nerveuze dominee

Preekkunst: de zenuwen te lijf

3 min leestijd

ooit gedacht dat preken zo leuk kon zijn

Als je gestrest bent (en ja, dat zijn predikers en sprekers zeker ook) dan gebeuren er rare dingen met je. De adrenaline gaat zijn werk doen waardoor je lijf aan het werk gaat. Je hart gaat sneller kloppen, je bent scherp, je ogen kijken sneller, je ademhaling gaat sneller, je stem wordt hoger…

De zenuwen die opspelen zijn er niet voor niets. De adrenaline in je lijf zeggen je dat je er klaar voor bent, klaar om te gaan. Maar ze moeten je niet in de weg gaan zitten. Een deel van de kunst van het omgaan met de zenuwen zit em in het begrijpen van wat er met je gebeurt.

 

Hier ben jij voor gekomen

Als je een tennisser bent, dan moet je de bal scherp slaan. Dat is dan je doel en daar moet jij je op focussen. Als je voor een groep mensen staat om een verhaal of een preek te houden dan is dit jouw taak. Daar moet jij je op concentreren. Zorg dat je je niet druk hoeft te maken over andere dingen. Als je onzeker bent dan gaat de scherpte van je verhaal eraf, wordt je een beetje tam, of onduidelijk. Je mag best een houding hebben als: vandaag ben ik  weer een ervaring rijker. Ervaring zal je helpen om scherper te worden, vrijer in je verhaal, daar waar jij voor bent gekomen.


Roger Federer – hij kan echt een balletje slaan!

Natuurlijk zijn er zenuwen

Wees niet verbaasd dat je zenuwachtig bent. Dat hoort er namelijk bij. Krijg niet de zenuwen om de zenuwen! Een mental coach zal je adviseren om een pep-talk te houden tegen jezelf, positief over jezelf te spreken, het liefst voor de spiegel. De kracht van woorden is er inderdaad. Spreek bijvoorbeeld maar  uit (dat mag van een prediker toch verwacht worden) dat “alles wat je onderneemt zal lukken” (Psalm 1). Natuurlijk, je staat er toch niet voor jezelf. Je gaat iets moois doorgeven en dat mag jij doen.

 

Praktische tips

Er zijn ook een paar dingen die je gewoon kan doen om je zenuwen onder controle te krijgen.

Ademhaling – mensen die gestrest zijn kunnen gemakkelijk gaan hyperventileren. Dat komt door een hoge ademhaling, je ademt niet meer door je buik. En dat is precies wat je wel moet doen. Ontspannen en rustig ademen met je buik (dus niet met de schouders!)

Stem – door de spanning gaan veel mensen hoger en sneller praten. Start bewust met een lagere stem (tot zelfs 1,5 toon lager) en praat bewust langzamer. Er gebeuren twee dingen. Allereerst met jezelf, omdat je jezelf dwingt om meer ontspannen te praten en te presenteren. Anderzijds zal je publiek je stress niet zien, omdat je spreekt en presenteert alsof je alles prima onder controle hebt.

Spier-oefening – zit je in een kerk waar de handen in de lucht gaan of waar je lekker in de handen kan klappen, maak er gebruik van. Je kan er een prima combinatie van maken om lekker te zingen en tegelijk te spieren los te maken. Trek lekker de spieren in je schouders en nek los.

Slaap goed – tja, het is ook gewoon heel gezond om goed te slapen. Maar het is gewoon goed om een goede nacht te maken voor je moet preken of presenteren. “Vergeefs is het dat je vroeg opstaat, je laat te ruste legt, je aftobt voor wat brood – hij geeft het zijn lieveling in de slaap.” (Psalm 127:2)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -