2011-01-11_2108

Meewerken met God

3 min leestijd

Laat dit eens door je gedachten gaan: de onafhankelijke, almachtige, niet-voor-te-stellen-en-te-meten God heeft ervoor gekozen om met mensen samen te werken om Zijn grote droom te verwezenlijken. In de Bijbel zijn er veel momenten beschreven van mensen die door de Allerhoogste geroepen worden. Zoals in Jesaja 6:1-13 waar hij een ongelofelijke ontmoeting met de Allerhoogste heeft. Zijn eerste reactie is schreeuw (volgens mij van angst voor God). En uiteindelijk komt de centrale vraag van de Heer: “Daarop hoorde ik de stem van de Heer zeggen: ‘Wie zal ik sturen? Wie kan namens ons gaan?’ Ik antwoordde: ‘Hier ben ik, stuur mij.’” (Jesaja 6:8)

onbeantwoorde oproep

Wel eens afgevraagd hoe jij zou reageren? Op zich is het natuurlijk wel mooi als je de roeping van God zo ongelofelijk duidelijk krijgt. Hoe roept God mensen op dit moment? Zonder compleet te kunnen zijn hier eens wat gedachten over roeping.

Wat is een roeping?

Er zijn veel definities over roeping. Luther zegt bijvoorbeeld dat een roeping twee belangrijke kanten heeft. Enerzijds een geloofs-roeping en anderzijds een liefdes-roeping (hij heeft het dan over bijvoorbeeld vrienden die je roepen om Gods woorden te delen). Calvijn legt een grote nadruk op het getuigenis van je hart enerzijds (hij noemt dat een geheime roeping) waar God je roept. Maar anderzijds is er ook een roeping van de gemeente. Zo zijn er door de eeuwen heen dingen gezegd over roeping, maar het lijkt me wel een heldere onderverdeling:

Innerlijke roeping

Roeping die je ervaart in je hart, je ziel. Je krijgt het niet meer uit je hart… God roept je en je wil koste wat het kost dienen. Dienen of niets! Eigenlijk kan je niet voorstellen dat je iets anders doen dan met God meewerken. In welke rol dan ook. Of dat in een full-time is (wellicht kan je ook niets anders meer voorstellen) of anderszins.

Uiterlijke roeping

Mensen roepen je (namens God) door dat ze Gods kwaliteit en zijn roeping in je leven herkennen. Mensen om je heen hebben de roeping in je herkend. Je bent gezegend als mensen om je heen dat herkennen. En er geen andere bedoeling bij hebben dan je te laten groeien in je dienst voor God. Let op mensen die een bijbedoeling hebben (je kan namelijk een goed klusje voor hen doen).

Gaven en talenten

Niet onbelangrijk, maar zeker niet het belangrijkste zijn de kwaliteiten die je hebt gekregen. Maar let wel op, het is NIET de belangrijkste. God maakt je bekwaam. Er wordt niet voor niets gesproken over geestelijke gaven. Het grote risico is dat je leunt op je eigen kwaliteiten in plaats van op de dingen die God in je uitwerkt. De plaatselijke kerk zou een mooie plaats moeten zijn om je kwaliteiten zichtbaar te maken. Maar ook om je karakter verder te ontwikkelen. Ik zou zeggen: mentors gezocht!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin Schneider
Kevin Schneider
8 jaren geleden

Als God je roep, kan het ook een gevaar zijn zo’n roeping van Hem?