In een dip

Tips tegen de dip

3 min leestijd

In een dip

Ook wel eens last van een dip? Nou, de profeet Elia had het echt helemaal gehad. Hij had, als je eventjes dit stuk leest, zelfs gedachten van zelfmoord. Een verlangen naar de dood. Hij was de woestijn in gegaan om uit te drogen, misschien bedwelmd te worden door de bremstruik zodat hij in slaap zou vallen om nooit meer wakker te worden. Wat moet je nu in zo’n situatie doen? Bidden dat je een visioen krijgt, een bovennatuurlijke energie-boost? De profeet krijgt inderdaad een goddelijk bezoek. Maar het bijzondere lag em in het gewone. De oplossing voor de dip, de depressie, de gedachten over doodgaan, was: “Word wakker en eet wat” en “Sta op en eet wat.”

Elia werd bang en vluchtte om zijn leven te redden. Bij Berseba in Juda aangekomen liet hij zijn knecht achter 4 en zelf trok hij één dagreis ver de woestijn in. Daar ging hij onder een bremstruik zitten, verlangend naar de dood, en zei: ‘Het is genoeg geweest, HEER. Neem mijn leven, want ik ben niet beter dan mijn voorouders.’ 5 Hij viel onder de bremstruik in slaap, maar er kwam een engel, die hem aanraakte en zei: ‘Word wakker en eet wat.’ 6 Elia keek op en ontdekte naast zijn hoofd een brood, in gloeiende kooltjes gebakken, en een kruik water. Nadat hij had gegeten en gedronken ging hij weer onder de struik liggen. 7 Maar de engel van de HEER kwam terug, raakte hem opnieuw aan en zei: ‘Sta op en eet wat, anders is de reis te zwaar voor je.’” 1 Koningen 19:3-7

Als we nooit somber zouden zijn zou je niet leven. Kijk, dingen zullen nooit depressief worden. Zij leven ook niet. Dat je somber over iets bent is een emotie die bij het leven hoort net zoals geluk en blijdschap. Het contrast tussen deze twee maakt ze allebei duidelijk. Er zijn dingen die je somber maken. Ze horen bij het domein en realiteit van de dood en afbraak. Ze horen niet bij het leven. Dat is waarom ze iets in je emotie losmaken.

Maar hoe kom je eruit? Te gemakkelijk is het dat je denkt dat alleen een bijzondere, spirituele ervaring je hier uit moet halen. Maar wellicht is het gewoon het hele simpele: “Sta op en eet wat.” Het gewone, het alledaagse. Kom, ga weer wat doen, kom in het normale. In een dip heb je juist de neiging om gewoon niets meer te doen, je af te keren van het leven. Je ziet het gewone, het mooie van het leven en de schepping niet meer. En precies dat is wat je nodig hebt om uit de negatieve cirkel te komen. Het goede van de schepping, het mooie van het leven, het goede van God.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerda
Gerda
9 jaren geleden

Mooie en realistische woorden! Er is echter wel een groot verschil tussen somber of depressief zijn. Als je somber bent helpt het prima om ‘op te staan ‘ en actief te zijn, is mijn ervaring.
Ben je echt depressief dan heb je Gods liefdevolle nabijheid hard nodig en hulp van deskundige mensen.