WordPress 3

Hoe multi-site WordPress installeren

4 min leestijd

De nieuwe versie van WordPress 3.0 heeft een mooi extraatje dat eerder alleen met de speciale versie van WordPress MU kon: meerdere sites of site met sub-domeinen vanuit één installatie beheren. Hier een kort stappenplan voor de implementatie hiervan.

Allereerst zal je moeten besluiten of één installatie de juiste oplossing is voor je sites. Dat hangt echt af van de eindsituatie die je wilt bereiken. Soms kan het namelijk beter zijn om alles gescheiden te houden met eigen accounts. Een ander ding dat je moet weten is dat iedere nieuwe site een eigen database nodig heeft. Dat is bij sommige hosting providers wat lastig om voor elkaar te krijgen. Naar mijn weten is het bij de meeste providers echter geen probleem.

WordPress 3

Sub-Domein of Sub-Directory

Ook dit zal je tevoren moeten besluiten. Hoe wil je je multi-site wordpress domein laten functioneren. Als je dat toepast op bijvoorbeeld creatov.nl dan kan je kiezen voor extra1.creatov.nl of creatov.nl/extra1. Ook hier is het goed om te checken bij je hosting provider. Ben je zelf in de gelegenheid om sub-domeinen te creëren. Als je bijvoorbeeld creatov.nl/username wilt gebruiken dan zal dat in je zgn. permalink structuur moeten passen en moet je de zgn. subrewright op je server  werken. Hiervoor moet je je .htaccess bestand in de root van je domein kunnen aanpassen.

Als je dit niet eerder hebt gedaan, ga aan de slag op een test-domein voordat je brokken maakt met een live website. De sub-domein oplossing is een goede om eens een proef-setup mee te doen.

Voor de installatie

Voordat je begint moet je een database voor je WordPress 3.x hebben, alle bestanden geupload in de root directory (dat is bijvoorbeeld http, public_html of site). Niet in een sub-directory!

Installeer je WordPress allereerst als een normale (dus enkele) site.

Multi-site functionaliteit

Om de multi-site optie in te schakelen moet je een code toevoegen aan het wp-config.php. Voeg de volgende code toe ergens aan het begin van je andere WordPress definities:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Je moet hierna uitloggen en weer inloggen om een nieuwe menu-optie zichtbaar te maken onder “Tools”, namelijk “Network”. Hier kan je de optie selecteren voor sub-domein of sub-directory. Nadat je deze hebt geselecteerd moet je wederom uitloggen en inloggen als administrator / beheerder.

Nu kan je de opties voor je server en netwerk invoeren en als je accounts voor andere admins moet regelen, zorg dat je super-admin email een adres is dat je zeer regelmatig checkt. Anders kan het zijn dat je op moment suprême niet reageert.

Nu kan je “installeren” selecteren en WordPress wordt geconfigureerd als multi-site oplossing.

Als je hebt gekozen om sub-domeinen te gebruiken en je hebt je WildCard Domain DNS settings niet op orde, dan krijg je hier een fout melding.

In je wp-content directory moet je een map toevoegen met de naam blogs.dir om alle content van de verschillende WordPress installaties te kunnen opslaan.

Update je .htaccess en wp-config.php bestanden met de code die wordt aangeleverd in je netwerk setup. Dat kun je vinden onder menu “Tools” / “Network Pase” zolang je je installatie nog niet hebt aangepast.

Het is belangrijk om de inhoud van je hele .htaccess bestand te vervangen door de informatie die je kunt vinden in je Network Page Settings. Dit moet je dus niet toevoegen of vervangen. Als je andere .htaccess toevoegingen had, bewaar deze tijdelijk op een andere plek. Nadat je hebt gecontroleerd dat je site goed functioneert is het pas de tijd om deze code weer toe te voegen.

Sites en gebruikers toevoegen

Super Admin menuNu kan je inloggen als beheerder / admin en nieuwe sites toevoegen. Iedere site heeft een gebruiker en een emailadres nodig dit wordt gekoppeld aan de site.

