schaduw van het kruis

Preekkunst: alles over Jezus

3 min leestijd

Een leuke quote van Godfried Bomans: “Hij is een uitstekend spreker, jammer dat hij niets te vertellen heeft“. Het heeft er soms wel wat van weg dat veel kerken hun hart zijn kwijtgeraakt, hun geloof en hun boodschap. Mag ik zo vrij zijn om te vragen wat het bestaansrecht van deze kerken is?

Om de Bijbel te laten spreken met kracht is er maar een sleutel. Het is de sleutel tot het begrijpen van de Bijbel, de sleutel tot een hoopvol bestaan: de prediking over Jezus Christus. Het is de boodschap die de wereld veranderde, die de revolutie van genade ontketende, licht bracht in het donker. Het is de boodschap die de angst voor dood en vervolging overwon, de boodschap die tegen de verdrukking in terrein won. Het is ook de boodschap waar de Heilige Geest zich nadrukkelijk aan verbindt. Lees maar:

1 Korintiërs 1 vers 5 – 7
Alles wat u zegt en al uw kennis bewijst dat het getuigenis over Christus bij u verankerd is, en hierdoor ontbreekt het u terwijl u op de komst van onze Heer Jezus Christus wacht, aan geen enkele gave van de Geest.

Dat betekent dat alle prediking een prediking over Christus moet zijn. Er kan in de gemeente van God geen moment komen dat je over Jezus Christus raakt uitgepraat. Als dat wel zo is, dan mag je je wel even wat zorgen gaan maken, zoals je je zorgen maakt als een echtpaar uitgepraat is en het stil wordt in een relatie. Er komt zeker een tijd van verdiepen in het onderwijs over Jezus, maar je bent nooit klaar met de boodschap over Hem. Wat denk je van de volgende waarschuwing??

2 Johannes vers 9
Wie niet bij de leer van Christus blijft maar verder wil gaan, heeft God niet. Wie bij die leer blijft, heeft zowel de Vader als de Zoon.

Dusss… de kerk heeft predikers nodig die zijn opgestaan voor Jezus. Heet dat Jesus-freaks? Prima. Of iets eerbiedigers, ook goed hoor. Het zijn predikers die altijd en overal die gewone en simpele boodschap willen brengen. De sleutel voor resultaat (vrucht) op de preek is niet perfecte preektechniek, een uitmuntende voorbereiding, slimme opbouw van je verhaal, didactische vaardigheden. Maar wel of je boodschap vol was van Jezus.

Schaduw

Alles in de Bijbel valt onder de schaduw van het kruis. In het Oude Testament zie je de steeds groter wordende verwachting naar de mensenzoon, de dienaar, de redder, de bevrijder, de messias die door God gestuurd zou worden. In Jezus Christus werd Gods belofte werkelijkheid. Na Zijn overwinning op de dood is alles nieuw geworden. Er kwam een bevrijdende boodschap voor de wereld: er is vrede met God mogelijk door Jezus Christus. Iedere dag kan je meer ontdekken van wie Jezus werkelijk is, wat Zijn werk en boodschap uitwerkt in het leven van iedere dag.

BELANGRIJK: Vergeet bij het lezen en uitleggen van het Oude Testament nooit om de schaduw van het kruis te ontdekken!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arnout Vree
Arnout Vree
14 jaren geleden

In mijn optiek is het én én. Dus én een preek vol van Jezus én didactisch goed opgebouwd. Want je wilt toch wel dat de gemeente er iets van leert en dat het toepasbaar is in het dagelijks leven?