kleding in de kerk

Preekkunst: dress to impress (deel 1)

5 min leestijd

kleding in de kerk

Dit artikel staat al even in de wachtlijst… Hoe moet je je kleden als prediker. Of hoe juist niet. Dress to impress. Of juist niet to impress. Wie maakt zich druk om het voorkomen van een prediker in de zondagse samenkomst? Nu is dat in sommige kerkelijke geledingen geen issue, omdat het allemaal geregeld is. Of het nu een stemmig zwart driedelig kostuum, een toga of de traditionele priesterkleding met o.a. de albe, de cingel, de stola en het kazuifel is. In veel gemeenten is het voorschrift niet meer zo of is het er helemaal niet meer. Daar ben ik zelf best gelukkig om hoor, in mijn kast zul je niet eens een stropdas kunnen vinden.

Een man moet eruit zien alsof hij zijn kleding met zijn verstand heeft gekocht, met zorg heeft aangetrokken en vervolgens compleet is vergeten’ – Sir Edwin Hardy Amies (1909 – 2003), oprichter van modehuis Hardy Amies aan Savile Row in Londen.


Historische boodschap… historische verschijning?

‘k Moet je eerlijk zeggen dat het voor sommige sprekers echt niet verkeerd zou zijn om een wat strakker voorschrift te hanteren. Het is weinig inspirerend als een prediker op zijn Jeruzalem Nikes verschijnt in iets wat uit de verte de uitstraling heeft van een jute zak. Nu heeft niet iedereen oog wat passende kledij en uitstraling. Maar dan zou je daar in ieder geval bij geholpen moeten worden. Je kleding communiceert namelijk heel erg veel. Over jezelf en daarmee ook over de boodschap die je brengt. Dat je een boodschap van een paar duizend jaar oud doorgeeft wil nog niet zeggen dat je kleding moet matchen met deze historie!


Check-up voor predikers

Graag zou ik eens een paar predikers uitnodigen voor een goede check-up zoals in programma’s als Passion for Fashion of iets dergelijks. Met soms kleine tips kom je zoveel beter voor de dag. Het effect verzorgt en bewust gekleed zijn is dat je een stukje zekerheid hebt. Maar het heeft ook effect op de kracht van je boodschap. Gek hè, maar het werkt wel zo. Gebruik je voorkomen zodat het je helpt in het communiceren van een geweldige boodschap.


Typisch Nederlands

Nu moet je weten dat een typisch Nederlands trekje is om vooral niet te kleden om indruk te maken (don’t dress to impress). Daar waar mode uit Parijs vooral uitbundigheid en luxe laat zien, daar is de Nederlandse mode (net als ander Dutch Design) vooral functioneel, duurzaam en sober. En… draag vooral wat bij je past en waar jij je prettig in voelt en niet omdat anderen het zo nodig mooi vinden.

dikke domineeWat zegt de spiegel je

Ga eens voor de spiegel staan en beschrijf voor jezelf de persoon die je voor je ziet staan:

 • Is het voorkomen verzorgd?
 • Inspirerend voorkomen?
 • Zou jij naar zo iemand graag een uur kijken?
 • Kleurrijk of juist niet?
 • Veel contrast of weinig contrast?
 • Voelt de persoon in de spiegel zich op zijn gemak in zijn kleding?
 • Is het formeel of informeel?
 • Etc


Verzorgingstips

In mijn jaren werk in de gezondheidszorg heb ik een ding geleerd: wees eerlijk over iemand als dat nodig is. Zeker als het gaat om collega’s die met patiënten moesten werken. Het gaat erg tegen het gevoel in, maar het is een bevrijding voor jezelf en patiënten als je iemand duidelijk maakt dat een okselfris geurtje en een sprankelende adem het een stuk aangenamer maakt. Misschien ben ik niet helemaal de juiste persoon om verzorgingstips door te geven, maar ik ga toch een poging wagen om eens wat willekeurig te noemen:

 • Mannen, scheer je netjes voor een dienst. Of doe het bewust niet. Denk er in ieder geval over na. Een wat rauwer voorkomen kan ook zijn kracht hebben (kan wat jonger, energiekere uitstraling geven). Zorg dat je baard en of snor is bijgewerkt. Je hoeft niet als een verwilderde Johannes de Doper de kerk in de lopen, al was hij natuurlijk van harte welkom!
 • Over kapsels… kan je van alles zeggen. Laat ik voor nu alleen zeggen dat er meer te krijgen is als een 1/3 strakke scheiding of model bloempot.
 • Wees okselfris. Zorg dat je geen lijflucht bij je draagt. Als je dat snel hebt, neem altijd een bus deodorant mee. Je kan best even je opfrissen als je merkt dat het zo is. Als je trouwens snel zweet, trek dan bijvoorbeeld een t-shirt aan onder je overhemd, dat voorkomt al een groot deel van de grote zweetplekken.
 • Hetzelfde geldt voor je adem. Als je op zondag moest spreken, ga niet op zaterdag stevig aan de knoflook. Dat is vragen om een grote niet-te-betreden-cirkel om je heen. Neem een mondspray, fisherman friends oid mee. Dat kan snel helpen om een aangenamere adem te geven.

t-shirts kerkVervolg

In een volgend artikel zal ik meer een overzicht proberen te geven van wat je kleding en voorkomen zeggen. Als je interessante tips of artikelen hierover hebt, heel graag. Er is namelijk bijzonder weinig beschikbaar over dit onderwerp.

PS: hetzelfde is nog meer van toepassing op het thema “(don’t) dress to impress” voor vrouwen die spreken in de gemeente. Kan iemand daar eens iets over roepen? Bij het artikel op creatov.nl zelf of in Facebook?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -