sprekersvaardigheden

Verbeter je sprekersvaardigheden

3 min leestijd

Of je nu een predikant/prediker bent of een zakelijke presentatie moet geven, spreken in het openbaar is een belangrijk thema. Als het niet goed gaat, dan kan je nog zo je best doen, maar je inspanningen zullen zijn doel missen. Hier een aantal tips om je spreken in het openbaar te verbeteren.

1. Lagere stem

Luister bijvoorbeeld eens naar het NOS journaal of luister naar het Radio1 journaal en oefen je spreken op dezelfde manier. Een dieper stemgebruik of een lagere stem geeft op een of andere manier meer overtuigingskracht. Een goede tip om dieper / lager te gaan spreken is een paar keer diep adem halen voor je begint. Dat ontspant je stembanden en je stem wordt daardoor net even wat lager.

2. Rustig aan

Als je zenuwachtig bent, dan heb je de neiging om sneller te gaan praten. En als je sneller praat voelt iedereen aan dat je nerveus bent, zelfs als je dat niet bent. Probeer rustiger te spreken. In het begin voelt dat wellicht een beetje over de top. Aan de andere kant, wordt ook weer niet te sloom hierin.

3. Geef je stem meer leven

Hieronder een mooi voorbeeld uit de film Ferris Bueller’s Day Off. Zo wil je dus niet spreken. Spreek harder en zachter, hoger en lager, sneller en langzamer. Geen van allen in extremen. Maar variatie in je verhaal helpt mensen om erbij te blijven.

4. Spreek duidelijk, mompel niet

Als je voor een groep staat is het meer dan belangrijk om duidelijk te praten. Niet mompelen, geen woorden inslikken. Zeker als mensen op een grotere afstand van je zitten moeten zij ook de kans krijgen om je duidelijk te volgen.

5. Gebruik het juiste volume

Pas je volume aan aan de omgeving. Sta je voor een grotere zaal, dan zal je meer volume nodig hebben. Maar als je voor een kleine groep staat, blijf dan vooral niet praten alsof je voor duizend mensen staat.

6. Spreek je woorden goed uit

Als je lastige woorden gebruikt, zorg dat je ze goed uitspreekt. Gebruik ze anders niet. Ga niet interessant doen met moeilijke woorden. Zorg zeker ook dat je namen goed uitspreekt als je ze gebruikt.

7. Gebruik de juiste woorden

Als je een lastig woord gebruikt, zorg dat je ze goed gebruikt. Er zijn altijd mensen die er doorheen prikken. En… je kan fluiten naar je geloofwaardigheid.

8. Kijk je publiek aan

Ga niet staren! Niet naar je aantekeningen, niet naar een hoek  of waar dan ook waar in ieder geval geen mensen zitten. Aan de andere kant, ga ook niet staren naar een enkele persoon in het publiek! Je ogen spreken en laat ze wandelen door je publiek. Maar oogcontact als je een punt wil maken, en maak bij een ander het volgende oogcontact. Zo voelt je publiek zich betrokken.

9. Beweeg

Je spreekt niet alleen met je mond, maar met je armen, je gezicht en met je hele lichaam. Ga niet als een stokstaartje achter je lessenaar staan met de armen stijf vast aan de rand. Laat het los en laat je bewegingen je verhaal ondersteunen. En laat je gezicht zien wat je bedoelt. Lach, kijk verbaasd, knijp je ogen samen of zet ze juist wijd open.

10. Stap achter je katheder vandaan

Nu kan niet iedereen dat. Je moet namelijk onafhankelijk kunnen spreken van je aantekeningen. Als je blijft staan achter je spreekgestoelte kan dat als een barrière worden ervaren naar het publiek. Heb je je aantekeningen wel nodig, stap dan af en toe er eens achter vandaan.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -