2VkoEc

Preekkunst: mandaat voor je preek

2 min leestijd


Afbeelding door Jamie Current via creativmyk.com

Een van de vorige berichten in de preekkunst serie gaat over expositioneel preken waar je als prediker de tekst volgt en je richt op het uitleggen van de tekst. De gedachte erachter is dat je je niet laat leiden door je eigen voorkeuren, maar je vooral richt op de openbaring van het Woord. Om het evenwicht te houden wil ik hier een andere gedachte delen. Want… kunnen mensen zonder kerkelijke achtergrond hiermee uit de voeten en moeten zij niet vooral juist die dingen horen waar zij in geïnteresseerd zijn. De eerste vraag is dan: wat wil je publiek horen?

Unchurched people today are the ultimate consumers. We may not like it, but for every sermon we preach, they’re asking, “Am I interested in that subject or not?” If they aren’t, it doesn’t matter how effective our delivery is; their minds will check out. Bill Hybels, et al., Mastering Contemporary Preaching.

Het mandaat

Het gaat denk ik niet om goed of fout. Het is in ieder geval wel goed om even naar het begin te gaan: de vraag waar de preek voor is. Wat is het mandaat voor een preek, wat was de opdracht? Om je gedachten te prikkelen maar eens een aantal teksten met de opdracht en het mandaat voor de prediking. Te beginnen met de opdracht die Jezus gaf vlak voor Hij naar de hemel ging.

Matteüs 28 vers 19 – 20
Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb.

1 Timoteüs 4 vers 13
In afwachting van mijn komst moet je je toeleggen op het voorlezen uit de Schrift, op de prediking en het onderricht.

2 Timoteüs 2 vers 2
Geef wat je in aanwezigheid van velen van mij hebt gehoord, door aan betrouwbare mensen die geschikt zijn om anderen te onderwijzen.

2 Timoteüs 4 vers 2
Verkondig de boodschap, blijf aandringen, of het nu uitkomt of niet, wijs terecht, straf en vermaan met alle geduld dat het onderricht vereist.

Titus 2 vers 1
Maar jij moet verkondigen wat overeenkomt met de heilzame leer.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -