Bible Review op Amazon.com

Amazon reviews van de Bijbel

4 min leestijd

Bible Review op Amazon.com

Wat krijg je als mensen de Bijbel gaan beoordelen in een of andere online shop? Bij Amazon.com moeten er een paar atheïsten met alle graagte hun bijdrage hebben geleverd. Her en der tot het hilarische toe. Hier een paar van de reviews van gelukkige bezitters van de King James versie van de Bijbel (gevonden via whyevolutionistrue.wordpress.com). Ik heb ze zo goed en zo kwaad het ging vertaald:

Er zit niet echt een plot in dit boek, met uitzondering van de tweede helft, waarvan een groot deel draait om de zoon van God, Jezus, een interessante kerel. Zeker, het verhaal weet je uiteindelijk wel te raken, het Nieuwe Testament leest als een novelle. Overal waar Jezus naar toe gaat, gaat zijn clubje ‘apostelen’ met hem mee, die niet direct de gewone “yes-man” zijn. Ondanks dat ze allemaal de loftrompet over hem opsteken, geeft er uiteindelijk een behoorlijk statement: “Ik weet niet wie die Jezus is” (Petrus), waarbij de sjofele rat Steve Buscemi niets bij is. Een ander (Judas)  verkocht Jezus voor een stel dode presidenten (munten), zoals Sean Penn dat deed in “Carlito’s Way”. Helaas wordt Jezus helemaal afgetuigd door een Italiaanse bende, “de Romeinen”, die hem martelden en met uiteindelijk aan een kruis hingen als wraak. Er is hier erg veel drama. Het boek “Openbaring” is een beetje vreemd. het is alsof je naar een soort “Fantasia” aan het kijken bent na het eten van paddo’s, maar dan nog veel enger. Maar verder is het prima te lezen.

 

Voor degenen onder u die het niet weten, dit is de tweede roman van God na het Oude Testament. Het is een duidelijke verbetering, naar mijn bescheiden mening. Hij had nog wat recht te zetten na de eerdere angst en minachting en is zijn volwassenheid laten zien in zijn latere werk. Hij is uitgegroeid naar een meer liefdevolle, vriendelijke God. En opvallend genoeg is hij niet meer zo boos als in het eerdere boek. Maar, dat gezegd hebbend, er is nog enorme ruimte voor verbetering. Qua plot, er is niet echt veel spanning en het verhaal verhaald zich steeds weer. Zoals bijvoorbeeld vier verschillende hoofdstukken die nagenoeg over hetzelfde gaan. En bovendien zet hij deze direct na elkaar, alsof de lezer dat niet door zou hebben!

 

… Daar ben ik het mee eens, daarbij is de dialoog tussen de verschillende personages wel erg dun. Neem nu het Nieuwe Testament als Maria ontdekt dat ze zwanger is. Ze verteld Jozef dat ze is aangepakt door een engel, dan gelooft ie haar gewoon. En niet eens een “zeg luister zus, maak het een ander wijs” – hij neemt het gewoon aan. En dat moeten wij dan geloven? Eerlijk gezegd, ik zweer dat een deel van het boek geschreven is door een ezel met een typemachine. Neem nu bijvoorbeeld 2 Samuël: “‘Stel Uria op waar het hevigst wordt gevochten en geef hem geen rugdekking, opdat hij wordt getroffen en sneuvelt.’”Ik bedoel, wie zegt dat nu? Eerlijk! En als die dialoog als niet slecht genoeg was, de hele toon is prekerig en moraliserend in plaats van boeiend en goed geschreven.

 

Ik pakte dit op, want ik hoorde het boek aangeprezen als het Evangelie, wat zich vertaalt naar ‘goed nieuws’. Het begint door de lezer te vertellen hoe het menselijk ras vervloekt is omdat twee slecht ontwikkelde karakters van een appel aten nadat een slang hun had verteld om dat te eten. Dat is geen goed nieuws! Ik kan niet zeggen dat ik er überhaupt veel goed nieuws in vond. Het sluit uiteindelijk af met ons te vertellen dat de wereld ten einde komt, en hoe we daarvoor op moeten zijn voorbereid. Ik zou het boek niet aanbevelen aan anderen. Het brengt namelijk helemaal niets van al de beloftes die in de advertenties worden gemaakt. Daarbij zijn er slecht uitgewerkte karakters en een archaïsche schrijfstijl.

Nu ben ik eigenlijk benieuwd naar alternatieve reviews van de Bijbel. Mag de Statenvertaling zijn, of de Nieuwe Bijbelvertaling, Herziene Statenvertaling, Het Boek… Hoe zou jij het reviewen op z’n bol.com zeg maar?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sci-fi guy
sci-fi guy
9 jaren geleden

A little more science a little less fiction