijanden zou verdrijven en Israël zou bevrijden. Maar ja, als dan tenslotte de held wordt gearresteerd, gedood of sterft, dan heb je eigenlijk een beetje pech gehad. Je komt erachter dat je op de verkeerde held hebt vertrouwd. En je zoekt een nieuwe held, een broer is dan een goede optie. Nu had Jezus ook een broer die goed bekend stond. Zijn naam is Jakobus, hij was een van de leiders van de kerk in Jeruzalem. Blijkbaar leek hij qua voorkomen zelfs op zijn broer Jezus (volgens de overleveringen). Maar waarom hebben ze hem nooit de nieuwe leider van deze Jezus-beweging gemaakt? Dat kan alleen maar omdat er geen nieuwe held nodig was: Jezus was werkelijk opgestaan uit het graf. Hij leeft, Hij is en blijft de echte Messias. Wel was Hij anders geworden. Denk maar aan het feit dat Jezus na zijn opstanding er zomaar kon zijn, maar ook weer zomaar weg kon zijn. Toch at en dronk hij samen met zijn leerlingen!

… And in like manner [I desire to see] the venerable James, who is surnamed Just, whom they relate to be very like Christ Jesus in appearance, in life, and in method of conduct, as if he were a twinbrother of the same womb. They say that, if I see hem, I see also Jesus Hmself, as to all the features, and aspect of His body… quote uit “a second epistle of Ignatius to St. John”

Jezus moet je serieus nemen

Voor de eerste christenen was de opstanding het bewijs dat niet alleen zij, maar iedereen deze Jezus serieus moesten nemen. Jezus is namelijk opgestaan. Anders zou Hij niet meer zijn dan een mythische figuur die mooie dingen had gedaan en gezegd die uiteindelijk glorieus (dat dan wel) gedood was. Maar het was voor hen een feit dat deze Jezus leefde. Hij was de held, maar wel anders dan verwacht. Hij bracht bevrijding van de vijand, maar deze vijand was een grotere vijand dan de zichtbare vijandelijke overheersers (in die tijd werd Israël overheerst door de Romeinen). Jezus had overwonnen over kwaad en dood. Deze bevrijding heeft alles anders gemaakt. Dus… we gaan niet bij het graf een held van weleer gedenken. Maar we vieren de overwinning van onze grote held over kwaad en dood. En dat is echt meer dan alleen maar een mooie religieuze gedachte!

Bronnen: foto Masada / foto graf

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -