WordPress 3

Hoe multi-site WordPress installeren

4 min leestijd

De nieuwe versie van WordPress 3.0 heeft een mooi extraatje dat eerder alleen met de speciale versie van WordPress MU kon: meerdere sites of site met sub-domeinen vanuit één installatie beheren. Hier een kort stappenplan voor de implementatie hiervan.

Allereerst zal je moeten besluiten of één installatie de juiste oplossing is voor je sites. Dat hangt echt af van de eindsituatie die je wilt bereiken. Soms kan het namelijk beter zijn om alles gescheiden te houden met eigen accounts. Een ander ding dat je moet weten is dat iedere nieuwe site een eigen database nodig heeft. Dat is bij sommige hosting providers wat lastig om voor elkaar te krijgen. Naar mijn weten is het bij de meeste providers echter geen probleem.

WordPress 3

Sub-Domein of Sub-Directory

Ook dit zal je tevoren moeten besluiten. Hoe wil je je multi-site wordpress domein laten functioneren. Als je dat toepast op bijvoorbeeld creatov.nl dan kan je kiezen voor extra1.creatov.nl of creatov.nl/extra1. Ook hier is het goed om te checken bij je hosting provider. Ben je zelf in de gelegenheid om sub-domeinen te creëren. Als je bijvoorbeeld creatov.nl/username wilt gebruiken dan zal dat in je zgn. permalink structuur moeten passen en moet je de zgn. subrewright op je server  werken. Hiervoor moet je je .htaccess bestand in de root van je domein kunnen aanpassen.

Als je dit niet eerder hebt gedaan, ga aan de slag op een test-domein voordat je brokken maakt met een live website. De sub-domein oplossing is een goede om eens een proef-setup mee te doen.

Voor de installatie

Voordat je begint moet je een database voor je WordPress 3.x hebben, alle bestanden geupload in de root directory (dat is bijvoorbeeld http, public_html of site). Niet in een sub-directory!

Installeer je WordPress allereerst als een normale (dus enkele) site.

Multi-site functionaliteit

Om de multi-site optie in te schakelen moet je een code toevoegen aan het wp-config.php. Voeg de volgende code toe ergens aan het begin van je andere WordPress definities:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Je moet hierna uitloggen en weer inloggen om een nieuwe menu-optie zichtbaar te maken onder “Tools”, namelijk “Network”. Hier kan je de optie selecteren voor sub-domein of sub-directory. Nadat je deze hebt geselecteerd moet je wederom uitloggen en inloggen als administrator / beheerder.

Nu kan je de opties voor je server en netwerk invoeren en als je accounts voor andere admins moet regelen, zorg dat je super-admin email een adres is dat je zeer regelmatig checkt. Anders kan het zijn dat je op moment suprême niet reageert.

Nu kan je “installeren” selecteren en WordPress wordt geconfigureerd als multi-site oplossing.

Als je hebt gekozen om sub-domeinen te gebruiken en je hebt je WildCard Domain DNS settings niet op orde, dan krijg je hier een fout melding.

In je wp-content directory moet je een map toevoegen met de naam blogs.dir om alle content van de verschillende WordPress installaties te kunnen opslaan.

Update je .htaccess en wp-config.php bestanden met de code die wordt aangeleverd in je netwerk setup. Dat kun je vinden onder menu “Tools” / “Network Pase” zolang je je installatie nog niet hebt aangepast.

Het is belangrijk om de inhoud van je hele .htaccess bestand te vervangen door de informatie die je kunt vinden in je Network Page Settings. Dit moet je dus niet toevoegen of vervangen. Als je andere .htaccess toevoegingen had, bewaar deze tijdelijk op een andere plek. Nadat je hebt gecontroleerd dat je site goed functioneert is het pas de tijd om deze code weer toe te voegen.

Sites en gebruikers toevoegen

Super Admin menuNu kan je inloggen als beheerder / admin en nieuwe sites toevoegen. Iedere site heeft een gebruiker en een emailadres nodig dit wordt gekoppeld aan de site.

WordPress zal de plug-ins en je sjabloon van je hoofd-domein hergebruiken voor al je sub-sites. In de database wordt aangegeven of een sub-domein zelf de plug-ins en sjablonen mag controleren. De zgn. SuperAdmin kan dit instellen.

Even zover… Ik ga er zelf ook lekker mee aan de slag.

Vergeet niet een back-up te maken. Jesus saves, so we do!

