advent

Het kerstverhaal, boodschap van hoop

4 min leestijd

Speciaal voor het waarom kerst? project heb ik een nieuw artikel geschreven waarin de essentie van het kerstfeest wordt uitgelegd:

Door de eeuwen heen hebben de mensen het verhaal van de geboorte van het kind in Bethlehem aan elkaar doorverteld; het verhaal van de engelen, de herders, Jozef en Maria, de magiërs die van ver kwamen om het kind te aanbidden. Maar dat een verhaal door de jaren heen wordt verteld wil nog niet zeggen dat het waar is. Denk maar aan het verhaal van Sinterklaas, de paashaas, en noem maar op.

sinterklaas en kerstman

Grimmige tijden

Het verhaal van Jezus’ geboorte bleef door de eeuwen heen boeiend, ook omdat het in een grimmige tijd speelt. De Romeinse keizer is bezig zijn macht te handhaven door een volkstelling: de hoogzwangere Maria gaat gedwongen op reis. Ze zijn niet de enige, de hotels en herbergen zijn propvol en dus vindt de bevalling plaats in armoedige omstandigheden. Het gezin slaat op de vlucht, want een regionale koning moord alle jonge kinderen uit (op jacht naar een koning die geboren zou zijn). Er heerste onrust in het land. De mensen hopen op iemand die hen komt bevrijden, misschien wel de Messias, die al zo vaak voorspeld was (zie Les 1). In die roerige tijd kwam Jezus ter wereld.

Vrede op aarde

Tijdens onze kerstdagen heeft iedereen z’n mond vol van vrede. Wereldleiders roepen op tot vrede, en zelf voel je je ook op de een of andere manier geprikkeld om goed te doen, juist in de Kersttijd. Waarom eigenlijk?

kaars in emmerjeIedereen voelt wel aan dat we ook nu in grimmige tijden leven. Ook al wonen we in een veilig huis met dubbel glas en grote auto’s voor de deur, toch weten we dat er elders in de wereld honger is en oorlog. Toch worden we geconfronteerd met verschrikkelijke zaken: jonge en oude mensen die ziek worden, ongelukken krijgen en zelfs sterven.

Grimmigheid, moeite en zorgen, zijn van alle tijden. We willen graag geloven in een wereld waarin vrede is, voor iedereen. Alleen blijken wij mensen keer op keer niet in staat om zelf voor die vrede te zorgen.

God weet dat. En Hij komt met de oplossing, in de vorm van Zijn zoon Jezus. Hij moest sterven voor ons. De oplossing van God was zeker grimmig. Maar hier begint het herstel van de relatie met God, en daarmee de vrede waar wij als mensen allemaal naar verlangen.

Jezus ‘de redder’

Toen de hemelse boodschapper aan Maria vertelde dat ze zwanger zou worden vertelde hij ook dat het jongetje de naam Jezus zou moeten krijgen. Want… Hij zal zijn volk redden van hun zonden. Jezus, de naam betekent ‘redder’. Jezus zegt zelf dat Hij de enige weg is tot God. Hij is de weg naar vergeving en naar een gezond leven in relatie met onze Schepper. De enige weg naar een hoopvolle toekomst.

Geboren om te sterven

De kleine Jezus werd geboren om te sterven. Geboren om mogelijk te maken dat de mensen weer in vrede kunnen leven. Geboren om de relatie met God de Schepper te herstellen. Maar daarvoor moest de straf op de zonde van de wereld worden betaald. Dat deed Jezus. Hij betaalde de straf toen Hij als volwassen man werd veroordeeld en stierf aan een vervloekt Romeins kruis.

Jezus redt de wereld

Open BijbelHij legt zelf uit waarom: “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden.” (Johannes 3 vers 16-17)

Jij wordt uitgenodigd om een leven te starten in een persoonlijke relatie met God. Een uitnodiging voor een eeuwig leven, vol hoop en vrede! Maar Hij dwingt niemand. Je mag zelf reageren op Zijn uitnodiging.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
harry
harry
8 jaren geleden

Jammer is dat oorlogen gewoon doorgaan . En men niet voor elkaar krijgt de werkelijke Vrede . Hoe zou dat moeten .?? De problemen van de wereld op, te lossen . Hebben we wel iemand die de echte vrede kan brengen . Ik zou het niet weten . En is er hoop op die ene mens ,Laten we proberen om in 2016 te hopen dat het voor ieder menselijker word .En maakt niet uit wat… Lees verder »