Google voor kerk

Google kan je kerk helpen

3 min leestijd

Twee weken terug probeerden twee journalisten van NRC een week zonder Google te werken. Ze hebben het met een beetje smokkelen overleefd, maar het was een zware opgave. Check hun blog maar eens.

Maar laten we eerlijk zijn, Google helpt je wel. En dat gratis en voor niets. Nou ja, bijna dan. Je moet af en toe advertenties erbij accepteren, tegenwoordig zelfs in je YouTube filmpjes. Hoe kan Google je plaatselijke kerk gratis-en-voor-niets helpen? Zomaar eens wat suggesties:

 • Google Apps (zie het eerdere artikel “Google Apps op domein” en “Google Apps marketplace“). Hiermee heb je onder je eigen domeinnaam een groot pakket met basisapplicaties waaronder:
  • Google Mail : Gmail, maar dan onder je eigen domein email adressen
  • Google Docs : hiermee kan je online documenten maken en bewerken, deze delen en of  samenwerken aan een document. Deze zijn uitwisselbaar met Word, Excel en Powerpoint.
  • Google Calendar : je eigen agenda altijd en overal online, met de mogelijkheden om gezamenlijke agenda’s te hebben, invoegen in je websites, etc. Wat denk je van team-agenda’s? Het leuk is dat je in je agenda ook documenten kan hangen waar je ook weer aan samenwerken.
  • Google Sites : snel webpagina’s maken onder je eigen domein (bijvoorbeeld voor projecten, etc)
 • YouTube : natuurlijk, dit is ook Google. Online kan je je filmpjes delen die je zelf hebt gemaakt, en je kan er een schat aan filmpjes vinden die je kan gebruiken in je diensten of andere samenkomsten. Maar ook als voorbereiding bij studies, meetings voorbereiding van je band, etc.
 • Google Maps : maak jezelf vindbaar. Help je bezoekers met Google Maps op de weg te vinden naar waar je te vinden bent.
 • Google Analytics : in het kader van “meten is weten“, met Google Analytics kan je alles bijhouden wat je bezoekers doen op je site. Hoe zijn ze binnengekomen, met welke zoekwoorden, waar stappen ze uit, etc. Met deze gegevens kan je je site verder verbeteren.
 • Google Custom Search : voor de wat meer gevorderde gebruiker kan je van meer geavanceerdere toepassingen gebruiken zoals bijvoorbeeld de Google Custom Search. Hiermee kan je je eigen speciale zoekmachine bouwen. Voor bijvoorbeeld alleen jou eigen site, of van alle kerken in je regio, of van een bepaalde categorie christelijke sites… Het is maar net hoe creatief je wilt zijn.
 • Picasa : online opslaan en delen van foto’s. Het is niet mijn persoonlijke favoriet (ik gebruik Flickr) maar werkt allemaal prima.
 • Webmaster Tools : extra gereedschap voor jou als webbeheerder. Soms is het handig om je site door te laten lichten. Dit is een goede applicatie in combinatie met Analytics.
 • Google Books : er is nog niet zoveel in het Nederlands, maar Google heeft een ongelofelijke bibliotheek online gezet. Schitterende naslagwerken. Als je eens naar dingen op zoek ben voor studies of iets dergelijks, vergeet Google Books niet.

Heb je aanvullingen of juist ervaring? Heel graag!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -