amen

Preekkunst: de gemeente reageert

2 min leestijd

Weet je wat “amen” betekent? Het betekent letterlijk “zeker, het is zo” of “het zij zo” en komt uit het Hebreeuws. Het is een reactie van geloof en vertrouwen. Het is onderstrepen van de waarheid, het is onderstrepen van geloof. Tja, voor veel mensen is het een gewone religieuze uiting die je onnadenkend vele malen zegt.

Waarom ik het hier schrijf? Nou, als je preekt is het heel gezond dat de gemeente gelovig antwoord. Niet iedere kerkcultuur is dit gewend en zelfs niet iedere kerkcultuur staat het toe. Het lijkt me een goed gebruik omdat het de gemeente is die reageert op het Woord van God, op de waarheid over God. Misschien is het een goed moment om de gemeente te leren om te antwoorden als ze dat niet gewend zijn. Leg het maar gewoon uit wat het is en waar het om gaat. Het amen (of gewoon “ja, dat is zo”) als reactie op delen van je boodschap is als het aanvaarden van de waarheid van het Woord van God. Het is bijzonder krachtig.

De geschiedenis uit Nehemia 8 vers 5 – 8 is een goede illustratie van het reageren van de mensen op het voorlezen van het Woord van God en vervolgens de uitleg van het Woord van God (PS: lees je gelijk de uitvinding van de preekstoel of het zeepkistje als alternatief…) Ezra stond hoger dan het volk, zodat iedereen kon zien hoe hij het boek opende, en op dat moment ging heel het volk staan. Ezra prees de HEER, de grote God, en heel het volk antwoordde ‘Amen, amen,’ en ze hieven hun handen op, knielden neer en bogen diep voor de HEER. Vervolgens legden de Levieten Jesua, Bani, Serebja, Jamin, Akkub, Sabbetai, Hodia, Maäseja, Kelita, Azarja, Jozabad, Chanan en Pelaja de wet uit aan het volk, dat weer was gaan staan. De Levieten lazen het boek met de wet van God duidelijk voor en gaven er uitleg bij; zo verschaften ze inzicht in het gelezene.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erwin Navis
Erwin Navis
14 jaren geleden

Interactie met het geen dat je hoort vindt ik ook belangrijk ,je gaat anders naar een preek luisteren . En je gaat merken dat het geen loze woorden zijn maar dat ze in je gaan werken. Het zal voor veel mensen wel wennen zijn om het te beamen. Ik vind het persoonlijk wel opvallend dat er hier meerdere levieten voor lezen uit de wet en ook hun eigen uitleg erbij geven. Zo krijg je meerdere… Lees verder »