sociale netwerken

Facebook als online leersysteem?

2 min leestijd

sociale netwerken en elearning
Moodle, eFront en nog meer van dergelijke systemen zijn zogenaamde Learning Management Systems (LMS), een online leeromgeving. Nu staan de klassieke LMS’en erg op zichzelf terwijl deze tijd van sociale integratie en sociale functie van het Internet steeds groter wordt. Zou er iets bestaan als een Sociaal LMS, een online leeromgeving dat volledig is ingebed in een sociaal netwerk? Ik ben er al enige tijd naar op zoek en vind geen bevredigende antwoorden. Voor de duidelijkheid, ik zoek niet naar topgeprijsde commerciële producten omdat (1) qua budget dit eigenlijk alleen past in topbedrijven en (2) dit een volledige andere gedachte is als het gewone sociale internet gebruik. Moodle, toch een van de grootste open source LMS’en lijkt de slag volledig te missen. Een oud en log systeem dat erg 2001 aandoet. Het LMS eFront, een wat nieuwe ster aan het firmament, boert lekker goed (ik maak er gebruik van voor www.startersbijbel.nl) maar is ook helemaal stand-alone.

Hoe bouw je een sociale leeromgeving

Ik kwam onderstaande presentatie tegen over het ontwikkelen van een sociale leeromgeving. Mooi en het zet me aan het denken. Hoe gebruik je op een strategische manier de normaalste sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en maak gebruik van allerlei content delivery platforms zoals Youtube, Slideshare, etc. Maar ik heb de sleutel nog niet te pakken. Want… wat nodig is is niet zomaar een kanaal om je trainingsmateriaal door heen te pompen (dus een dimensionaal) maar een communicatiekanaal aan de hand van een cursus. Dat het liefst ingebed in een sociaal netwerk, want een eigen sociaal netwerk weer gaan bouwen, dat is nu ook weer niet wat je wilt.

Udutu

Ik heb een paar uurtjes zitten knutselen met Udutu. Zij claimen de enigen te zijn die ingebed te zijn in Facebook. Interessant, zij hebben inderdaad een eigen Facebook Applicatie waarmee je je cursus IN Facebook kan draaien. De basis van dit systeem is gratis, wil je iets gaan doen, moet je wel weer gelijk een licentie kopen. Een tweede is dat het platform vooral gericht is op self-supporting cursussen, dus cursussen die je kan volgen zonder interactie met een mentor of cursusleider. Dus… nog steeds is mijn vraag niet beantwoord. HELP!

Building a social learning environment

View more presentations from Jane Hart.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arnout Vree
Arnout Vree
14 jaren geleden

@Wouter van der Toorn: Zoals je het nu schrijft, denk ik nog steeds: dit kan prima met Moodle. Je maakt een cursus aan en geeft een mentor/coach de rol van docent in een cursus. Daar kan hij/zij van alles doen. En bij een andere cursus geeft je een andere mentor/coach weer een rol. Op deze manier werken veel VO-scholen ook. Van mij mag je bijvoorbeeld gerust een cursus krijgen op http://www.christelijke-educatie.nl. Dan maak ik voor… Lees verder »

Arnout Vree
Arnout Vree
14 jaren geleden

Ik denk dat je Moodle nog niet goed genoeg kent, want duizenden cursisten van onze klanten volgen cursussen zonder interactie van een docent! Daarnaast heb ik binnen een paar minuten een cursus in Moodle gebouwd waar menig sociale leeromgeving jaloers op is. En als je dan toch nog een ander programma zoekt wat in die hoek, dan kan je kijken naar Mahara of Elgg. Beide ook goed te koppelen met Moodle, zodat je het beste… Lees verder »