28 reacties

 1. Thyraxx op 24-09-2014 om 20:19

  Ik hier WP 4.0 en heb geprobeerd om die Multi Setup voor elkaar te krijgen voor sub-domeinen maar ik krijg steeds de error dat ik een onleidingslus hebt. Heb alles al geprobeerd maar het wil niet werken en ik kan niet precies vinden waar het aan ligt. Sub-domeinen werken, permailinks werken, htaccess is goed en wp-config is ook goed en die aparte folder blogs.dir heb ik ook.  • Wouter van der Toorn op 25-09-2014 om 10:58

   Het zou kunnen dat deze lus wordt veroorzaakt door een DNS constructie waarin ook gebruik wordt gemaakt van subdomeinen. Zou je dat kunnen checken? Een andere mogelijkheid is een beperking van je host. Niet iedere host laat dit helemaal toe. 2. Sandra Heldring op 23-10-2013 om 10:18

  Hi Wouter,
  Mooi en duidelijk artikel!
  Vraagje, kun je ook de blogs van een site als categorie in een ander subdomein laten terug komen?
  Ik wil een hoofdsite maken en 4 subdomeinen. Allen met een eigen net even andere opmaak de hoofdsite zou alle blogs moeten bevatten die ik schrijf en de subdomeinen alleen de blogs in de categorie die daarop van toepassing is.
  Thnx!  • Wouter van der Toorn op 23-10-2013 om 13:01

   Het zou wellicht een oplossing zijn al vraag ik me af of dit nu de juiste oplossing is. Voor mijn gevoel is dit net even te complex. Maar het kan volgens mij wel zo. De hoofdsite zou je dan moeten voeden met de verschillende subdomeinen. Een bijzonder uitgebreid artikel (Engels) is hier te vinden: http://wpmu.org/wordpress-multisite-guide/ Ik hoop dat het je verder helpt. 3. Ricardo op 08-07-2013 om 15:36

  Hallo,

  Ik heb het netwerk kunnen installeren, maar als ik dan een site aanmaak dan kan ik er niks mee en krijg ik het default website page van mijn cpanel. En ik kan ook geen extra databases toevoegen is er een speciale manier om dit doen?

  Ik hoop dat je mij kan helpen, alvast bedankt!

  Ricardo 4. Hilmi Bougamza op 19-03-2013 om 23:39

  Ik krijg “Network” bij Tools niet……  • Brasman op 28-03-2013 om 09:21

   de apostrofjes zijn niet goed bij knippen en plakken, moeten rechte zijn en geen schuine, daarna werkt het bij mij ineens wel nl. 5. patrick op 03-12-2012 om 12:26

  Ik krijg een error melding als ik een template wil installeren? …vreemd 6. Jonathan op 07-11-2012 om 20:18

  Thnx dat je ff wil meekijken! Ik heb inmiddels een inlog admin voor je aangemaakt (zie je mail). 7. Jonathan op 06-11-2012 om 18:33

  Hoi Wouter,

  Thnx voor je post! De stappen zijn allemaal gelukt, alleen is het dan ook de bedoeling dat je wordpress nog een keer moet installeren op het subdomein?

  Groeten  • Jonathan op 06-11-2012 om 19:29

   Omdat ik niet op het subdomein (dev.brightpictures.nl) kan inloggen.  • Wouter van der Toorn op 06-11-2012 om 20:15

   Als je inlogt als superuser in de admin van WordPress, dan heb je een extra menu voor het managen van al je subdomeinen. Volgens mij kan je daar ook alle user-rechten goed zetten zodat je kan inloggen. Dus volgens mij gewoon inloggen via ‘hoofd website’, dan kan je direct bij alle sites.  • Jonathan op 07-11-2012 om 18:54

   Ok, dat snap ik. Maar waar moet ik dan inloggen voor dat subdomein? Want dev.brightpictures.nl/wp-login kent tie niet. En daar zou je toch moeten inloggen?  • Wouter van der Toorn op 07-11-2012 om 19:08

   Kan je een admin inlog aanmaken voor me en mailen naar me (eventueel via http://creatov.nl/contact/ ) dan kijk ik even in de site mee. Momenteel heb ik geen live multi-site draaien dus kan het niet zelf snel checken. 8. Elwin van den Eijnden op 11-10-2012 om 10:26

  Het is me gelukt om WordPress multi-site te installeren via deze tutorial.
  maar nu is mijn vraag..:
  is er aan max. aantal hoeveel je er kan aanmaken?

  Alvast bedankt,
  Elwin  • Wouter van der Toorn op 11-10-2012 om 11:20

   Mooi… Hoeveel hangt af van je server. WordPress.com is in principe ook gewoon een multisite oplossing. Daar hangen ongeveer 19 miljoen blogs in. Dus ik denk dat je wel even aan de gang kunt gaan! 9. Nicole Orriens op 19-09-2012 om 13:09

  Hoi, ik ben al twee dagen bezig om multisites te installeren, maar het lukt helemaal niet. Hoe pak ik het aan om gewoon twee verschillende blogs op 1 wordpress ding te hebben, zonder dat ik de multisites moet gebruiken?

  Ik hoop dat je me kunt helpen…

  groetjes,
  Nicole  • Wouter van der Toorn op 19-09-2012 om 16:29

   Hallo Nicole, geen multisite en toch twee blogs, Dat is óf twee keer WordPress installeren óf een of ander trucje toepassen. Maar ik weet niet of deze twee blogs iets met elkaar te maken hebben. Twee installaties zou je bijvoorbeeld wel vanuit een dashboard kunnen beheren zoals met wpremote.com.

   Als de blogs wel met elkaar te maken hebben dan kan je de scheiding maken door de categorieën goed uit te werken waarbij je twee hoofdbomen gebruikt:Blog 1 categorie 1 categorie 2Blog 2 categorie 3 categorie 4

   Laat maar even weten hoe je het precies bedoelt. Succes in ieder geval! 10. Martijn Blaauw op 28-03-2012 om 12:50

  Goedemiddag Wouter,

  Is het ook mogelijk om een WordPress multisite installatie te hebben die echt met verschillende url’s werkt?
  Dus homepagina http://www.wouter.nl ( hier staat WordPress opgeinstalleerd)
  Tweedepagina http://www.vander.nl      ( moet dit dan een Alias of Pointer worden?)
  Derde pagina http://www.toorn.nl

   Hoe werkt dit dan op je server?

  Het zou super zijn als u mij kunt verder helpen.
  Alvast bedankt!  • Wouter van der Toorn op 28-03-2012 om 14:16

   Hi Martijn,

   Wat je wil is wel mogelijk. Maar… je moet dan in de DNS settings gaan wijzigen. Dus bezint eer ge begint :) Deels hangt het af van je hosting provider. En nogmaals… let op wat je doet. Want je kan de hele boel om zeep helpen als je het verkeerde doet.

   In het kort werkt het zo:
   Je werkt technisch gewoon vanuit de multi-site. Wat je technisch moet doen is een tweede URL toewijzen aan een subdomein. 

   In de admin (onder menu “tools”) de optie “Domain Mapping” te vinden. Op het subdomein (met multi-site-setup) kan je deze gebruiken. Wat je daar moet doen is je uiteindelijke domeinnaam als primair aanmerken in plaats van het subdomein.

   Ik hoop dat je zo een beetje op weg bent geholpen.  • Martijn Blaauw op 30-03-2012 om 17:29

    Hi Wouter,

   Super bedankt alvast. Ik dacht dat ik automatisch een reactie zou krijgen als je zou reageren maar dat was niet zo. Vandaar dat ik nu pas reageer.

   Wat moet er in de DNS settings worden gewijzigd dan? Super bedankt alvast. Ik ga het nu uitproberen. Ik hou je op de hoogte!  • Martijn Blaauw op 30-03-2012 om 17:35

    Ik kan domeinmapping niet vinden. Ik moet in het netwerk zoeken toch?

   Hier zie ik dat ze er een plugin voor gebruiken: http://ottopress.com/2010/wordpress-3-0-multisite-domain-mapping-tutorial/

   Ik hoor het graag, alvast bedankt.  • Wouter van der Toorn op 02-04-2012 om 07:54

   Die plugin is volgens mij een gemakkelijke oplossing. Die link lijkt me trouwens een prima tutorial om te volgen.  • Martijn Blaauw op 02-04-2012 om 08:48

    Beste Wouter,

   Ik begrijp alleen niet zo goed wat ik met de DNS instelling moet doen. Of wordt dit dan met deze plugin geregeld? Zou je het misschien nog iets uitgebreider willen uitleggen wat er moet gebeuren? Erg bedankt voor de moeite!

   P.S. in IE is deze blog slecht leesbaar trouwens….

   Groeten.  • Wouter van der Toorn op 03-04-2012 om 18:22

   Ik zal kijken of ik er nog wat aan kan wijden. Maar wat deze site betreft, wat is er niet goed in IE?? 11. Jonas_99 op 30-01-2012 om 13:33

  Het is blogS.dir :)
  bedankt voor de tutorial 12. daan op 06-07-2010 om 15:34

  zo gaat het niet werken…….

  define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, ‘true’);

  moet zijn

  define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);