De ontmoeting van Abraham en Melchizedek-rubens

Abraham, vader van Joden, Christenen en Moslims

4 min leestijd

Wie is Abraham eigenlijk?

Hij is voor drie geloofsgroepen een sleutelfiguur, namelijk voor Joden (stamvader van het volk Israël), Moslims (de vader van stamvader Ismaël) en christenen (vader van alle gelovigen). Wie deze man is is voor veel christenen onbekend en daarmee ook de betekenis die hij heeft. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de tekst in Galaten 3:6-9

6 Van Abraham wordt gezegd: ‘Hij vertrouwde op God, en dat werd hem als een daad van gerechtigheid toegerekend.’ 7 U ziet dus dat zij die geloven kinderen van Abraham zijn. 8 Nu heeft de Schrift voorzien dat God ook andere volken door geloof zou aannemen en daarom aan Abraham verkondigd: ‘In jou zullen alle volken gezegend worden.’ 9 En dus wordt iedereen die gelooft samen met Abraham, de gelovige, gezegend.

De grootste les uit het leven van Abraham, en dat is het steeds weer terugkerende thema in zijn leven: Abraham geloofde. En dat was zijn rechtvaardige daad, dat was waar alles om gaat. Geloven en vertrouwen zijn hier synoniem van elkaar.

Ur van de ChaldeeenWaar komt Abraham vandaan?

Abraham is geboren en getogen in Ur van de Chaldeeen, in het huidige Irak. Hij reist via Haran (Turkije) en naar Kanaän. Het lijkt er op dat ze een bedoeïenen volk waren. Rondreizende clans met veel vee. Het vee bepaalde eigenlijk waar je heen ging en wanneer het weer tijd was om te gaan. Maar wat bezielde Abraham om zijn comfortabele plek in Ur te verlaten? Nou, hij kwam een onbekende God tegen! En dat terwijl hij deze God niet kende. In Ur werden natuurgoden aanbeden zoals de maan en andere hemellichamen en heilige dieren en bomen (check bijvoorbeeld Jozua 24:2-4).

De Schepper God was de grote onbekende geworden in de tijd van Abraham. God had relaties met de enkelen, zoals bijvoorbeeld ook met Job (een tijdgenoot van Abraham). De vraag die ik mezelf stel is wel: zou ik zijn gegaan? Aan de andere kant, als je deze God eens bent tegen gekomen, dan zijn er weinig mensen die het onberoerd laat. Maar de marsorder was niet heel duidelijk. De marsorder vroeg veel vertrouwen: “ga naar het land dat ik je zal wijzen” (Genesis 12:1)

De ontmoeting van Abraham en Melchizedek, schilderij van Peter Paul Rubens (1577 – 1640)

De zegen voor Abraham

Het mooie is dat er een belangrijk thema is in wat God zegt tegen Abraham door de tijd heen. Keer op keer belooft God dingen die er niet om liegen. Alleen als in Genesis 12:2-3 wordt dit beloofd:

  • Groot volk worden
  • Zegen ontvangen
  • Grote naam dragen
  • Bron van zegen zijn
  • Zegen voor wie jou zegent, vloek voor wie jou vloeken
  • Zegen voor alle volken

Zegen, zegen ontvangen en zegen zijn. Dat is Gods plan. Het gaat om het goede van God, het bovenmatige dat Hij wil geven. De eerste keer dat in de Bijbel wordt gesproken over zegen is als de mens is geschapen. Alles compleet. En toch… God zegent de mens (Genesis 1:27-28). De definitie van ‘zegen’ is dus niet (wat ik altijd dacht) ‘het aanvullen van gebrek’ maar het gaat om ‘meer dan voldoende’ en ‘meer dan noodzakelijk’.

Wat heb ik eraan?

Je zou zeggen: dat is mooi. Wat heb ik hier aan? Nou, een van de eerste dingen die het nieuwe testament leert over Abraham is dat Hij de Vader van alle gelovigen is. Hij is niet alleen een afbeelding of beeld van leven uit genade, maar hij leefde zelf daadwerkelijk onder genade. Het verbond van God met Abraham en de beloften van God aan Abraham hebben meer met ons van doen als dat je wellicht door hebt.

Even ter zijde: weet je wat de momenten zijn dat Abraham beloften van God kreeg? In tijden van crisis. Denk maar aan het moment dat Abraham afscheid neemt van zijn neef Lot als deze naar de Jordaanvlakte verhuist en Abraham in een wat droger gebied blijft staan. Dat is het moment dat God aan Abraham de belofte voor het land geeft!!

Als je denkt dat het Nieuwe Testament iets anders brengt dan het Oude Testament, dan heb je het mis. God is onveranderlijk. Hij is dezelfde. Dat witte blaadje tussen OT en NT hoort er niet. Soms lijkt het alsof er opeens een nieuwe God komt, maar dat is niet zo. De God van  Abraham, Izaäk en Jakob is de God waar christenen in geloven. Deze God is nog steeds Dezelfde. De impact van Gods afspraak met Abraham heeft nog steeds met ons van doen.

Wat is de essentie van Abrahams houding naar God? >> vertrouwen!! / geloven (in Galaten3:2 staat “door te luisteren en geloven”)
Wat is de essentie van Gods belofte? >> zegen!! En de zegen is niet mis. Het is een rijke belofte van God zoals je las in het begin. En God gaf nog meer beloften aan Abraham. Maar deze komen later.

Wordt vervolgd…

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
merlijn
merlijn
9 jaren geleden

handige info ik moet voor economie een verhaal over abraham scrijven dat is nu wel goed gelukt THX