de gemeente van God

Ontdek Gods gemeente – deel 2

2 min leestijd

de gemeente van God

Dit is het vervolg op een eerdere blogpost over de gemeente van God.

Jezus het hoofd

Nog zo’n uitdrukking die je tegenkomt over de Bijbel: de gemeente als lichaam en Jezus als hoofd van het lichaam (Efeze 1 vers 22). Het mooie is dat iedere uitdrukking iets bijzonders laat zien van Gods plan met de gemeente. Vanuit het hoofd functioneert het lichaam. Vanuit het hoofd wordt alles geregeld en krijgt alles zijn samenhang. Vanuit het hoofd weet een hand en een oor precies samen te werken.

Wat betekent het dat Jezus het hoofd is van de gemeente? Dat alles door Hem samenhang krijgt. En dat is goed nieuws. Hij was toch ook onze Redder, het offerlam dat door God was gestuurd om voor onze zonden de straf te dragen en om ons vrij te kopen? Vanuit het samen kennen van Jezus (het hoofd) functioneert het lichaam (de gemeente) optimaal en gezond.


Wij het lichaam

In 1 Korinte 12 wordt een prachtige beschrijving uitgewerkt over het lichaam. Daarin krijgt iedereen zijn eigen unieke plek in het lichaam. En niemand kan zeggen dat hij overbodig is, niemand kan zeggen dat hij wel zonder de ander kan. Zo is het lichaam namelijk opgebouwd. Iedereen zijn unieke plek en eigenlijk is daarin dan ook niemand hetzelfde.

Al de verschillende mensen in de gemeente zijn er dus niet voor niets. Anders kan namelijk het lichaam, de gemeente, niet functioneren. Dat is een bevrijdende gedachte. Het gaat er dus niet om dat ieder zijn voorkeuren maar worden ingevuld, maar dat ieder zijn eigen plek zou innemen “precies zoals God dat wil” (1 Korinte 12 vers 18)


Samenkomsten

Het is niet zo dat we alleen op zondagochtend de gemeente van Jezus Christus zijn. Dat zijn we namelijk altijd. Maar er is wel iets bijzonders als de gemeente samenkomt, als de gemeente elkaar opzoekt. Juist voor deze momenten is er een bijzondere belofte van God voor Zijn aanwezigheid (Matteüs 18 vers 19). Dat kan je voorstellen als je snapt wat het verlangen van een echte Vader is. God als Vader is zo blij met de familie bijeenkomsten. In deze familie bijeenkomsten is de Vader ook bijzonder aanwezig. Het is mijn ervaring dat God vaak krachtiger werkt in openbaring (dat je iets nieuws van God begrijpt of iets op een nieuwe manier van God gaat begrijpen) dan in de persoonlijke ontmoeting met God. Maar ook als het gaat om bidden voor zieken en noden in de gemeente. Gods aanwezigheid is bijzonder aanwezig in de gemeente. Zeker als de gemeente vol liefde en geloof in de nabijheid van de Vader is!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erwin Navis
Erwin Navis
14 jaren geleden

Niet alleen het luisteren naar Gods Woord en zingen in een dienst is belangrijk maar ook de onderlinge relatie in de week tussen de diensten. Er voor elkaar zijn zoals God er voor ons is dat is het werkelijke gemeente zijn. Een gemeente ben je samen met sterke en zwakke schakels. Laat ieder zijn ontmoetingen met God delen en we hebben genoeg om God te danken.Laat ieder zijn moeiten delen en we kunnen elkander tot… Lees verder »