2011-01-28_0002

Alpha uitnodiging

5 min leestijd

Vanavond heb ik een kort praatje gehouden bij de Alpha-cursus. In Doetinchem is dat van de gezamenlijke kerken en deze introductie avond is ook een gezamenlijke activiteit van zowel de volwassen als de youth-alpha. Hier de presentatie van mijn praatje dat de titel draagt “Het christelijk geloof: saai, onwaar en achterhaald?

De reiziger

Er zijn twee soorten reizigers

  • De ene gaat ongeveer de richting in waarvan ie denkt dat het de goede is en onderweg kom je het juiste wel tegen (borden, richting vragen, vallen en opstaan).
  • De ander wil alles tevoren helemaal uitplannen. Hoe ziet het eruit? Waar heb je een landelijke route en waar kom je in het grote verkeer terecht.

Er zijn twee soorten concertgangers:

  • De een laat de muziek lekker over zich heenkomen en laat zich meenemen en verrassen
  • De ander luistert alles al tevoren nog eens en heeft ook nog liefst de play-list van de liedjes die gaan komen.

De vraag is welke reiziger jij bent, welke concertganger. Wil je alles tevoren weten? Of zie je het wel onderweg? Of ben je verdwaald? Misschien dan tijd om eens de weg te vragen!

Een mooie droom?

Heb je het trouwens wel eens gehad: je had een droom en had erg het gevoel dat het bijzonder belangrijk was. En terwijl je droomt besluit je dat je dit toch echt zal moeten onthouden! Maar je wordt wakker en heb geen idee meer waar het over ging… Heb je nu iets gemist?

Uiteindelijk is er in iedereen een droom die gaat over het rechtzetten van alles wat scheef zit. Scheef in je leven, scheef in onze maatschappij, scheef in de wereld… Op de een of andere manier is het een droom die soms onmogelijk lijkt maar die we maar niet van ons kunnen afzetten. En het is ook niet zo gek: als je fiets stuk gaat laat je em repareren, als je een nare val maakt en je been breekt dan moet deze rust krijgen en herstellen.

Dus… is er iets wat deze wereld kan repareren? We doen ons best. Strenge straffen, ziekenhuizen, rechters, wetten en regels… Maar werkt het ook? De wereld is soms bijzonder geweldig. Maar je moet er om lachen of er om huilen. Lachen om de absurditeit van het bestaan (zo van, hoe is het mogelijk) of huilen om de huidige situatie.

Er is een droom die deze wereld blijft dromen. Het gevoel houden dat het wel heel belangrijk was maar misschien is vergeten. Een droom dat dat wat gebroken is weer gerepareerd kan worden. Maar hoe reageer je op deze droom? Is er iets dat antwoord aan de gebrokenheid? Een oplossing? Er zijn drie mogelijkheden…

  1. Het is maar een fantasie, het leven is gewoon zoals het is. 
Gemakkelijkste is: het is maar een mooie gedachte. Het is gewoon niet zo. Het bestaan moet je nemen zoals het is.
  2. De droom is over een andere wereld, een wereld die niet de onze is. 
Dit is blijven dromen. Misschien een soort wereld als die de film Avatar schetst. Je droomt ervan dat het beter kan, maar het is niet hier.
  3. De droom herinnert ons dat er een oplossing is voor de gebrokenheid van het bestaan hier. 
Het christelijk geloof gaat over een droom die niet onwerkelijk is. Een droom die werkelijkheid is geworden.

Anderen noemen het als volgt: “Ieder mens heeft een leegte in zijn ziel die alleen door zijn Maker kan worden gevuld.”

Als je denkt dat het christelijk geloof oude is, saai en achterhaald… Waar hebben we het dan over? Misschien over wat mensen ervan hebben gemaakt? Of wat je soms ziet?

Jezus van Nazaret

Waar het uiteindelijk in het christelijk geloof om gaat is het verhaal dat christenen vanaf het eerste begin elkaar vertelden. Het is het verhaal over een man, Jezus uit Nazaret. Mooie man trouwens. Hij had een aantal vrienden die hij bijzondere bijnamen gaf: Simon noemde hij Petrus (betekent ‘kei’), de twee broers Jakobus en Johannes noemde hij ‘donderjongens’. Waar deze man ook kwam waren mensen behoorlijk opgewonden. Dat had wel een bijzondere reden:

De christenen geloofden dat God in beweging was gekomen, dat de droom voor reparatie van een gebroken wereld uitkwam. God had een reddingsactie op touw gezet. En dat deed Hij door Jezus te sturen. En iedereen kwam naar Hem toe. Ken je de verhalen? Massa’s mensen hebben voor Hem in de rij gestaan. Mensen die gebroken bestaan hadden op de een of andere manier. Dat is wat mensen in Jezus herkenden.

Als het in het Christelijk geloof om IEMAND gaat is het wel: Jezus Christus. En zijn Naam zegt misschien meer dan je door hebt. Zijn naam betekent Redder, en de Bijbel legt uit dat Hij de Redder is van het grootste probleem van de mensheid: van zonde. Christus is meer een titel en betekent zoiets als “gezalfde”. Hij heeft de Hoogste plaats gekregen. Daarom noemen christenen Jezus ook Heer. Daarmee zeggen ze dat Hij de belangrijkste is. Dat was trouwens in het begin nog duidelijker. Als je geloofde in de tijd van het romeinse rijk en je zei dat Jezus HEER is, dan zei je daarmee eigenlijk ook: “de keizer uit Rome is dat niet!”. Een nogal gevaarlijke uitspraak was dat. Je kon er je vrijheid mee kwijt raken.

Weet je wat Jezus van zichzelf zegt: “Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij. ” 
(Johannes 14 vers 6)

Ik zou zeggen: het christelijk geloof? Het is het onderzoeken waard! Daar gaat de Alpha cursus over. Ontdek het zelf eens. Beoordeel zelf. Laat je zelf maar verrassen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -