ontspannen lezen

Preekkunst: voorbereiding

3 min leestijd

“Hoe lang duurt het om een preek voor te bereiden?” is een vraag die soms voorbij komt. Nou, afgezien dat het voorbereiden van een preek voor iedere prediker verschillend is, is het echte antwoord: jaren. Want een preek komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is iets wat in je groeit. Natuurlijk komt er een proces van concreet worden van de boodschap als er een preekafspraak in je agenda staat. Over dit laatste gaat dit artikel.

Observeren

De bron van je boodschap is altijd de Bijbel. Je bent niet geroepen om een psychologisch praatje te houden, je bent gestuurd namens iemand anders. De boodschap van deze andere moet je doorgeven. Het zal je duidelijk zijn, deze andere is God zelf. Je inspiratiebron is de Bijbel. Daar ga je dus mee aan de slag. Duik zelf eerst het gedeelte goed in. Dat kan door het gedeelte eens door te lezen als een boek, op een gedeelte te mediteren… Wat zijn de opvallende dingen in de tijd dat je in dit stuk Bijbel aan het werk bent?

In dit proces van observeren is je eerste stap altijd zelf je Bijbel lezen, pas in tweede instantie pak je andere bronnen erbij:

  1. Denk aan de zoekfunctie in de Bijbel. Dit deed je vroeger met een concordantie, nu gewoon online, op je computer of op je mobiele telefoon.
  2. Een Bijbelse encyclopedie geeft je achtergrondinformatie bij een tekst en kan je helpen het te begrijpen vanuit de cultuur, geologie, historische setting, etc.
  3. Een Bijbelse atlas geeft je zicht op waar iets plaatsvindt. Ook dit kan je tegenwoordig prachtig op het Internet vinden op verschillende plaatsen.

Vergeet echter niet om ook te kijken in de tijd waarin we nu leven. Waar raakt het Bijbelgedeelte het leven van nu? Zijn er opvallende dingen in de media, de krant, tv? Sta open voor de indrukken in het proces van observeren.

Het tweede wat je niet moet vergeten is dat God altijd een boodschap heeft voor jou. In de eerste plaats ben je tenslotte zijn eigen geliefde kind. Hij wil zijn Woorden en zijn boodschap ook aan jou kwijt. En niet alleen via jou. Als je begrijpt wat ik bedoel. Zorg dat je geen zogenaamde professionele houding ten opzichte van de Bijbel ontwikkelt. Het is Gods liefdesbrief voor jou. En voor anderen.

Incuberen

Een onderwerp moet groeien in je. Ga niet zomaar een preek houden. Je moet het als het ware eten en drinken. Daar heb je rust en tijd voor nodig. Vanuit deze rust kan de boodschap die je gaat doorgeven groeien en volwassen worden. De tijd maakt je hierin wijs. Het is de tijd waarin Gods Geest in je hart en denken aan het werk is. Hij is tenslotte je opdrachtgever, het is Zijn boodschap. Lijkt me handig dat je snapt wat Hem op het hart ligt! Het kan prima een tijd zijn om je aantekeningen niet aan te raken, niet bewust op zoek te gaan naar informatie.

Inspiratie

Het kan dagen maar ook soms weken duren voor je het weer oppakt. Nu wordt het tijd om het door te geven aan anderen. Jij bent een boodschapper. De boodschap heeft jou ook eerst zelf geraakt. Daardoor zal het ook kracht hebben als je het doorgeeft! Bidt voor de mensen aan wie je het Woord gaat doorgeven.

Wie voor mensen over God spreekt, moet eerst voor God over mensen hebben gesproken

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -