waaromkerst-cursus

Achter de Waarom Kerst?-cursus

3 min leestijd

Waarom Kerst? project

Sinds 2006 bestaat het WaaromKerst? project, een project van verschillende christelijke organisaties die kerken willen helpen om op een vriendelijke en relevante manier mensen een eerste introductie te geven in de echte boodschap van Kerst. Dit jaar, net als het eerste jaar, hebben we een speciale CD gemaakt. De gedachte hierachter is dat de liedjes een gemakkelijke brug vormen. Skyradio, Radio 538, Groot Nieuws Radio, Radio 2 en zoveel meer draaien na de Sinterklaas in een toenemende mate kerstliedjes. Wat dacht je trouwens van de supermarkt en warenhuizen? De opbouw van de liedjes op de CD is zo gekozen dat je “van buiten naar binnen”, “van algemeen naar persoonlijk”, “van hoofd naar hart” gaat. De website waaromkerst.nl is een punt waar mensen meer te weten kunnen komen als ze dat graag zouden willen.

waaromkerst-cursus

Ontstaan van de cursus

Parallel aan het opzetten van het project zijn we bezig met het aanscherpen van de e-learning strategie binnen onze Internet bediening. Het bezoeken van een website is vaak vluchtig. Informatie moet snel, helder en puntig zijn. Een e-cursus / online cursus is een structuur waarin mensen voor een langere tijd informatie krijgen en deze verwerken. Cursussen als waaromjezus.nl en startersbijbel.nl werken met een persoonlijk online contact van een deelnemer met een begeleider. Er zijn echter ook veel mogelijkheden om een zichzelf bedienende cursus te maken waarbij geen interactie is met een begeleider.

We hebben voor deze laatste constructie gekozen voor de WaaromKerst?-cursus om mensen een idee te geven bij de dynamiek van een cursus. Hierdoor kan het een goede eerste stap zijn naar cursussen als waaromjezus.nl of startersbijbel.nl.

Check waaromkerst.nl/de-cursus voor meer informatie over de cursus en registreer je direct voor de cursus!

De cursus is in een team ontwikkeld met ieder zijn eigen bijdrage. Zelf heb ik het concept uitgedacht en zover mogelijk uitgewerkt. Een externe schrijver is hiermee aan de slag gegaan en is in opdracht gaan schrijven. De techneuten hebben de boel in orde gemaakt. Een mooie ervaring van deze manier van werken waarbij ik het gevoel heb dat op deze manier zoveel mogelijk mensen op hun kracht worden ingezet.

Tempo

De tijd van ontwikkeling is eigenlijk te kort geweest. Er zijn nog veel punten voor verbetering. Met name de dynamische verwerking / leer-dynamiek is een punt voor verbetering. Volgend jaar zal deze versie worden bijgewerkt naar een hoger niveau. Het basisidee zal dan nog scherper worden uitgewerkt, namelijk deelnemers zelf op zoek laten gaan en laten ontdekken waar Kerst vandaan komt, de culturele, commerciële, religieuze en historische achtergronden van dit feest. En daarbij werkend naar het gaan begrijpen van de werkelijke boodschap van Kerst.

Toekomst

Met Pasen zal ook een soortgelijke campagne komen. Ook hier zullen we een bijzondere cursus ontwikkelen. Momenteel werken we aan het framework hiervan. Een mooie uitdaging. Juist het Paasfeest is een nogal expliciet christelijk feest die het Goede Nieuws, het Evangelie, ongelofelijk duidelijk maakt.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -