bijbel in spijkerbroek

Tip voor lezen van de Bijbel

3 min leestijd

bijbel in spijkerbroek

Bijbel lezen, het is een grote hobby van mij. Maar niet voor niets. Het is een boek dat nogal hoog opgeeft van zichzelf. Een boek dat niet tevreden is als je het inspirerend vind. Het boek is waar of niet. Je legt het naast je neer of het is de basis van je leven. Om eens te beginnen hier korte tips om te starten met het lezen van de Bijbel. In de startersbijbel-cursus kan je veel meer en dieper hier de zaken van ontdekken. En… je mag vooral lekker zelf de Bijbel gaan lezen.

Tip 1 . Allereerst, vergeet ieder boek over de Bijbel, maar ga vooral het boek zelf lezen. Het is het meest interessante boek dat ooit is geschreven. Waarom zou je de vaak saaie (sorry) boeken over de bijbel gaan lezen?

Tip 2 . Lees steeds weer. De Bijbel is een soort goudmijn: stop niet na het eerste laagje graven!

Tip 3 . Als je een Bijbelboek gaat lezen, lees deze dan allereerst eens in één keer door. Dan krijg je een idee waar het eigenlijk allemaal om draait. En lees het boek dan nog eens, maar dan rustig. Gewoon, doordenkend, genietend, mediterend.

Tip 4 . Probeer zonder vooroordeel te lezen. Laat de schrijver zelf het werk doen. Luister, voordat je gaat reageren.

Tip 5 . Nadat je hebt geluisterd mag je reageren. Het is een gesprek met de schrijver. En het is Zijn bijzondere boodschap aan jou. Stel je vragen en zoek de antwoorden in Zijn boek. Leer vragen stellen!

Tip 6 . Stel de volgende vragen in de volgende volgorde: Allereerst, wat zegt het stuk Bijbel? Dit gaat over de gegevens . Als tweede, wat betekent het? Dit gaat over interpreteren van de tekst. Als deze, is het waar? Dit is de vraag die gaat over geloof . En als vierde, dus wat? Welk verschil maakt het dat ik dit lees, wat doe ik ermee in mijn leven? Dit gaat over toepassing .

Tip 7 . Kijk naar het grote plaatje. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. Blijf niet hangen in details en hang niet aan de details alles op. Alles heeft een groter plaatje. En daarbij hoort ook de plek in het geheel van de Bijbel.

Tip 8 . En als je het gelezen hebt, lees het weer eens. Probeer te begrijpen. En wees niet tevreden met een vaag gevoel van betekenis!

Tip 9 . Wees eerlijk – natuurlijk in het lezen van ieder boek, maar vooral dit boek. Want het boek beweert zelf nogal wat te zijn. Er is een echte eerlijke reden om de Bijbel te geloven: omdat het waar is, niet omdat het je wel helpt, of mooi is, of je troost geeft, of je uitdaagt, of misschien zelfs goed is. Als het niet waar en waarheid is, niemand zou het geloven, zelfs al zou het al die andere mooie dingen zijn. En zelfs als het boek al deze mooie andere dingen niet zijn, maar wel waar, dan zou iedereen het moeten geloven.

De belofte van Jezus is denk ik hier wel van bijzonder van toepassing: “Zoekt, en je zult vinden!” (Matteus 7:7)

Gebaseerd op “You Can Understand The Bible” van Peter Kreeft

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -