levi-wouter

Gedachten over vaderdag

3 min leestijd

vaderEen dagje na Vaderdag een paar gedachten over God als Vader. ‘k Heb er net drie keer over gepreekt in onze gemeente. Een korte lijn hieruit:

Verwrongen vaderbeeld

Het vaderbeeld in onze tijd is ongeschonden. Er zit veel pijn bij mensen, frustratie en onzekerheid als het gaat om het leren kennen van de Vader. Sommigen noemen het de crisis van het vaderbeeld. Wat dat dan ook moge zijn. Niet dat het nieuw is. Er zijn veel familiedrama’s door de eeuwen heen geweest. En het grote verlangen naar een echte vader. Of naar een ideale vader.

Een vraag die door me heen ging was deze: wie is nu eigenlijk je echte vader? Is dat degene die je heeft verwekt, is dat degene die je opvoedt. Hoeveel mensen worden opgevoed door een vader die hen niet heeft verwekt (dus niet biologisch) of helemaal geen vaderfiguur hebben waar ze door worden opgevoed? En als vader er dan wel is, is hij dan wel een vader die je nodig hebt? Of is hij dan de grote afwezige?

Wie is God als Vader?

Er zijn veel ervaringen, veel teleurstellingen als het gaat om vaders. Het is een ongelofelijke zegen als je een vader hebt die vader is. Misschien snap je dan wat het is om een God als vader te leren kennen. Maar als je vaderbeeld alleen is getekend door teleurstellingen dan is het zo ongelofelijk lastig om een beetje beeld te krijgen bij God als Vader. Een God die hoog verheven is dat kan je misschien wel voorstellen. Of wat meer in symbolieken. Maar een Vader?

Johannes 1 vers 12 – 13 Wie hem wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden. Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God.

Al vanaf het begin maakte Jezus duidelijk waar hij voor kwam. Hij kwam om de Vader te laten kennen. Hier in Johannes 1 staat dat als je Jezus aanneemt, als je Hem ontvangt (welkom heet) en in hem gelooft, dat je dan kind van God wordt. Dat is niet alleen maar een symbolisch woord, maar het gaat daadwerkelijk om geboorte uit God. Daarmee is Hij je Vader. Er staat niet dat God je dan zal behandelen alsof je zijn kind bent. Niet voor niets heeft Jezus het over een nieuwe geboorte.

Grootste wonder: kennen van het Vaderhart

Misschien denk je dat het grootste wonder dat door Jezus mogelijk is gemaakt is dat je zonden zijn vergeven en je bent schoongewassen van alle fouten uit je verleden. Misschien denk je dat het grootste wonder is dat je straks na je dood (ik hoop dat dat nog heel lang op zich laat wachten) in de hemel mag komen…

Stel je nog eens deze vraag: waarom liet Jezus, de Zoon van God, de hemelse heerlijkheid en glorie achter om mens als wij te worden en liet Hij zich kruisigen als Lam van God. Waarom liet Jezus zich vervloeken, martelen en doden? Zeker, het was om je zonden te vergeven. En ja, het was om je een hoopvolle toekomst te geven. Maar het was nodig voor iets anders, iets grootser, iets ongelofelijkers. Weet je wat de grootste reden was? Dat je de Vader leerde kennen! God verlangde naar een grote familie. Lees in de Bijbel en steeds lees je deze twee woorden: Vader & kinderen. Dat is de meest simpele uitdrukking van God met mensen. Dit is wat Jezus mogelijk maakte.

Preek doopdienst : De liefde van de Vader
30 mei 2010, Doetinchem
Klik om direct te luisteren of te downloaden…

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -