Verschillend

Preekkunst: er is geen ander als jij

1 min leestijd

Iedere prediker is uniek. Dat gebruikt God ook op een bijzondere manier. Jij op de plek waar jij komt. ‘k Heb een periode gehad dat ik een beetje een loslopende en rondreizende prediker was. Erg leuk en dynamisch. Vaak ook bijzondere plekken zoals jeugddiensten, jeugdkerken, speciale diensten, gezinsdiensten, etc. Mensen vonden mijn enthousiasme, gewone Hollandse taalgebruik en radicaliteit erg aansprekend. Ja, zo ben ik nu eenmaal. Het is geen kunstje, maar ik kan het wel gebruiken voor het goede. Sinds een paar jaar zit ik op wat vastere plekken, minder rondreizend. Een paar plekken met een wat meer speciale opdracht. Eerlijk gezegd geniet ik hier ook wel erg van.

De grap is dat er geen ander is als ik en als jij. Mijn probeersels om andere – in mijn ogen uitmuntende – sprekers waren echt niet succesvol. Net zo min als mijn probeersels om een collega te imiteren die altijd stevige grappen kon maken op het juiste moment. Maar ja, ik was niet als hij. En zo is het ook als spreker. Probeer niet te worden als een ander, probeer niet een ander na te doen. Maar ga op zoek naar jouw unieke manier van preken en omgaan met mensen. Ben je wat introvert, ga niet proberen extravert te worden. Maar laat mensen genieten van je doordachtheid en rust. Ben je breedsprakig en extravert? Verloochen het niet en laat je enthousiasme niet temperen. Want… er is niemand zoals jou. Geloof me, dat is echt niet erg. Integendeel. Je Maker heeft je geroepen. Hij zal het toch wel weten?!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -