kaart en kompas

Preekkunst: langs het lijntje

1 min leestijd

Een preek is een soort reis. Je gaat van A naar Beter… Oké, van A naar B. Je begint bij A en wilt uitkomen bij B. Trek een lijntje tussen deze twee en je hebt de routebeschrijving voor je preek. Dit is in het kort het principe van “langs een lijntje preken”. Hoe duidelijker je deze twee punten kunt maken, hoe scherper je je boodschap kunt brengen.

Het helpt je ook om de hoofd- en de bijzaken van de boodschap te onderscheiden. Is een onderdeel van je preek niet direct behulpzaam bij deze reis, schrap het dan. Dat schrappen is het lastigste maar ook een van de noodzakelijkste onderdelen van het voorbereiden van je preek :)

Bepaal je punten

  1. Je beginpunt: beschrijf je beginpunt. Hier zijn je luisteraars. Is het een bepaalde situatie, een bepaalde ervaring? Is er iets gebeurd in de media bijvoorbeeld? Of juist in de gemeente? Iets in het nieuws? Zorg dat je luisteraars in de bus stappen bij hetzelfde beginpunt. Dit is je entree, je eerste 25 zinnen van je preek.
  2. Je eindpunt: dit is waar je naartoe op weg bent. Maak er één zin van. Het is je doel, je kernboodschap, de climax. Dit zou prima die ene zin kunnen zijn die je wilt meegeven, die ze zouden moeten onthouden. Maak er iets moois van, iets duidelijks. Werk er aan. Zo help je je luisteraars uitstappen op een prachtig eindpunt van de reis.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -