Clicky

Preekkunst: Lichaamstaal

25 oktober 2010

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van je boodschap. Wat zegt je lijf, wat zegt je houding? De non-verbale boodschap is krachtiger dan je woorden. Hier een paar dingen. Later meer over omgaan met zenuwen. Dat heeft er namelijk alles mee te maken.

nerveusArmen over elkaar

De armen over elkaar geeft vaak een gesloten houding en geeft het gevoel dat je in de verdediging zit. Maar dat is niet altijd zo. Het kan ook zo zijn dat het een uiting is van verveling, irritatie, verwarring, zorg of iets anders. Het kan ook gewoon zo zijn dat je het koud hebt :)

Oog contact

Als je erop gaat letten is het heel vervelend: bewust kijken en letten op de ogen van de ander. Moet je dit nu wel of niet doen? Vaak kijk je mensen niet strak in de ogen maar veelmeer in het gezicht. Even goed in de ogen kijken (dat vraag je bijvoorbeeld aan kinderen) is behulpzaam om te toetsen of iemand de waarheid spreekt of eerlijk is. Bij het begin van een gesprek is het goed er eens op te letten hoeveel oogcontact je krijgt met de ander(en).

Ogen neerslaan

En als iemand nu de ogen neerslaat, betekent het dat iemand iets te verbergen heeft of liegt? Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Want het kan ook zijn dat iemand zich opgelaten voelt in een bepaalde situatie, zich niet op zijn gemak voelt. En sommige mensen vinden het echt lastig om de ander in de ogen te kijken en hebben het gevoel dat ze daarmee zich teveel opdringen bij de ander.

Wrijven aan je neus

Betekent het dat je dan liegt? Men zegt vaak van wel. Denk aan de affaire die de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton had en bij hoog en laag volhield dat hij onschuldig was. Of het zo is weet ik niet. Wel is het zo dat het zo lijkt te werken dat als je liegt en je moet dat volhouden, dat je lichaamstemperatuur stijgt. Je zal niet gaan blozen maar het veroorzaakt een kriebeling rond de neus of boven de ogen.

Onder de neus wrijven is eigenlijk de mond verbergen. Het wil niet zeggen dat iemand liegt, maar het zou goed kunnen betekenen “ik zeg dit wel, maar ik denk iets anders.”

Andere interessante blog post

  • 08-08-2011 Lichaamstaal (en welke je moet voorkomen) Moet je voor een groep staan, een presentatie geven, een studie of een preek? Je non-verbale boodschap (dus de dingen die je niet zeg met je woorden maar met je houding of gebaren) is een […]
  • 31-05-2011 Verbeter je sprekersvaardigheden Of je nu een predikant/prediker bent of een zakelijke presentatie moet geven, spreken in het openbaar is een belangrijk thema. Als het niet goed gaat, dan kan je nog zo je best doen, maar […]
Wouter van der Toorn
Media Innovator / Art Director bij Jesus.net en Internet pastor. Mijn tijd vul ik graag met nieuwe media, geloof, kerk, de Bijbel, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik hier op mijn blog.
0 Comments

Preekkunst: Lichaamstaal

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0