iPhone en Bijbel4

Een moderne christen

2 min leestijd

Is het wel een haalbare combinatie om christen te zijn en te leven in het leven van vandaag met alle nieuwe technologie en communicatie middelen? Voor veel ‘outsiders’ lijkt het christelijke leven een stap terug in de tijd en het inleveren van gezonde realiteitszin.

iPhone, iPad en Bijbel

In de geschiedenis heeft het christelijke geloof zeker niet altijd teruggang gebracht maar veelmeer beschaving en gerechtigheid. Zorg voor zieken, anti-corruptie, sociale gerechtigheid… Ja, er zijn enorme uitschieters in de slechte zin van het woord. Maar denk eens aan kunst die juist binnen geloof en kerk een grote plek kregen. Denk aan ontwikkeling van taal die door de Bijbel een enorme boost kreeg. De Statenvertaling van de Bijbel mag dan nu ouderwets en onbruikbaar aanvoelen, het heeft de ontwikkeling van de Nederlandse taal een sprong voorwaarts gegeven door een hoge standaard van moderne taal te geven. Grappig dat de voorvechters voor deze vertaling deze spirit wel kwijt zijn geraakt.

Staat de moderne technologie in contrast met geloof? Ik denk het van niet. Aangezien het christelijke leven in de eerste plaats gewoon leven is vanuit het geloof in Jezus Christus. Leven in het gewone leven in de cultuur en maatschappij van vandaag. Televisie is oud, het een-dimenionaal. Het is geen communicatie, het is een boodschap eenzijdig uitzenden. Telefoon is wat dat betreft moderner. Het is communicatie. Internet opent nieuwe communicatie mogelijkheden. Om er relevant gebruik van te kunnen maken om het Goede Nieuws van Jezus Christus te kunnen communiceren zal je je thuis moeten voelen in deze tijd. Hou van God, hou van mensen, hou van deze maatschappij, hou van deze tijd.

De kerk ziet er binnenkort anders uit. Qua verschijningsvorm en qua manier van het vormen van een community. Statige gebouwen zullen zijn plek wellicht houden maar zijn niet relevant als ze niet bouwen aan de community waar een enorme behoefte aan is in deze tijd. Als ze dat wel doen, zijn ze een waardevolle bij de opdracht van de kerk in deze tijd om een veilige plek te bieden waar relaties worden gebouwd. Hetzelfde geldt trouwens voor technologie. Het zal nooit het hoogste doel kunnen zijn. Ook dan schiet dat zijn doel voorbij. Maar als het het hogere doel dient, dan zeker wel. Een iPad in de kerk? Natuurlijk, als het bijdraagt aan community, aan het begrijpen van de Bijbel… Twitteren tijdens een dienst? Waarom niet? Als het het hogere doel dient, graag. Zo niet, doe het dan zeker niet.

Het wordt tijd dat een nieuwe generatie christenen opstaat (als ze dat al niet hebben gedaan) die midden in dit leven staan en met trots christen zijn.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
Geloof in de technologische toekomst Peter Thiel René Girard
8 jaren geleden

[…] misschien is er niet een bijzondere rol voor christenen, maar de technologie kan een passende specialiteit voor christenen […]