headlines

Een nieuw kerk magazine

1 min leestijd

Het is tijd dat het kerkblad / kerkmagazine / maandblad van onze eigen kerk wordt geüpdatet. Met een klein team gaan we het een en ander uitwerken, zodat we vanaf het nieuwe seizoen hiermee aan de slag gaan. We zullen eerst een aantal vragen moeten beantwoorden:

  1. Wat is het nut of de noodzaak van een papieren communicatie kanaal?
  2. Is het interne of externe communicatie? Met andere woorden: is het vooral voor de eigen gemeenteleden van de kerk of is het (ook) bedoeld voor bezoekers en gasten? Deze keuze zal op onderwerpen en schrijfstijl invloed hebben.
  3. Wat wordt de standaard kapstok qua inhoud? Welke standaard rubrieken en (leeftijd)groepen proberen we te bedienen?
  4. Hoe kan het magazine helpen in het bouwen van een plaatselijke kerk?
  5. Hoe is de samenhang met de andere communicatie kanalen (zoals email nieuws, wekelijkse mededelingen, mededelingen op het scherm in de diensten, etc)
  6. Hoe houden we het haalbaar als de nieuwigheid eraf is? Oftewel, hoe waarborg je de continuïteit? Is dit mogelijk met een goed sjabloon in een standaard programma (Word of Pages) in plaats van een professioneel programma (zoals InDesign)?
  7. Wordt het kleur of zwart-wit? Enerzijds qua kosten aspect, anderzijds ook gewoon qua effectief communiceren.
  8. Wordt het formaat A4 of A5? Zelf neig ik naar A4 toe. Dat geeft net even meer de gelegenheid een magazine achtig nieuwsblad te maken en qua design kan je meer uit de voeten.

Heb je tips of mooie voorbeelden, heel erg graag. Want ik heb er helaas geen kunnen vinden. Niet op Internet maar ook niet in de vele verschillende kerken waar ik ben geweest.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fokke Zandbergen
Fokke Zandbergen
14 jaren geleden

Kom eens langs bij ons in http://www.vbgroningen.nl. Ons maandelijks copy-blaadje is sinds januari een tweemaandelijks full-colour magazine. Via schoof@vbgroningen.nl kun je wellicht een PDF bemachtigen.