WordPress zal de plug-ins en je sjabloon van je hoofd-domein hergebruiken voor al je sub-sites. In de database wordt aangegeven of een sub-domein zelf de plug-ins en sjablonen mag controleren. De zgn. SuperAdmin kan dit instellen.

Even zover… Ik ga er zelf ook lekker mee aan de slag.

Vergeet niet een back-up te maken. Jesus saves, so we do!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

28 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thyraxx
Thyraxx
9 jaren geleden

Ik hier WP 4.0 en heb geprobeerd om die Multi Setup voor elkaar te krijgen voor sub-domeinen maar ik krijg steeds de error dat ik een onleidingslus hebt. Heb alles al geprobeerd maar het wil niet werken en ik kan niet precies vinden waar het aan ligt. Sub-domeinen werken, permailinks werken, htaccess is goed en wp-config is ook goed en die aparte folder blogs.dir heb ik ook.

Sandra Heldring
Sandra Heldring
10 jaren geleden

Hi Wouter,
Mooi en duidelijk artikel!
Vraagje, kun je ook de blogs van een site als categorie in een ander subdomein laten terug komen?
Ik wil een hoofdsite maken en 4 subdomeinen. Allen met een eigen net even andere opmaak de hoofdsite zou alle blogs moeten bevatten die ik schrijf en de subdomeinen alleen de blogs in de categorie die daarop van toepassing is.
Thnx!

Ricardo
Ricardo
10 jaren geleden

Hallo,

Ik heb het netwerk kunnen installeren, maar als ik dan een site aanmaak dan kan ik er niks mee en krijg ik het default website page van mijn cpanel. En ik kan ook geen extra databases toevoegen is er een speciale manier om dit doen?

Ik hoop dat je mij kan helpen, alvast bedankt!

Ricardo

Hilmi Bougamza
Hilmi Bougamza
11 jaren geleden

Ik krijg “Network” bij Tools niet……

Brasman
Brasman
Antwoord aan  Hilmi Bougamza
11 jaren geleden

de apostrofjes zijn niet goed bij knippen en plakken, moeten rechte zijn en geen schuine, daarna werkt het bij mij ineens wel nl.

patrick
patrick
11 jaren geleden

Ik krijg een error melding als ik een template wil installeren? …vreemd

Elwin van den Eijnden
Elwin van den Eijnden
11 jaren geleden

Het is me gelukt om WordPress multi-site te installeren via deze tutorial.
maar nu is mijn vraag..:
is er aan max. aantal hoeveel je er kan aanmaken?

Alvast bedankt,
Elwin

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Elwin van den Eijnden
11 jaren geleden

Mooi… Hoeveel hangt af van je server. WordPress.com is in principe ook gewoon een multisite oplossing. Daar hangen ongeveer 19 miljoen blogs in. Dus ik denk dat je wel even aan de gang kunt gaan!

Nicole Orriens
Nicole Orriens
11 jaren geleden

Hoi, ik ben al twee dagen bezig om multisites te installeren, maar het lukt helemaal niet. Hoe pak ik het aan om gewoon twee verschillende blogs op 1 wordpress ding te hebben, zonder dat ik de multisites moet gebruiken?

Ik hoop dat je me kunt helpen…

groetjes,
Nicole

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Nicole Orriens
11 jaren geleden

Hallo Nicole, geen multisite en toch twee blogs, Dat is óf twee keer WordPress installeren óf een of ander trucje toepassen. Maar ik weet niet of deze twee blogs iets met elkaar te maken hebben. Twee installaties zou je bijvoorbeeld wel vanuit een dashboard kunnen beheren zoals met wpremote.com. Als de blogs wel met elkaar te maken hebben dan kan je de scheiding maken door de categorieën goed uit te werken waarbij je twee hoofdbomen… Lees verder »

Martijn Blaauw
Martijn Blaauw
12 jaren geleden

Goedemiddag Wouter,

Is het ook mogelijk om een WordPress multisite installatie te hebben die echt met verschillende url’s werkt?
Dus homepagina http://www.wouter.nl ( hier staat WordPress opgeinstalleerd)
Tweedepagina http://www.vander.nl      ( moet dit dan een Alias of Pointer worden?)
Derde pagina http://www.toorn.nl

 Hoe werkt dit dan op je server?

Het zou super zijn als u mij kunt verder helpen.
Alvast bedankt!

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Martijn Blaauw
12 jaren geleden

Hi Martijn, Wat je wil is wel mogelijk. Maar… je moet dan in de DNS settings gaan wijzigen. Dus bezint eer ge begint :) Deels hangt het af van je hosting provider. En nogmaals… let op wat je doet. Want je kan de hele boel om zeep helpen als je het verkeerde doet. In het kort werkt het zo: Je werkt technisch gewoon vanuit de multi-site. Wat je technisch moet doen is een tweede URL… Lees verder »

Martijn Blaauw
Martijn Blaauw
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
12 jaren geleden

 Hi Wouter,

Super bedankt alvast. Ik dacht dat ik automatisch een reactie zou krijgen als je zou reageren maar dat was niet zo. Vandaar dat ik nu pas reageer.

Wat moet er in de DNS settings worden gewijzigd dan? Super bedankt alvast. Ik ga het nu uitproberen. Ik hou je op de hoogte!

Martijn Blaauw
Martijn Blaauw
Antwoord aan  Martijn Blaauw
12 jaren geleden

 Ik kan domeinmapping niet vinden. Ik moet in het netwerk zoeken toch?

Hier zie ik dat ze er een plugin voor gebruiken: http://ottopress.com/2010/wordpress-3-0-multisite-domain-mapping-tutorial/

Ik hoor het graag, alvast bedankt.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Martijn Blaauw
12 jaren geleden

Die plugin is volgens mij een gemakkelijke oplossing. Die link lijkt me trouwens een prima tutorial om te volgen.

Martijn Blaauw
Martijn Blaauw
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
12 jaren geleden

 Beste Wouter,

Ik begrijp alleen niet zo goed wat ik met de DNS instelling moet doen. Of wordt dit dan met deze plugin geregeld? Zou je het misschien nog iets uitgebreider willen uitleggen wat er moet gebeuren? Erg bedankt voor de moeite!

P.S. in IE is deze blog slecht leesbaar trouwens….

Groeten.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Martijn Blaauw
12 jaren geleden

Ik zal kijken of ik er nog wat aan kan wijden. Maar wat deze site betreft, wat is er niet goed in IE??

Jonas_99
Jonas_99
12 jaren geleden

Het is blogS.dir :)
bedankt voor de tutorial

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Jonas_99
12 jaren geleden

Dank voor de correctie!! Gelijk even doorgevoerd.

Jonathan
Jonathan
11 jaren geleden

Thnx dat je ff wil meekijken! Ik heb inmiddels een inlog admin voor je aangemaakt (zie je mail).

Jonathan
Jonathan
11 jaren geleden

Hoi Wouter,

Thnx voor je post! De stappen zijn allemaal gelukt, alleen is het dan ook de bedoeling dat je wordpress nog een keer moet installeren op het subdomein?

Groeten

Jonathan
Jonathan
Antwoord aan  Jonathan
11 jaren geleden

Omdat ik niet op het subdomein (dev.brightpictures.nl) kan inloggen.

Jonathan
Jonathan
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
11 jaren geleden

Ok, dat snap ik. Maar waar moet ik dan inloggen voor dat subdomein? Want dev.brightpictures.nl/wp-login kent tie niet. En daar zou je toch moeten inloggen?

daan
daan
13 jaren geleden

zo gaat het niet werken…….

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, ‘true’);

moet zijn

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);