waarom zou je bidden als God toch alles weet

Waarom zou je bidden?

3 min leestijd

waarom zou je bidden als God toch alles weet

Dat is een goede vraag toch? Waarom zou je bidden als God toch al alles weet, alles ziet en ook de toekomst overziet. Is bidden dan gewoon show, een religieuze handeling die vooral symbolisch is maar verder weinig verschil zal maken? Het zou interessant zijn om eens een experiment uit te voeren waarbij twee volledig identieke situaties naast elkaar worden gezet waarbij bij de ene situatie gebeden wordt en bij de ander niet. Het zou nog best kunnen dat dergelijk experimenten zijn uitgevoerd. Al is het antwoord op de vraag naar het waarom je zou bidden hier natuurlijk niet van afhankelijk. Er zijn een paar belangrijke redenen die de Bijbel aangeeft.

25 Ik, ík ben het, die omwille van zichzelf
 je misdaden tenietdoet en je zonden vergeet. 
26 Breng mij mijn tekortkomingen in herinnering, 
laten we samen tot een uitspraak komen, 
en voer zelf het woord om je zaak te bepleiten. Jesaja 43 vers 25 – 26

Relatie bouwen

Allereerst wil God herinnerd worden aan wie Hij is, aan wat Hij heeft gezegd en beloofd. Zoals in deze tekst hierboven waarin God uitnodigt om het gesprek eerlijk aan te gaan. Vertel het maar, zeg maar wie Ik ben, wat Ik verkeerd heb gedaan. Bidden is een relatie onderhouden. Iedere relatie waar het gesprek is gestopt is eigenlijk al ten dode opgeschreven. Een relatie met God (Abba, Vader!) kan niet anders dan functioneren met gesprek. Als ik mijn zoon vertel dat ik zo blij met hem ben, dan vertel ik (hoop ik) niets nieuws. Maar het doet wel iets in de relatie. Wij noemen dat “vitamine L” (liefde). Zeer noodzakelijk voor een gezonde ontwikkeling en een gezond leven. Datzelfde gebeurt in de relatie met de Allerhoogste God.

De wereld verandert door gebed

Er is nog een tweede reden die misschien wat lastiger te begrijpen is. Bij de schepping gaf God alle autoriteit over de schepping aan de mens. De mens mocht het dus gaan uitmaken. Nu is er veel veranderd en is de schepping in de greep van de duisternis, maar nog steeds mag de mens het zeggen. Dit is een ‘macht’ die veel van de gelovigen zijn vergeten. Maar door hun gebeden kan God in beweging komen.

“Als je problemen te klein zijn om voor te bidden, dan zijn ze ook te klein om je er zorgen over te maken.” (Corrie ten Boom)

God hoort iedere gebed

Te midden van de ellende hoort God en blijft niet buiten onze situatie staan. Zoals tijdens de slavernij van de Israëlieten in Egypte (lees Exodus 2). Hier staat het simpele “God hoorde hun jammerkreten” (Exodus 2 vers 24). Dat laat Hem herinneren aan Zijn belofte aan Abraham, Isaak en Jakob. Ieder gebed (nou ja, wat heet gebed als het gaat om een jammerkreet) wordt gehoord. Herinner God maar gewoon aan wat Hij heeft gezegd en beloofd. Weet je wat het is om te “onderhandelen met God”? Gewoon de discussie openen met God: Heer, U heeft beloofd dat … (vul maar in) en de situatie is anders. De situatie moet U dan wel veranderen! (of is dit brutaal?). Vaak zijn we veel te terughoudend in het gesprek openen met God. Het zal je relatie met de Allerhoogste goed doen!

PS: meer over God ontdekken? Ga naar ikzoekgod.nl/meer »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
9 jaren geleden

Dit is precies de rede waarom ik best vaak niet tot bidden komt. Gods alwetendheid. Bevrijdend om te weten, dat er toch iets dynamisch overblijft. Toch blijf ik het moeilijk vinden

Piétro
Piétro
9 jaren geleden

Ach Heer, I bad tot U. U gaf mij antwoordt vele malen op Uw merkwaardige bovennatuurlijke manier. Doe dan ook wat U zegt en laat mij niet meer zo lang wachten. Zonder U ben ik niet meer. Vervul het verlangen van mijn hart en maak waar wat U zei! Zonder U verlies ik mijn ziel. Amen!

Rick
Rick
13 jaren geleden

Fijn stukje tekst, soms heb je dit soort woorden gewoon even nodig:-)

HJ
HJ
Antwoord aan  Rick
9 jaren geleden

Idd!!