Verdronken kerk komt weer tevoorschijn

De gemeente van Jezus (deel 1)

4 min leestijd

Wel eens afgevraagd waar de kerk, de gemeente voor is? Wat het doel van de gemeente van God is? In een aantal korte artikelen wat van de achtergronden. Allereerst maar eens kijken naar de oorsprong. Er zijn immers nogal wat verschijningsvormen van de kerk, soms lijken ze mijlenver uit elkaar te liggen wat betreft cultuur en emotie. Oftewel, de praktijk is niet altijd het beste punt om te starten.

Verdronken kerk komt weer tevoorschijnBron : National Geographic

Kerk of gemeente

Het woord kerk komt van het Grieks kuriakon of kurios (“Heer”), in de betekenis “eigendom van de Heer”. Het komt echter ook van ekklēsia wat zoiets als “een groep van uitgeroepenen” betekent. Het gaat dan om een groep mensen die uit hun huizen zijn geroepen om samen te komen op een publieke plek. Dit woord komt het meest voor in het Nieuwe Testament en gaat nagenoeg altijd over een groep van “uit-geroepen” gelovigen in Jezus Christus.

Plaatselijke gemeente

Als het in het Nieuwe Testament over kerk of gemeente gaat, dan is dat om de groep gelovigen aan te duiden, de groep volgelingen van Jezus. Je vindt trouwens veel verschillende plaatselijke gemeenten terug. Als ik ze snel op een rijtje zet dan was er een gemeente in Jeruzalem (Hand 8:1 | Hand 11:22), in Klein Asië (Hand 16:5), in Rome (Rom 16:5), in Korinte (1 Kor 1:2 | 2 Kor 1:1), in Galatië (Gal 1:2), in Thessalonica (1 Thes 1:1) en in het huis van Filemon (Filem 1:2).

Je leest trouwens niet dat de eerste gelovigen speciale gebouwen hadden waar ze samen kwamen. Er wordt wel beschreven dat ze samen kwamen in de huizen van de gelovigen (Rom 16:5 | Filem 1:2). Nu zal dat qua aantallen waarschijnlijk ook beter hebben gepast als een kerk met 400 gelovigen. Daarbij zochten ze elkaar niet alleen op voor de zondagse samenkomst, maar je ontdekt dat ze elkaar voortdurend opzochten en zelfs al de bezittingen deelden met de andere gelovigen (Hand 2:44-46). Waar ze voor samen kwamen?

 • Voor aanbidding (1 Kor 11:18)
  Je leest hier trouwens het voorbeeld van hoe het niet moet. Er wordt echter gesproken over het simpele feit dat ze samenkwamen als gemeente.
 • Gemeenschap (Hand 2:45-46 | Hand 4:31)
  De gelovigen zochten elkaar voortdurend op. In goede en slechte tijden.
 • Onderwijs (Hand 2:42 | Hand 11:26 | 1 Kor 4:17)
  Centraal in de samenkomsten van de gelovigen is het onderwijs of de prediking. Dit was ook de eerste opdracht van de apostelen die uitgingen. Ze leerden, onderwezen, predikten.
 • Dienst aan God zoals het uitzenden van evangelisten en zendelingen (Hand. 13:2 | Hand 15:3)
  Vanuit de gemeenten werden zendelingen en evangelisten uitgezonden. Dit was blijkbaar gewoon voor de gemeenten. Op zich ook wel logisch. Zo waren ze tenslotte ook zelf tot leven gekomen.

Het resultaat van de gemeente was dat er voortdurend mensen werden gered (Hand 2:47)!!!

Verdronken kerk komt weer tevoorschijnBron : National Geographic

Wereldwijde gemeente

De plaatselijke gemeente is de groep gelovigen die samenkomen op een specifieke plek. Deze moet je niet verwarren met de wereldwijde gemeente. Als het daarover gaat, dan gaat het over alle gelovigen die in deze tijd leven en door één en dezelfde Heilige Geest zijn gedoopt of doordrenkt in het lichaam van Christus (1 Kor 12:13 | 1 Petr 1:3 | 1 Petr 1:22-25). Je bent dus niet gered omdat je bij een bepaalde plaatselijke gemeente hoort, je bent gedoopt door de Heilige Geest. Dat is de bron van eenheid van zowel de plaatselijke als de wereldwijde gemeente.

Jezus zegt dat Hij de kerk zal bouwen. Als Hij dat doet, dan heeft Hij het over deze wereldwijde gemeente (Matt 16:18). Voor de wereldwijde gemeente liet Hij zich offeren, kruisigen (Efeze 5:25). Van deze wereldwijde gemeente is Hij het Hoofd dat alles zijn samenhang geeft en dat Hij leidt (Efeze 1:22-23 | Kol 1:18). In Efeze 1:23 wordt de gemeente ook beschreven als “Zijn Lichaam”. Op een later moment leg ik dit wat verder uit, maar deze uitdrukking kan natuurlijk niet gaan om een plaatselijke gemeente, maar moet gaan over de wereldwijde gemeente van onze Heer (lees Kol 1:18). Als het gaat om de wereldwijde gemeente dan is een terugkerend thema waar keer op keer op wordt gehamerd: eenheid. Eenheid tussen Joodse en Griekse gelovigen, eenheid tussen Joodse gelovigen en gelovigen “uit de heidenen”, eenheid tussen zij die veel hebben en zij die weinig hebben. Natuurlijk is eenheid daarmee direct ook een belangrijk thema voor de plaatselijke gemeente. Bij alles geldt: alle gelovigen worden één gemaakt door de Heilige Geest (Gal 3:28 | Efeze 4:4)

Wordt vervolgd

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
roeline
roeline
11 jaren geleden

Ik heb nog nooit een stukje gelezen waar zoveel teksten op een hoop worden gegooid. Er wordt in de Bijbel nergens een verschil gemaakt tussen de wereldwijde en de plaatselijke gemeente. Alle speculaties in die richting zijn niet feitelijk, maar zelfbedacht.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  roeline
11 jaren geleden

Welkom op mijn blog. Natuurlijk mag je alles ventileren. Jammer dat je je reactie zelf niet onderbouwt. Dat maakt je reactie weinig zinvol. Jammer, ben namelijk erg benieuwd.