I am free

Echte vrijheid

3 min leestijd

“Vrijheid is het recht om het verkeerd te hebben, niet om verkeerd te doen” John Diefenbaker

Vrijheid, een groots thema. Want wat is nu eigenlijk vrijheid en wat bepaald vrijheid. Vrijheid blijkt lastig te hanteren, want de ultieme vrijheid is is blijkbaar niet dat iets grenzeloos is. ‘k Herinner me een documentaire (Andere Tijden, zie “Anti-autoritaire crèches“) over een sociaal (Nederlands) experiment uit de jaren ’70 waar kinderen werden opgevoed vanuit de gedachte van ultieme vrijheid. Daarin bestaat geen straf, geen regel en geen voorschrift. Het enige wat ik uit deze documentaire herinner is dat het een enorme chaos was. Letterlijk. En het feit dat het er niet meer is spreekt wellicht ook boekdelen.

Waar begint echte vrijheid? Dat is innerlijke vrijheid. Vrijheid om te kiezen, vrijheid om te besluiten, vrijheid om te denken. Veel mensen zijn eigenlijk helemaal niet vrij. Vrij om te denken? Dacht het niet. Want in het denken zit steeds iets waarin je blijft herinneren aan wat je ouders vinden of vonden. Of steeds maar meenemend wat anderen er wel niet van zouden vinden. Of ken je deze (moet je wel even over nadenken): je vindt iets omdat je denkt dat de anderen het ook zo vinden. Zoiets heet conformisme. Ik vind gewoon wat de rest vind. Ik zal je zeggen dat dit helemaal geen vrijheid is. Je zit gevangen in je denken. Of wat denk je van keuze van kleding of kapsel? Ben je vrij om te doen wat je zelf wilt of denk je steeds maar …

“De grootste uitdagingen voor de mens beginnen als de mens kan doen wat hij wilt en op de manier waarop hij dat wilt.”

Ten diepste zit de mens gevangen. Een gevangenis, muren, deuren, regels, straffen, bewakers. Een gevangenis. Jezus noemt deze gevangenis de gevangenis van de zonde. En je zit hier in. Gevangen. Met een bewaker, muren, deuren en alles erbij. Je bent slaaf, een knechtje. Je bent niet vrij om te kiezen, niet vrij om te denken. Je moet luisteren en wordt beheerst. Denk aan verslavingen, gedachten en fantasieën, kwaadspreken, roddels, leugens, angst, fobieën, onzekerheid, verveling, etc. Maar, er is goed nieuws. Jezus zegt hier namelijk iets van:

“Wanneer de Zoon u vrij zal maken, zult u werkelijk vrij zijn.” Johannes 8:36

Vrijvechten is vaak een lastige en grote opgave. En zeker een die garant staat voor mislukking. De enige echte bevrijder is Jezus Christus. Geen schijnvrijheid. Maar weer vrij om te kiezen, vrij om te denken en vrij om te vinden. Ook weer vrij om lief te hebben. Dat is pas vrijheid. Ook in mijn leven. Ik wordt vrij om te kiezen voor het goede. Dat is echt iets heel anders dan dat ik gedwongen wordt om het goede te doen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -