Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Geloven in God zonder godsdienst

23 mei 2011

er is waarschijnlijk (g)een god, stop met zorgen maken en geniet van het leven

Geloof in God als default

Ze hebben er drie jaar voor nodig gehad: erachter komen dat mensen ook in een god of goddelijkheid en in een hiernamaals (leven na de dood) gaan geloven als er geen georganiseerde godsdienst is. Dus iets van een religieus instituut als kerk. Het onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Oxford en is gebaseerd op 40 verschillende onderzoeken in 20 verschillende landen. Daaronder zaten meer traditioneel religieuze samenlevingen als ook meer atheïstische samenlevingen. Een bijzonder onderzoek dus.

Geen bewijs

Natuurlijk is het op zich geen bewijs dat God bestaat of dat er een hiernamaals is. Daar waren de onderzoekers trouwens ook niet naar op zoek. Ze waren op zoek naar de ‘standaard modus’ van de menselijke geest. En blijkbaar zit in de default setup van object mens het concept ‘god’ en ‘hiernamaals’. Blijkbaar is de werkelijkheid moeilijk te vatten zonder het concept ‘god’.

Kerk is niet nodig

Wel is het interessant om te bedenken dat mensen blijkbaar helemaal geen kerk nodig hebben die uitlegt dat er meer is. Een van de facetten uit het onderzoek is dat zowel kinderen als volwassenen snel het idee “doel” van het bestaan beschrijven. Dingen zijn er niet zomaar. Het bestaan is niet zonder doel. Daar zit volgens mij de grote uitdaging voor christenen en kerken: een eerlijke wegwijzer waardoor je het doel van het bestaan kan ontdekken. Je zou zeggen dat dan direct het idee boven zou moeten komen borrelen als je de kerk ziet: “natuurlijk, zo is het bestaan bedoeld.” De werkelijkheid is echter weerbarstig. Dat maakt het des te meer een uitdaging!

Bron: physorg.com

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
1 Comments

Geloven in God zonder godsdienst

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
1