beeld Jezus aan het kruis

Wanneer was de kruisiging?

3 min leestijd

Gek eigenlijk, die naam: Goede Vrijdag. Volgens mij wordt deze vrijdag ook wel Zwarte Vrijdag of Grote Vrijdag genoemd. Het is de dag waarop de Christenen even stil zijn om de kruisiging van Jezus en zijn dood op Golgotha te gedenken. De kruisiging vond zeer waarschijnlijk plaats in het jaar 33 A.D. Op basis van astronomische gegevens (niets engs, gewoon sterrenkunde) kan je terugrekenen dat op vrijdag 3 april van het jaar 33 A.D. een eclipse is geweest, een totale zonsverduistering. Dit lijkt overeen te komen met de beschrijving uit Matteüs 27 vers 45.

Sir Isaac Newton was een veelzijdig wetenschapper die als een van de eersten uitzocht hoe historisch de kruisiging was. Hij komt uit op vrijdag 23 april van het jaar 34 A.D. In 1991 ging wetenschapper John Pratt door op Newton’s berekeningen en kwam uit op het jaar 33 A.D. Dat was hetzelfde als waar de sterrenkundige Bradley Schaefer op uitkwam, namelijk vrijdag 3 april van het jaar 33 A.D. Deze datum is in 2003 opnieuw bevestigd door de sterrenkundige Liviu Mircea en Tiberiu Opoiu. Zij suggereren dat Jezus stierf om 15:00 uur op vrijdag 3 april van het jaar 33 A.D.

Vreemd

Het voelt altijd wel een beetje vreemd, zo’n Goede Vrijdag. En hoe moet een viering in een kerk er dan vervolgens uitzien? Wat doen we eigenlijk op Goede Vrijdag? Met het Paasfeest weten we iets beter uit de voeten te komen. Dan kan je tenminste een feestje bouwen. Want: de Heer is opgestaan.

Het gekke zit em hierin. Het kruis is tenslotte het grote christelijke symbool door alle eeuwen heen. Niemand heeft een open graf of iets dergelijks om zijn nek hangen. Terwijl dát het grote symbool is van de opstandingsdag. Maar goed, het kruis van Christus. Wat moet je ermee?

Wat zie je?

Op Golgotha zie je op het eerste gezicht een historische scène. Maar als je goed kijkt zie je hier God die mens was geworden (we leerden Hem kennen als Jezus, maar Hij was er altijd al) om gebroken te worden voor de zonden en fouten van de mensheid. En ja, dit is een boodschap die we wel wat lastig vinden. Maar als je dit niet begrijpt ontdoe je de vervloekte kruisdood van Jezus van zijn bedoeling. Dan gaat alles aan je voorbij als een misschien wel raar verhaal.

Gods droom

Wat je ziet aan het kruis is dat God Zelf deze gebrokenheid gaat herstellen. Om Zijn droom weer te kunnen realiseren: dichtbij de mensen zijn!

Als je dit begrijpt is de kruisigings-scène een plek waar je je hoofd misschien voor omdraait omdat het een vreselijke scène is waar een goed en rechtvaardig mens een onrechtvaardig oordeel moet dragen. Maar het is ook een scène van hoop. Want op deze manier wordt het kwaad overwonnen. Dat is wat hier gebeurt op Goede Vrijdag.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties