bijbel in spijkerbroek

Bijbellezen verandert je (studie)

2 min leestijd

bijbel in spijkerbroek

Onderzoek naar Religie

Als een ding christenen, van welke pluimage ook, met elkaar gemeen hebben is het wel het lezen van de Bijbel. Vanuit een studie blijkt dat als je regelmatig je Bijbel leest, je zal veranderen. Dat blijkt uit een bericht van Baylor’s Association of Religion Data Archives. Wat logisch lijkt is dat de weerstand tegen homo-huwelijk en abortus toenemen bij het meer lezen van de Bijbel. Maar wat blijkt is dat ook een toename is bij het zoeken naar sociale en economische rechtvaardigheid (denk daarbij aan het zorgen voor armen, ontwikkelingshulp, etc). Een paar concrete punten uit het onderzoek:

  • Bij de deelnemers die maximaal een keer per jaar in hun Bijbel lezen vindt de helft dat het homo-huwelijk is toegestaan. Van de deelnemers die verschillende keren per week in hun Bijbel lezen vindt slechts 6 procent dat.
  • Als christenen vaker hun Bijbel lezen vinden gelooft 27%  meer dat het belangrijk is om minder te consumeren om een goed persoon te zijn en 22% minder dat wetenschap en geloof niet met elkaar te verenigen zijn.

Ondanks alles is het dagelijks of wekelijks van de Bijbel niet zo gewoon als wel eens wordt gedacht. Het overgrote deel van de mensen uit het onderzoek leest weinig frequent uit de Bijbel. Minder dan een kwart leest wekelijks of meer.

Bron: Baptist Press

Opvoeding

Een ding heb ik meegenomen uit mijn opvoeding, al zei het me toen maar weinig en was het vaak niet meer dan een formaliteit: dagelijks Bijbellezen bij de maaltijd. Het markeert een vast moment op de dag waarop God kan spreken. Dat naast de persoonlijke momenten van het lezen van de Bijbel.

Ik ben trouwens erg nieuwsgierig: hoe vaak lees jij je Bijbel?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Calhoun84
Calhoun84
10 jaren geleden

Toen ik nog atheïst/agnosticus was las ik af en toe wat passages op internet, sinds ik tot God ben gekomen lees ik de Bijbel dagelijks. Maar dat zal ook wel moeten wanneer je niet met het Woord bent opgevoed en alles zelf uit moet vinden. Ik denk wel dat het een voordeel is wanneer je op latere leeftijd bekeerd (ik was 28). Je bent dan verplicht om veel meer moeite te doen om de Bijbel… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Calhoun84
10 jaren geleden

Nou, ik merk inderdaad dat opvoeding met de Bijbel het soms te gewoon maakt. Niet meer verbaasd, verrast. En met een soort leesblindheid doordat de verhalen zo bekend zijn. Het lezen van de Bijbel is een gezonde gewoonte :)