Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Preekkunst: langs het lijntje

6 april 2010

Een preek is een soort reis. Je gaat van A naar Beter… Oké, van A naar B. Je begint bij A en wilt uitkomen bij B. Trek een lijntje tussen deze twee en je hebt de routebeschrijving voor je preek. Dit is in het kort het principe van “langs een lijntje preken”. Hoe duidelijker je deze twee punten kunt maken, hoe scherper je je boodschap kunt brengen.

Het helpt je ook om de hoofd- en de bijzaken van de boodschap te onderscheiden. Is een onderdeel van je preek niet direct behulpzaam bij deze reis, schrap het dan. Dat schrappen is het lastigste maar ook een van de noodzakelijkste onderdelen van het voorbereiden van je preek :)

Bepaal je punten

  1. Je beginpunt: beschrijf je beginpunt. Hier zijn je luisteraars. Is het een bepaalde situatie, een bepaalde ervaring? Is er iets gebeurd in de media bijvoorbeeld? Of juist in de gemeente? Iets in het nieuws? Zorg dat je luisteraars in de bus stappen bij hetzelfde beginpunt. Dit is je entree, je eerste 25 zinnen van je preek.
  2. Je eindpunt: dit is waar je naartoe op weg bent. Maak er één zin van. Het is je doel, je kernboodschap, de climax. Dit zou prima die ene zin kunnen zijn die je wilt meegeven, die ze zouden moeten onthouden. Maak er iets moois van, iets duidelijks. Werk er aan. Zo help je je luisteraars uitstappen op een prachtig eindpunt van de reis.
Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Preekkunst: langs het lijntje

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0