Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Hoe multi-site WordPress installeren

21 juni 2010

De nieuwe versie van WordPress 3.0 heeft een mooi extraatje dat eerder alleen met de speciale versie van WordPress MU kon: meerdere sites of site met sub-domeinen vanuit één installatie beheren. Hier een kort stappenplan voor de implementatie hiervan.

Allereerst zal je moeten besluiten of één installatie de juiste oplossing is voor je sites. Dat hangt echt af van de eindsituatie die je wilt bereiken. Soms kan het namelijk beter zijn om alles gescheiden te houden met eigen accounts. Een ander ding dat je moet weten is dat iedere nieuwe site een eigen database nodig heeft. Dat is bij sommige hosting providers wat lastig om voor elkaar te krijgen. Naar mijn weten is het bij de meeste providers echter geen probleem.

WordPress 3

Sub-Domein of Sub-Directory

Ook dit zal je tevoren moeten besluiten. Hoe wil je je multi-site wordpress domein laten functioneren. Als je dat toepast op bijvoorbeeld creatov.nl dan kan je kiezen voor extra1.creatov.nl of creatov.nl/extra1. Ook hier is het goed om te checken bij je hosting provider. Ben je zelf in de gelegenheid om sub-domeinen te creëren. Als je bijvoorbeeld creatov.nl/username wilt gebruiken dan zal dat in je zgn. permalink structuur moeten passen en moet je de zgn. subrewright op je server  werken. Hiervoor moet je je .htaccess bestand in de root van je domein kunnen aanpassen.

Als je dit niet eerder hebt gedaan, ga aan de slag op een test-domein voordat je brokken maakt met een live website. De sub-domein oplossing is een goede om eens een proef-setup mee te doen.

Voor de installatie

Voordat je begint moet je een database voor je WordPress 3.x hebben, alle bestanden geupload in de root directory (dat is bijvoorbeeld http, public_html of site). Niet in een sub-directory!

Installeer je WordPress allereerst als een normale (dus enkele) site.

Multi-site functionaliteit

Om de multi-site optie in te schakelen moet je een code toevoegen aan het wp-config.php. Voeg de volgende code toe ergens aan het begin van je andere WordPress definities:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Je moet hierna uitloggen en weer inloggen om een nieuwe menu-optie zichtbaar te maken onder “Tools”, namelijk “Network”. Hier kan je de optie selecteren voor sub-domein of sub-directory. Nadat je deze hebt geselecteerd moet je wederom uitloggen en inloggen als administrator / beheerder.

Nu kan je de opties voor je server en netwerk invoeren en als je accounts voor andere admins moet regelen, zorg dat je super-admin email een adres is dat je zeer regelmatig checkt. Anders kan het zijn dat je op moment suprême niet reageert.

Nu kan je “installeren” selecteren en WordPress wordt geconfigureerd als multi-site oplossing.

Als je hebt gekozen om sub-domeinen te gebruiken en je hebt je WildCard Domain DNS settings niet op orde, dan krijg je hier een fout melding.

In je wp-content directory moet je een map toevoegen met de naam blogs.dir om alle content van de verschillende WordPress installaties te kunnen opslaan.

Update je .htaccess en wp-config.php bestanden met de code die wordt aangeleverd in je netwerk setup. Dat kun je vinden onder menu “Tools” / “Network Pase” zolang je je installatie nog niet hebt aangepast.

Het is belangrijk om de inhoud van je hele .htaccess bestand te vervangen door de informatie die je kunt vinden in je Network Page Settings. Dit moet je dus niet toevoegen of vervangen. Als je andere .htaccess toevoegingen had, bewaar deze tijdelijk op een andere plek. Nadat je hebt gecontroleerd dat je site goed functioneert is het pas de tijd om deze code weer toe te voegen.

Sites en gebruikers toevoegen

Super Admin menuNu kan je inloggen als beheerder / admin en nieuwe sites toevoegen. Iedere site heeft een gebruiker en een emailadres nodig dit wordt gekoppeld aan de site.

WordPress zal de plug-ins en je sjabloon van je hoofd-domein hergebruiken voor al je sub-sites. In de database wordt aangegeven of een sub-domein zelf de plug-ins en sjablonen mag controleren. De zgn. SuperAdmin kan dit instellen.

Even zover… Ik ga er zelf ook lekker mee aan de slag.

Vergeet niet een back-up te maken. Jesus saves, so we do!

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
28 Comments
 1. daan

  zo gaat het niet werken…….

  define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, ‘true’);

  moet zijn

  define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

  1. Wouter van der Toorn

   Hi Martijn,

   Wat je wil is wel mogelijk. Maar… je moet dan in de DNS settings gaan wijzigen. Dus bezint eer ge begint :) Deels hangt het af van je hosting provider. En nogmaals… let op wat je doet. Want je kan de hele boel om zeep helpen als je het verkeerde doet.

   In het kort werkt het zo:
   Je werkt technisch gewoon vanuit de multi-site. Wat je technisch moet doen is een tweede URL toewijzen aan een subdomein. 

   In de admin (onder menu “tools”) de optie “Domain Mapping” te vinden. Op het subdomein (met multi-site-setup) kan je deze gebruiken. Wat je daar moet doen is je uiteindelijke domeinnaam als primair aanmerken in plaats van het subdomein.

   Ik hoop dat je zo een beetje op weg bent geholpen.

