expositioneel preken

Preekkunst: de expositie

2 min leestijd

Waar de ene spreker (vaak de startende) vooral worstelt met de vraag hoe hij de tijd vol krijgt, daar worstelt de andere spreker vooral met de beperkte tijd, de overweldigende hoeveelheid prachtige waarheid die je wilt doorgeven. Daar waar de ene spreker alle tijd neemt om te kauwen op een tekst of zelfs een woord, daar is de andere spreker ongelofelijk overdadig in het gebruik van allerhande tekstverwijzingen waarin een luisteraar kan verdrinken. Iedere preekstijl heeft zijn eigen voordeel. Maar expositioneel spreken is een goede standaard!

Wat is expositioneel preken:

  • Je exposeert of stalt als het ware de betekenis uit van één bijbelgedeelte.
  • Je gebruikt dit ene bijbelgedeelte om je thema en hoofdgedachten uit te laten opkomen voor je preek.
  • Er is daardoor maar één onderwerp, één thema (dat komt dus uit dat ene bijbelgedeelte)
  • Het bijbelgedeelte bepaalt ook je doel waar je hele preek op is gericht.
  • De praktische toepassing van de boodschap komt ook voort uit dit bijbelgedeelte en is gericht op dat wat mensen ermee kunnen doen.

Deze manier van preken helpt je de eerder genoemde valkuilen te voorkomen. Het voorkomt het dwalen door de bijbel en het voorkomt dat je een preek houdt die vooral je eigen mening op een bepaald onderwerp bevat. Het is misschien wel de meest basale vorm van preken. Maar door deze manier een van de meest gefocuste preekstijlen.

Het effect van expositioneel preken:

  • Je publiek krijgt inzicht in het Woord van God en Gods gedachten (wat dat laatste betreft, je preek is ook op deze gedachte gericht).
  • Mensen krijgen liefde voor het Woord van God doordat het wordt uitgelegd en dichterbij wordt gebracht.
  • Je luisteraars zullen zin krijgen om zelf het Woord van God in te duiken want dit smaakte naar meer.

Opbouw van een expositionele preek:

  • Het eenvoudigste is gewoon de volgorde van de tekst aanhouden. Leg de bijbel uit, prijs als een goede verkoper de prachtige dingen aan! Het kiezen voor deze manier is soms bijzonder verrassend, aangezien je voorkomt dat je alleen je persoonlijk favoriete teksten aanpakt.
  • Je kan ook kiezen voor een meer logische opbouw. Niet altijd is er tijd om een heel gedeelte tot in de details uit te leggen. Als Paulus bijvoorbeeld een thema aansnijdt dan zit er soms een heel stuk gedachtevorming in de opbouw die uiteindelijk weer samenkomen in een aantal kernteksten. Als je iedere losse tekst uitlegt kan je publiek de draad ook weer kwijtraken. Je kan dan kiezen om de lijn juist uit te leggen waardoor het grote perspectief duidelijk wordt.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties