Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Ontdek Gods gemeente - deel 1

14 juni 2010

de gemeente van God

Gods gemeente, Gods gezin

Is gemeente iets anders als kerk? Nou, eigenlijk is het hetzelfde. Maar omdat bij de uitdrukking ‘kerk’ nogal eens het beeld van een gebouw ontstaat maken we meer gebruik van de uitdrukking Gods gemeente. Dat komt omdat de gemeente van God niet zozeer bestaat uit een gebouw of een organisatie. Gods gemeente is Gods gezin. Hij is de Vader en wij zijn door genade Zijn kinderen. Het grote wonder dat door Jezus Christus mogelijk werd gemaakt was dat we kinderen van God konden worden. Jezus maakte ons ook de Vader bekend. Allemaal woorden en uitdrukkingen die onze relatie met God en onze relatie in de gemeente in de context plaatst van het gezin.


Doel van de gemeente

Waar is de gemeente eigenlijk voor? God had een groot plan met de gemeente. Lees bijvoorbeeld in Efeze 3 vers 10 waar de rol van de gemeente wordt beschreven als het bekendmaken van de wijsheid van God tot in alle schakeringen aan de (onzichtbare) wereld. De gemeente is er om getuige te zijn van God en Gods liefde. De gemeente is ervoor om de wereld te zegenen zoals God beloofde aan Abraham dat hij een bron van zegen zou zijn (Genesis 12 vers 2). Het is niet voor niets dat Paulus in Galaten 3 aangeeft dat deze belofte niet voorbij is maar volledig van toepassing op iedereen die op God vertrouwt!


Geliefd

Wist je dat de gemeente voor God ongelofelijk kostbaar is? Er is niets zo kostbaar als de gemeente. Dat is namelijk bepaald door de prijs die voor de gemeente nodig was. God offerde Zijn Zoon op uit liefde voor de wereld. Maar door het bloed van Gods eigen Zoon heeft God een gemeente verworven (Handelingen 20 vers 28).

Geloof me, God doet er alles aan om voor al het kostbaars te zorgen. De gemeente wordt in Efeze 5 vergeleken met een bruid die wordt geliefd en begeerd door de bruidegom. De gemeente als geheel (denk daar eens een paar seconden over na) is een bruid die geliefd wordt door de bruidegom, Jezus Christus onze Redder. Onze bruidegom doet er alles aan om zijn bruid tip-top te laten zijn. De Woorden die Hij spreekt veranderen de realiteit van de dag. De Woorden die Hij spreekt geven leven, vrede en blijdschap.

De gemeente is gekocht en betaald. Ja, ook iedere gelovige individueel. Je ziet echter dat zeer regelmatig de gemeente wordt aangesproken. Kijk maar eens naar de brieven die geschreven worden. Ze worden aan de gemeente geschreven, de gelovigen samen. Enerzijds gaat het over discipelen maken, maar ook om de zorg en groei van de gemeente.

In vervolg hierop meer aandacht voor ‘het lichaam van Christus’

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Ontdek Gods gemeente – deel 1

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0