Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Preekkunst: wees op tijd

21 maart 2010

Wat heeft het op tijd zijn met het preken zelf te maken? Op het eerste gezicht misschien niet zoveel. Alhoewel… Het is een goede gewoonte als prediker om bijtijds aanwezig te zijn. Of het nu de plek is waar je regelmatig komt of dat je elders te gast bent. Deze tijd heb je nodig voor een paar dingen:

 1. Relax
  Stress is een slechte en ook vaak een onnodige factor die je in de weg kan zitten als prediker. Als je bijtijds aanwezig bent is er tijd om laatste dingen te regelen, aanpassingen te plegen, etc. En als er onverhoopt vertraging oplevert heeft dat niet direct tot effect dat je ergens te laat zal zijn. Mijn advies is om minimaal 30 minuten voor de tijd aanwezig te zijn! Zo heb je zelf tijd genoeg als je moet zoeken naar een locatie of een parkeerplaats.
 2. Ontmoet
  Jij bent niet de enige die een rol speelt in een dienst. Je werkt samen met anderen in andere rollen. Begroet de mensen uit de band / aanbiddingsgroep / muziekgroep. Voel hoe het met ze gaat, is er vrede of juist spanning? Vraag hoe het met mensen gaat. Dat is een goede gewoonte. Vergeet niet dat het allemaal mensen zijn die af en toe net zo bewust zijn van geestelijke strijd als jij. Ontmoet de mensen dus niet alleen functioneel maar vooral ook persoonlijk.
 3. Regel
  Stem met de leider van de dienst, de bandleider, aanbiddingsleider en het media-team de laatste zaken af. Zijn er wijzigingen in het programma, dingen om rekening mee te houden (bijzondere gebeurtenissen bijvoorbeeld). Check de powerpoint presentatie, als je deze gebruikt. Werkt deze, is het de juiste versie? Check ook het programma: wanneer moet je op?
 4. Geniet
  Ja, dat zie je goed: geniet ervan. Het is een mooie rol om het Woord van God te delen. Geniet ervan. Geniet van de rest van de dienst. Je weet wanneer het jouw moment wordt en jij het podium op moet. Maar je bent één met Gods gezin. Ook jij moet kunnen genieten van de aanbidding, de getuigenissen, de samenkomst, de gebeden. Het mag je ook zegenen.

PS: bovenstaande foto een kleine compilatie van verschillende persoonlijke podium-momenten.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
1 Comments
 1. Erwin Navis

  Vooral het contact met de mensen voor de dienst is zeer belangrijk.
  Luister naar hun verhalen met de liefde van de Heer.
  En stel je afhankelijk van de Heer op.
  Alles tot in de puntjes geregelt hebben kan ook betekenen dat God minder mogelijkheden heeft om zich aan mensen te openbaren
  Want de Heer heeft voor alle mensen die het “willen” horen een persoonlijke Boodschap waarvan jij het doorgeef luik mag zijn.
  En bedenk ,niet de liturugie/of je preek op papier is heilig, maar Zijn Woord.
  Laat Zijn Woorden uit je Hart komen en dan kan het mensen raken.

Preekkunst: wees op tijd

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
1