wijnstok met druiven

Gedachten over de wijnstok

1 min leestijd

wijnstok met druivenAfgelopen zondag heeft de voorganger van de christengemeente in onze stad kort gesproken in onze bevestigingsdienst. In een paar zinnen heeft hij aan de hand van de wijnstok een aantal belangrijke principes voor de gemeente doorgegeven. Het was zijn cadeautje voor ons, maar een met een diepte. Ik zal ze later nog eens wat beter op een rijtje zetten. Hier een korte samenvatting:

  • Een druif groeit overal goed behalve… zure grond. Dat is in de gemeente ook zo. Als er “zure grond” is, dan groeit er niets.
  • Er moet gesnoeid worden. Dat is in de gemeente ook zo. Dat doet God… ook door voorgangers heen.
  • Soms moeten bladeren worden weggehaald rondom jonge vrucht om deze voldoende zonlicht te geven. In de gemeente moeten soms ook bladeren (uit het verleden) worden weggehaald. Ruimte voor nieuwe vrucht.
  • feiko met wijnstokSoms moet een deel van de jonge vrucht worden weggehaald. Niet alle vrucht kan groot worden, anders worden alle druiven zuur. Het is goed als gemeente om te zien welke vrucht door God is voorbereid. Zodat dit goed en overvloedig kan groeien.
  • De plant heeft goede voeding nodig. In de gemeente is dat het Woord. Dat is wat nodig is in de gemeente. Hoe beter de voorganger dit ontvangt, hoe beter dit kan worden doorgegeven. Zoals in een gezin weten de kinderen niet altijd wat het beste is wat ze nodig hebben (al zullen ze dat tegenspreken). Leiders in de gemeente moeten doorgeven wat zij van God ontvangen. Hun prioriteit is om God goed te begrijpen wat nodig is.

Naar aanleiding van Johannes 15 vers 1 – 8

Waardeer je dit artikel?
Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld. Of als aanmoediging. Dank alvast!

Bedrag € -