sociale netwerken

Facebook als online leersysteem?

2 min leestijd

sociale netwerken en elearning
Moodle, eFront en nog meer van dergelijke systemen zijn zogenaamde Learning Management Systems (LMS), een online leeromgeving. Nu staan de klassieke LMS’en erg op zichzelf terwijl deze tijd van sociale integratie en sociale functie van het Internet steeds groter wordt. Zou er iets bestaan als een Sociaal LMS, een online leeromgeving dat volledig is ingebed in een sociaal netwerk? Ik ben er al enige tijd naar op zoek en vind geen bevredigende antwoorden. Voor de duidelijkheid, ik zoek niet naar topgeprijsde commerciële producten omdat (1) qua budget dit eigenlijk alleen past in topbedrijven en (2) dit een volledige andere gedachte is als het gewone sociale internet gebruik. Moodle, toch een van de grootste open source LMS’en lijkt de slag volledig te missen. Een oud en log systeem dat erg 2001 aandoet. Het LMS eFront, een wat nieuwe ster aan het firmament, boert lekker goed (ik maak er gebruik van voor www.startersbijbel.nl) maar is ook helemaal stand-alone.

Hoe bouw je een sociale leeromgeving

Ik kwam onderstaande presentatie tegen over het ontwikkelen van een sociale leeromgeving. Mooi en het zet me aan het denken. Hoe gebruik je op een strategische manier de normaalste sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en maak gebruik van allerlei content delivery platforms zoals Youtube, Slideshare, etc. Maar ik heb de sleutel nog niet te pakken. Want… wat nodig is is niet zomaar een kanaal om je trainingsmateriaal door heen te pompen (dus een dimensionaal) maar een communicatiekanaal aan de hand van een cursus. Dat het liefst ingebed in een sociaal netwerk, want een eigen sociaal netwerk weer gaan bouwen, dat is nu ook weer niet wat je wilt.

Udutu

Ik heb een paar uurtjes zitten knutselen met Udutu. Zij claimen de enigen te zijn die ingebed te zijn in Facebook. Interessant, zij hebben inderdaad een eigen Facebook Applicatie waarmee je je cursus IN Facebook kan draaien. De basis van dit systeem is gratis, wil je iets gaan doen, moet je wel weer gelijk een licentie kopen. Een tweede is dat het platform vooral gericht is op self-supporting cursussen, dus cursussen die je kan volgen zonder interactie met een mentor of cursusleider. Dus… nog steeds is mijn vraag niet beantwoord. HELP!

Building a social learning environment

View more presentations from Jane Hart.

3 reacties

 1. Arnout Vree op 20-05-2010 om 18:06

  @Wouter: Zoals je het nu schrijft, denk ik nog steeds: dit kan prima met Moodle. Je maakt een cursus aan en geeft een mentor/coach de rol van docent in een cursus. Daar kan hij/zij van alles doen. En bij een andere cursus geeft je een andere mentor/coach weer een rol. Op deze manier werken veel VO-scholen ook. Van mij mag je bijvoorbeeld gerust een cursus krijgen op http://www.christelijke-educatie.nl. Dan maak ik voor jou een cursus aan geef jou de juiste rechten hierin. In die cursus mag je alles en in andere cursussen heb je alleen een rol van lerende.

  Daarnaast wil je ook een leerproces kunnen volgen, en een sociaal netwerk is vooral geschikt om te communiceren en kennis te delen, maar veel minder om een leerproces te volgen van iemand of van meerdere personen. Voorop blijft echter altijd de vraag wat het doel is wat je wilt bereiken en daaruit vloeit de rest voort en ook de ICT-tool(s) die je kiest.
  Ik hoop dat ik je wat verder heb geholpen in je denkproces. En mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. 2. Wouter op 19-05-2010 om 21:39

  @Arnout dank voor je reactie! Ik ken Moodle wel, zoek alleen naar een systeem wat naadloos integreert in sociale netwerken. Dat heeft te maken met een specifieke behoefte die er (in ieder geval bij mij) is om online cursussen beschikbaar te maken voor mensen die deze zelf kunnen runnen als mentor of coach…
  Ik heb helaas nog geen goede voorbeelden gezien die zo werken of minimaal zo kunnen werken. Als je me daar de weg in zou kunnen wijzen, heel graag! 3. Arnout Vree op 19-05-2010 om 19:29

  Ik denk dat je Moodle nog niet goed genoeg kent, want duizenden cursisten van onze klanten volgen cursussen zonder interactie van een docent! Daarnaast heb ik binnen een paar minuten een cursus in Moodle gebouwd waar menig sociale leeromgeving jaloers op is. En als je dan toch nog een ander programma zoekt wat in die hoek, dan kan je kijken naar Mahara of Elgg. Beide ook goed te koppelen met Moodle, zodat je het beste van beide programma’s kan gebruiken. Met deze programma’s heb je overigens ook zo je eigen sociaal netwerk gebouwd.

  Als laatste wil ik je meegeven dat je eerst moet kijken hoe jouw doelgroep leert, voordat de vorm (didactiek) al vast staat. En mijn ervaring is dat leren via een sociale leeromgeving nog voor velen een stap te ver is. Hoe goed de leerprincipe ook zijn.