  2. Martijn Blaauw

    Hi Wouter,

   Super bedankt alvast. Ik dacht dat ik automatisch een reactie zou krijgen als je zou reageren maar dat was niet zo. Vandaar dat ik nu pas reageer.

   Wat moet er in de DNS settings worden gewijzigd dan? Super bedankt alvast. Ik ga het nu uitproberen. Ik hou je op de hoogte!

  3. Martijn Blaauw

    Beste Wouter,

   Ik begrijp alleen niet zo goed wat ik met de DNS instelling moet doen. Of wordt dit dan met deze plugin geregeld? Zou je het misschien nog iets uitgebreider willen uitleggen wat er moet gebeuren? Erg bedankt voor de moeite!

   P.S. in IE is deze blog slecht leesbaar trouwens….

   Groeten.

 2. Nicole Orriens

  Hoi, ik ben al twee dagen bezig om multisites te installeren, maar het lukt helemaal niet. Hoe pak ik het aan om gewoon twee verschillende blogs op 1 wordpress ding te hebben, zonder dat ik de multisites moet gebruiken?

  Ik hoop dat je me kunt helpen…

  groetjes,
  Nicole

  1. Wouter van der Toorn

   Hallo Nicole, geen multisite en toch twee blogs, Dat is óf twee keer WordPress installeren óf een of ander trucje toepassen. Maar ik weet niet of deze twee blogs iets met elkaar te maken hebben. Twee installaties zou je bijvoorbeeld wel vanuit een dashboard kunnen beheren zoals met wpremote.com.

   Als de blogs wel met elkaar te maken hebben dan kan je de scheiding maken door de categorieën goed uit te werken waarbij je twee hoofdbomen gebruikt:Blog 1 categorie 1 categorie 2Blog 2 categorie 3 categorie 4

   Laat maar even weten hoe je het precies bedoelt. Succes in ieder geval!

 3. Elwin van den Eijnden

  Het is me gelukt om WordPress multi-site te installeren via deze tutorial.
  maar nu is mijn vraag..:
  is er aan max. aantal hoeveel je er kan aanmaken?

  Alvast bedankt,
  Elwin

  1. Wouter van der Toorn

   Mooi… Hoeveel hangt af van je server. WordPress.com is in principe ook gewoon een multisite oplossing. Daar hangen ongeveer 19 miljoen blogs in. Dus ik denk dat je wel even aan de gang kunt gaan!

 4. Jonathan

  Hoi Wouter,

  Thnx voor je post! De stappen zijn allemaal gelukt, alleen is het dan ook de bedoeling dat je wordpress nog een keer moet installeren op het subdomein?

  Groeten

  1. Wouter van der Toorn

   Als je inlogt als superuser in de admin van WordPress, dan heb je een extra menu voor het managen van al je subdomeinen. Volgens mij kan je daar ook alle user-rechten goed zetten zodat je kan inloggen. Dus volgens mij gewoon inloggen via ‘hoofd website’, dan kan je direct bij alle sites.

  2. Jonathan

   Ok, dat snap ik. Maar waar moet ik dan inloggen voor dat subdomein? Want dev.brightpictures.nl/wp-login kent tie niet. En daar zou je toch moeten inloggen?

  1. Brasman

   de apostrofjes zijn niet goed bij knippen en plakken, moeten rechte zijn en geen schuine, daarna werkt het bij mij ineens wel nl.

 5. Ricardo

  Hallo,

  Ik heb het netwerk kunnen installeren, maar als ik dan een site aanmaak dan kan ik er niks mee en krijg ik het default website page van mijn cpanel. En ik kan ook geen extra databases toevoegen is er een speciale manier om dit doen?

  Ik hoop dat je mij kan helpen, alvast bedankt!

  Ricardo

 6. Sandra Heldring

  Hi Wouter,
  Mooi en duidelijk artikel!
  Vraagje, kun je ook de blogs van een site als categorie in een ander subdomein laten terug komen?
  Ik wil een hoofdsite maken en 4 subdomeinen. Allen met een eigen net even andere opmaak de hoofdsite zou alle blogs moeten bevatten die ik schrijf en de subdomeinen alleen de blogs in de categorie die daarop van toepassing is.
  Thnx!

  1. Wouter van der Toorn

   Het zou wellicht een oplossing zijn al vraag ik me af of dit nu de juiste oplossing is. Voor mijn gevoel is dit net even te complex. Maar het kan volgens mij wel zo. De hoofdsite zou je dan moeten voeden met de verschillende subdomeinen. Een bijzonder uitgebreid artikel (Engels) is hier te vinden: http://wpmu.org/wordpress-multisite-guide/ Ik hoop dat het je verder helpt.

 7. Thyraxx

  Ik hier WP 4.0 en heb geprobeerd om die Multi Setup voor elkaar te krijgen voor sub-domeinen maar ik krijg steeds de error dat ik een onleidingslus hebt. Heb alles al geprobeerd maar het wil niet werken en ik kan niet precies vinden waar het aan ligt. Sub-domeinen werken, permailinks werken, htaccess is goed en wp-config is ook goed en die aparte folder blogs.dir heb ik ook.

  1. Wouter van der Toorn

   Het zou kunnen dat deze lus wordt veroorzaakt door een DNS constructie waarin ook gebruik wordt gemaakt van subdomeinen. Zou je dat kunnen checken? Een andere mogelijkheid is een beperking van je host. Niet iedere host laat dit helemaal toe.

Hoe multi-site WordPress installeren

door Wouter van der Toorn Leestijd: 3 min
28