drie-jaar4

Verander de wereld… in drie jaar

4 min leestijd

Verander de wereld in drie jaar

Waarom zou je niet zeggen dat het briljant is: een manier om je wereld te veranderen in drie jaar. De weg hiernaartoe kan bijzonder gecompliceerd zijn. Maar de kracht van eenvoud gaat hier zeker ook op. Ja, ik geloof in het veranderen van de wereld. Mag het je echter drie jaar kosten? Dat is een belangrijke vraag. Het briljante van de eenvoud, zo zou ik de revolutie die Jezus ontketende noemen. Drie jaar om een wereld te veranderen. Was er een strategisch plan? Vast wel, maar dan vast in een dimensie die wat verder gaat dan de onze (zijn gedachten zijn immers hoger dan de onze). Wat was zijn aanpak? Kijk maar: Hij koos twaalf man uit en gaf hun drie jaar van zijn tijd, aandacht, vriendschap en aanwezigheid. Zo veranderde Hij de wereld.

Geen instant resultaat

Groots resultaat heeft Hij trouwens niet gezien in deze drie jaar. Als je keek zou je het wisselend succes noemen. Soms was zijn campagne geweldig. Het volk was dan volledig op zijn hand, de opiniepeilingen lieten een significante stijging zien. De spin dokters van de tegenpartijen probeerden hem foute uitspraken te ontlokken. Maar dat was so-wie-so een slecht idee. In het debat was deze Jezus gewoon niet te verslaan. Meester van het Woord zou je zeggen. Je moet eens weten wie deze toespraken met Hem voorbereidde! Maar op andere momenten sloeg de publieke opinie om en waren de meeste mensen die uit zijn kamp stapten. Zozeer zelfs dat Jezus zijn hele team medewerkers (de twaalf) ook maar vroeg om te gaan.

Simon Petrus gaf antwoord: ‘Naar wie zouden we moeten gaan, Heer? U spreekt woorden die eeuwig leven geven… Johannes 6 vers 68

Drie jaar voor de wereld

Toch waren de drie jaar die Jezus gaf aan de twaalf zijn meest briljante concept om de wereld te bereiken. Nee, in deze drie jaar snapten de twaalf leerlingen nog niet veel. Toen hun grote leider, Jezus van Nazareth, werd gearresteerd, dachten ze dat het voorbij was. Later beseften en begrepen ze dat het op deze manier moest gebeuren. Na deze drie jaar kwam de grote doorbraak. De Heilige Geest kwam en veranderde de leerlingen van Jezus in begaafde en toegeruste sprekers en leiders. Wonderen en tekenen volgden hen. Ongelofelijk! Drie jaar gingen eraan vooraf. Wisselend succes en wisselende meningen. Maar toen ging het licht aan, toen kwam de Geest van God. Het kon toen, want Jezus’ missie was volbracht. En zijn leerlingen zouden doorgaan en het werk in deze drie jaar van Jezus overtreffen. Dat ging al snel in vervulling trouwens. Op Pinksteren kwamen 3000 mensen tot geloof. Over zoveel mensen is niet eerder gesproken tijdens de bediening van Jezus!

Mag het jou drie jaar kosten?

Dit is een hele eerlijke vraag. Wil je de wereld veranderen? Niet iedereen heeft deze droom of ambitie. Wil je de wereld om je heen veranderen? De kerk of christelijke gemeente waar je onderdeel van bent of misschien leiding aan geeft. Mag het je drie jaar kosten? Hoe moeten deze drie jaar eruit zien? Nou, misschien wel heel gewoon zoals Jezus deze drie jaar invulde. Hij koos een aantal mensen uit en gaf drie jaar van zijn tijd, aandacht, vriendschap en aanwezigheid. Nu zijn wij Jezus niet, maar laten het er drie of vier zijn. Mogen drie of vier mensen die God aan je toevertrouwd drie jaar van je leven krijgen? Nee, het is geen typische Quick Winner (je weet wel, van die dingen waar je snel mee kan scoren en helpt om dichter bij het resultaat te komen). Maar is dat niet het briljante? Het is trouwens ook nog eens lekker vanuit de rust.

PS: dit is precies het concept wat genoemd wordt: discipelschap. Het is wel een typisch christelijke term. Een discipel is een leerling, een volgeling. Wie zijn jou discipelen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -